#Klooienmetcomputers

Omgeving: de configuratie

Arnout van Kempen over rommelen in een digitale wereld.

Na de identificatie van vorige keer, komt altijd de Environment division, als die tenminste is opgenomen, want deze is niet verplicht. In deze divisie gaan we voor het eerst ook secties zien. Omdat deze nogal uitgebreid zijn, doen we een sectie per keer. Vandaag de simpelste, de configuratie. Die ziet er als volgt uit:

ENVIRONMENT DIVISION.
CONFIGURATION SECTION.
SOURCE-COMPUTER. Entry.
OBJECT-COMPUTER. Entry.
[SPECIAL NAMES. Entry.]

Op zich is deze hele divisie optioneel. Maar als je de divisie opneemt, dan is deze sectie verplicht en is informatie over source- en object-computer verplicht. Je geeft hier aan op welk computersysteem het programma is geschreven en op welk systeem het zal draaien. Zoals eerder aangegeven, dat kan nuttig zijn voor onderhoud, voor migratie naar een ander systeem. En het kan voor beheerders nuttige informatie zijn, omdat verschillende systemen zo hun verschillende eigenaardigheden kunnen hebben.

Maar het laatste, optionele veld vind ik zelf het interessantst. Hier kan je een hele reeks aan instellingen meegeven voor een specifieke situatie. COBOL zelf geeft aan om welke zaken het gaat. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen of je met een decimale punt of een decimale komma wilt werken, of welke valutasymbolen je gaat gebruiken. Dit maakt het heel eenvoudig om een programma te schrijven dat in verschillende landen gebruikt kan worden, door simpelweg de special names aan te passen.

Een voorbeeld van een configuratie sectie zou kunnen zijn:

ENVIRONMENT DIVISION.
CONFIGURATION SECTION.
SOURCE-COMPUTER.  IBM-S36.
OBJECT-COMPUTER.  IBM-SYSTEM-Z. 

SPECIAL-NAMES.
    DECIMAL-POINT IS COMMA
    CURRENCY SIGN IS "€"
    CLASS Alphabetic IS "A" THROUGH "Z" "a" THROUGH "z"
    SYMBOLIC CHARACTERS ARE
        PLUS SIGN IS "+"
        MINUS SIGN IS "-".

Wie mee wil doen met #klooienmetcomputers kan dat doen via GitHub. Maak een account op github.com en zoek naar Abmvk/kmc. Het account Abmvk volgen kan ook. Lezers zijn vrij te gebruiken wat ze willen en om zelf zaken toe te voegen of aan te passen, vragen te stellen of commentaar te leveren.

Arnout van Kempen di CCO CISA is Senior manager Risk & Compliance bij Baker Tilly. Hij schrijft op persoonlijke titel. Hij is lid van de Commissie Financiƫle verslaggeving & Accountancy van de AFM en lid van de signaleringsraad van de NBA. Daarnaast is hij diaken van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.