Continuïteit

Wegwijzer moet accountant helpen bij signaleren van continuïteitsproblemen

De NBA presenteert een 'wegwijzer' voor accountants, gericht op het vinden van signalen die duiden op mogelijke continuïteitsproblemen bij ondernemingen. Het interactieve 'rodevlaggenmodel' komt voort uit een eerdere oorzakenanalyse. "Je moet een signaal wel eerst kunnen herkennen."

Met dank aan de coronapandemie, een oorlog aan de rand van Europa, sterk gestegen energiekosten en ongekend hoge inflatie zijn het onzekere tijden voor veel ondernemers. Hippefietsenmaker Van Moof viel om. Discounter Big Bazar probeert een faillissement te voorkomen. Elektronicaconcern BCC is bankroet. Eerder dit jaar gingen retailers als Vero Moda, Vila, Scotch & Soda en Score kopje onder. Ook andere sectoren hebben het zwaar.

Op jaarbasis ligt het aantal faillissementen al zestien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) recent. De door forse steunmaatregelen uitgestelde faillissementsgolf als gevolg van corona komt er alsnog aan, menen deskundigen. Continuïteit is zeker anno nu niet vanzelfsprekend.

In maart 2022 presenteerde de werkgroep Continuïteit van de NBA de uitkomsten van een oorzakenanalyse over continuïteit. Daarin werd onderzocht welke factoren met name van belang zijn bij het signaleren van mogelijke continuïteitsproblemen door de accountant. De continuïteit van organisaties moet accountants blijvend aan het hart gaan, aldus de analyse. Maar in de praktijk levert het thema al snel dilemma's op; bijvoorbeeld als de accountant het continuïteitsvraagstuk op tafel legt, terwijl de gecontroleerde organisatie daar nog niet aan wil.

Standpunt

Recent heeft de NBA een formeel standpunt over continuïteit gepubliceerd. De beroepsorganisatie vindt dat de gecontroleerde organisatie zelf een uitspraak moet doen over de toekomstbestendigheid, door het opnemen van een Verklaring Omtrent Levensvatbaarheid (VOL) in het bestuursverslag; gericht op de korte en de langere termijn. Het mag geen standaard boiler-plate text zijn, benadrukt de NBA. De accountant ziet vervolgens als onafhankelijk controleur toe op de uitspraken die een onderneming in de VOL doet over de eigen levensvatbaarheid.

En rondom die uitspraken willen de visies weleens uiteen lopen. Want tijden zijn als gezegd onzeker en de continuïteit van ondernemingen is niet vanzelfsprekend; ook niet voor organisaties die het op papier nog goed lijken te doen en graag naar de buitenwereld optimisme tonen. Dus is het, meer dan ooit, nodig om beter inzicht te krijgen in de levensvatbaarheid en weerbaarheid van een onderneming.

Rodevlag_strand_900x590.jpg

Rode vlaggen

De Verklaring Omtrent Levensvatbaarheid in het bestuursverslag vraagt om onderbouwing en is een goed begin. Maar de accountant moet zelf ook alert zijn op mogelijke signalen die iets zeggen over de continuïteit: 'rode vlaggen', die helpen om de situatie beter in beeld te brengen. Zoals het te laat of niet deponeren van financiële informatie bij de Kamer van Koophandel; iets wat in de periode voorafgaand aan een faillissement nogal eens voorkomt.

Zo zijn er volop rode vlaggen te onderkennen. Nog te vaak worden die pas achteraf gezien. Een interactieve wegwijzer van de NBA moet helpen om die signalen structureel in beeld te krijgen. "De wegwijzer kan de accountant helpen bij het tijdig en adequaat signaleren van continuïteitsvraagstukken in de jaarrekeningcontrole, die wordt uitgevoerd voor het maatschappelijk verkeer", benadrukt Ronald van Dijk, lid van de werkgroep Continuïteit en verantwoordelijk voor Compliance, Quality Monitoring & Risk bij Mazars.

"De rode vlaggen uit de wegwijzer zijn gebaseerd op de eerdere oorzakenanalyse en ingedeeld op thema's. Per thema zijn er ook subthema's en daaronder de individuele rode vlaggen", aldus Melissa Klaver, themaregisseur continuïteit bij de NBA. "Wie klikt op een rode vlag, krijgt ook een schematische weergave van de relevante standaard te zien en komt snel bij de tekst daarvan uit."

De opzet van de wegwijzer is gelinkt aan risico's rondom continuïteit, legt Klaver uit. "Het signaleren van de rode vlaggen is onderdeel van de risico-analysefase van de controle. Daarbij wordt aangesloten bij relevante standaarden, zoals NV COS 315 en 570." De wegwijzer geeft met, duidelijke verwijzingen naar de standaarden, informatie en toelichting op de COS met concrete risico's.

Signalen herkennen

Continuïteit is een complex onderwerp, erkent Jeroen Westdijk, werkgroeplid en bestuurder bij Confirm Accountants. "Continuïteitsrisico's kunnen voortkomen uit veel facetten en als accountant en als controleteam is het moeilijk al die facetten te volgen. Omdat de accountant specifiek moet controleren op de continuïteitsveronderstelling, is het herkennen van rode vlaggen van belang." De tool moet helpen om vanuit potentiële risico's het gesprek met de klant aan te gaan, aldus Westdijk.

