Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt ceo Jan Vesseur van zonnepanelenfabrikant Solarge over 'verduurzamen op het juiste moment'.
Als er één sector is waarin fel en internationaal wordt geconcurreerd, is het wel die van de productie van zonnepanelen. Op 8 november berichtte het FD in een uitgebreide special: 'Er gloort weer hoop voor de Nederlandse zonne-industrie.' Het artikel ging in op hoe dat kan, in een branche waar Europese spelers het vaak niet redden.
"Met een gewoon zonnepaneel kunnen we het wel schudden tegen de Chinezen", stelt de chief technology officer en medeoprichter van de Nederlandse producent Solarge in het FD. In oktober jl. schreef NRC in het artikel 'De schaduwkant van een zonnepaneel' over aspecten die makkelijk worden vergeten als het gaat om zonne-energie. "Zonnepanelen uit China zijn goed voor de energietransitie, maar er is vaak ook veel mis mee. Zo zit er PFAS in en is bij de productie mogelijk sprake van dwangarbeid. En ze zijn erg slecht recyclebaar."
Milieutijdbom
Vooral dat laatste is een groot probleem in wording. Eind 2021 al berichtte nos.nl daarover: "80 miljoen zonnepanelen in 2024 zijn een 'tikkende milieutijdbom'." Een zonnepaneel levert weliswaar hernieuwbare energie, maar hoe hernieuwbaar is het zonnepaneel zelf?
Dat is waar fabrikant Solarge, begonnen in 2018, het anders aanpakt: de panelen zijn niet alleen superlicht, aan het eind van de levenscyclus zijn de materialen wél opnieuw te gebruiken. Het lijkt een winnende businesscase, in een maatschappij die ernaar streeft om circulair te worden. Maar de economische realiteit is hard en volgens het FD is er geen sprake van een gelijk speelveld.
Constant innoveren
De Europese wind lijkt nu mee te zitten met de Net Zero Industry Act, waarmee de Europese Commissie nastreeft dat veertig procent van de zonnepanelen, warmtepompen, batterijen en andere groene technologie in 2030 in Europa wordt gemaakt.
Maar hoe lang blijft dat zo, kijkend naar de politieke turbulentie in zowel Europa als de VS? En wat is dan het juiste moment om duurzaam te pionieren? Volgens de medeoprichter van Solarge moet het bedrijf "constant innoveren om een stap voor te blijven".
Ceo van Solarge is Jan Vesseur, iemand met meer dan dertig jaar ervaring in start-ups, scale-ups, middelgrote ondernemingen en multinationals. Hij spreekt over zijn ervaringen tijdens de Accountantsdag op 20 november aanstaande, in de themasessie 'Verduurzamen op het juiste moment'. De sessie wordt geleid door Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC.
Gerelateerd
Arnoud Boot: 'Het systeem loopt op zijn eind'
De Europese markt, het nieuwe pensioenstelsel, het duurzaamheidsbeleid, de financiële sector: macro-econoom Arnoud Boot, spreker op de komende Accountantsdag, heeft...
CO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro's klimaatschade door vliegen en SUV's
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog, stelt Oxfam Novib in een rapport. Tussen...
Digitale veiligheid is voor accountants cruciaal
In een tijd waarin digitale dreigingen steeds geavanceerder worden, is cybersecurity van cruciaal belang voor accountants. Tijdens de komende Accountantsdag gaan...
Brancheorganisaties vragen steun kabinet voor zero-emissiezones
Brancheorganisaties zoals RAI Vereniging, BOVAG en Techniek Nederland, samen met milieuorganisatie Natuur & Milieu, pleiten voor steun van de landelijke politiek...
Klimaatnetwerk heeft gemengde gevoelens bij EU-inzet klimaattop
De inzet van de EU voor de aankomende klimaattop in Bakoe biedt op een aantal terreinen "duidelijke vooruitgang", maar als het om klimaatfinanciering gaat schieten...