"De opzet van de wegwijzer is gebaseerd op de huidige regelgeving en is een praktische uitwerking daarvan. Hij geeft voorbeelden hoe de bestaande regelgeving kan worden toegepast", zegt Wiert Smid, voorzitter van de werkgroep Continuïteit en senior director bij PwC.

Een praktijkgerichte tool dus, die tal van mogelijkheden biedt en echt interactief werkt. "Wanneer signalen voor continuïteitsirisco's zijn opgemerkt, zullen accountants doorgaans de juiste vervolgstappen nemen", meent Smid. "Maar je moet het signaal wel eerst kunnen herkennen; als je niet weet waar je op moet letten, dan zie je het ook niet."

De nieuwe wegwijzer is beschikbaar via nba.nl.

Gerelateerd

4 reacties

Alexander Vissers

@ Arnout van Kempen: Het EU recht werkt precies andersom. Het EU-recht vereist opname en waardering onder de veronderstelling van going concern grondslag "tenzij" niet een inschatting van de aannemelijkheid van die veronderstelling. In Nederland is dit in art. 384 lid 3 BW2 vastgelegd "....tenzij die veronderstelling onjuist is of haar juistheid aan gerede twijfel onderhevig is; alsdan wordt dit onder mededeling van de invloed op vermogen en resultaat in de toelichting uiteengezet." Je kunt je afvragen of dit wel een geheel juiste omzetting is. Directive 2013/34/EU art. 6 lid 1 sub a stelt : Items presented in the annual and consolidated financial
statements shall be recognised and measured in accordance with
the following general principles:
(a) the undertaking shall be presumed to be carrying on its
business as a going concern; dus zowel opname als waardering. Het criterium "gerede twijfel" kan niet anders geïnterpreteerd worden dan als "kennelijk", dwz onmiddellijk in het oog springend, niets waar je in het kader van de wettelijke controle naar op zoek mag gaan, je mag het alleen niet negeren. Ik blijf herhalen dat de accountant agent van de staat is bij de wettelijke controle van de jaarrekening. Deze zienswijze wordt nog eens onderstreept door art. 25a Richtlijn 2006/ 43/EG zoals gewijzigd door 2014/537/EU waarin bepaald is dat de accountantscontrole niet ziet op de continuïteit van van de onderneming, noch op de effectiviteit of efficiëntie van het bestuur. Dat Nederland ook hier het Unierecht aan zijn laars lapt staat daar los van.

C.M. Verdiesen AA

@ Arnout
Hear, Hear!

Arnout van Kempen

Dat neemt niet weg dat waardering op basis van going concern altijd going concern verondersteld, en dat zegt dus iets over de continuiteit.

Het management dat de jaarrekening opstelt MOET derhalve, onder BW 2, onder RJ, onder IFRS en onder US GAAP, een inschatting maken over de continuiteit van de rechtspersoon, en de accountant kan diens wettelijke controletaak niet uitvoeren zonder aandacht te besteden aan de vraag of de continuiteitsveronderstelling van het management hout snijdt.

En ja, daarmee doet de accountant impliciet een uitspraak over de continuiteit, en in zekere zin kan je daarin assurance over de continuiteit, hoe indirect ook, herkennen.

Als je dat niet wil, kan ook, maar dan krijgen we vanaf nu nog uitsluitend oordeelonthoudingen, of alle jaarrekeningen moeten worden gewaardeerd op liquidatiebasis.

Daar valt best wat voor te zeggen natuurlijk, ik herinner me goed de discussies in het beroep toen jaarrekeningen steeds meer toekomstvoorspellingen gingen bevatten. Maar dan is het niet zo zinvol de nba aan te vallen op het feit dat ze van accountants vraagt te doen wat de huidige verslaggevingsstelsels nu eenmaal vereisen. Pleit dan voor aanpassing van die verslaggevingsstelsels.

Alexander Vissers

De Richtlijn 2014/54/EU laat in de originele Engelstalige bewoordingen geen ruimte voor twijfel: "the scope of the statutory audit shall not include assurance on the future viability of the audited entity or on the efficiency or effectiveness with which the management or administrative body has conducted or will conduct the affairs of the entity." Dat is het EU recht en daar heeft Nederland en de NBA en de accountant zich aan te houden. De NBA heeft geen standpunten in te nemen aangaande de inhoud van bestuursverslagen, uitsluitend over de inhoud van accountantsverklaringen. Er moet een structurele reorganisatie van het beroep en de beroepsorganisatie worden doorgevoerd met het doel de legaliteit rationaliteit te herstellen. Een organisatie zonder duidelijke taak die meer dan 19 miljoen contributies vrijwel spoorloos laat verdwijnen en de wet niet naleeft, heeft geen bestaansrecht. Het is echt de hoogste tijd dat de toezichthouder, de Minister van Financiën, demissionair of niet ingrijpt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.