Fraude

Accountants over de schreef

Dat medewerkers bij KPMG betrokken blijken bij fraude met interne toetsingen, betekent niet dat daar slechteriken werken. Ook mensen die integer willen zijn, hanteren vaak een sjoemelmarge. De oplossing zit in bewustwording.

Ernest Ouwejan

Op 14 juli 2023 werd in de pers breed uitgemeten dat honderden medewerkers bij KPMG fraudeerden met antwoorden op examenvragen. Ik citeer uit het bericht op accountant.nl: "Het onderzoek laat zien dat de afgelopen vijf jaar ruim honderd medewerkers per jaar betrokken waren bij het onderling delen van antwoorden van toetsen van verplichte trainingen. Verschillende van die medewerkers die nu nog in dienst zijn, hebben inmiddels een sanctiemaatregel opgelegd gekregen. Van een aantal collega's zal, gezien hun betrokkenheid en functie, afscheid genomen worden, stelt KPMG."

Gelekaart3_900x590.jpg

Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten, zo luidt het bekende spreekwoord.
Met andere woorden: Je draagt de consequenties van je daden. Dat straf volgt op wangedrag is daarom logisch en zinvol.
In 2019 kreeg KPMG Amerika een boete wegens vergelijkbare fraude. KPMG Australië kreeg in 2021 een boete vanwege het jarenlang intern delen van antwoorden. Voorjaar 2022 kreeg PwC Canada een boete voor hetzelfde. Medio 2022 kreeg EY Amerika vanwege dezelfde feiten een boete.

Neem van mij aan dat al deze organisaties de juiste woorden spraken naar aanleiding van die gebeurtenissen. En ze zullen de nodige sancties hebben toegepast. En ze zullen maatregelen hebben genomen. Ongetwijfeld oprecht gemeend. En even ongetwijfeld niet effectief. Want ook vóórdat er werd gefraudeerd, was al helder dat dat onacceptabel was. Er is helemaal geen behoefte aan nieuwe regels. De bestaande regels zijn al duidelijk.

'Ik zou, werkend bij KPMG, ook in de verleiding zijn gekomen om te spieken.'

Ik lees hoe iedereen ach en wee roept over de accountant. En dat snap ik. Zij zijn het die bedrijven controleren op fouten. Zij zijn het die een eed aflegden waarin ze aangeven zorgvuldig en integer te handelen. Maar beste lezer: Ik zou, werkend bij KPMG, ook in de verleiding zijn gekomen om te spieken. Denk nu niet dat de slechteriken bij KPMG werken. Daarmee reken je jezelf veel te rijk.

Sjoemelmarge

Ik ben integer. Tenminste, dat vind ikzelf. Maar ik hanteer óók een sjoemelmarge. Als je ons mensen in ogenschouw neemt, kun je zeggen dat aan de ene kant van het continuüm een aantal procenten, zeg vijf procent, de boeven zitten. Aan de andere kant van het continuüm zitten de heiligen, zij die zonder zonde zijn. Volgens sommigen één procent, volgens anderen nul procent.

Voor al die andere mensen geldt dat zij integer wensen te zijn. Voor hun gevoel zijn zij dat ook. En… zij hanteren een sjoemelmarge. Dat betekent dat zij dingen doen die niet oké zijn (een  beetje, niet al te heftig), maar dat vervolgens van tafel redeneren of weg definiëren. De tool die we daarvoor gebruiken heet 'zelfrechtvaardiging'. Hoe intelligenter mensen zijn, hoe beter ze daartoe in staat zijn.

En dat is goeddeels een onbewust proces. Mensen zullen bij hoog en bij laag volhouden integer te zijn. En hun activiteit in de sjoemelmarge vakkundig van tafel argumenteren of definiëren. Veel van die activiteit wordt ingeleid door een 'ja, maar' of gelardeerd met een 'eigenlijk'. Ja, wat ik deed was natuurlijk niet echt oké, maar anderen doen nog veel gekker! Eigenlijk had ik dat natuurlijk moeten aangeven, maar…

Fraudedriehoek

Alle accountants kennen de fraudedriehoek. Rationalisatie, druk, gelegenheid. Als je als accountant de mogelijkheid hebt om antwoorden door te spelen en aan die antwoorden te komen, dan is er dus gelegenheid. Als je ontzettend veel werk te doen hebt en omkomt in al je werkzaamheden, dan is er ook druk. Als je de examens inhoudelijk maar geneuzel vindt of het is zeer relevant, maar prima vindbaar op het intranet, of je vindt dat je alles al weet, dan heb je ook zomaar een rationalisatie.

Dan is de fraude snel geboren. Als daarnaast iedereen het doet, en/of je leidinggevende doet mee, of iedereen weet ervan en niemand doet iets (ook de kwaliteitsbewaker niet), dan ga je snel voor de bijl. En nogmaals: Ikzelf zou dan voor de bijl gaan.

Lessen leren

KPMG wil er lessen van leren. Dat doet me goed. Ik had ook niet anders verwacht. Stephanie Hottenhuis, ceo en bestuursvoorzitter van KPMG in Nederland: "Wij zijn enorm geschrokken van de belangrijkste bevindingen van het forensisch deel van het onderzoek. (…) Wij onderzoeken de oorzaken, wij leren hiervan en handelen nu daadkrachtig om de organisatie verder te verbeteren en te versterken voor de toekomst." De reactie van KPMG Amerika in 2019? "We learned important lessons through this experience." Natuurlijk willen organisaties hiervan leren.

'De kennis van wat er wel en niet mag, is helemaal het issue niet.'

Maar visiedocumenten, waarden waar accountants voor staan, mooie strofen over integriteit en zorgvuldigheid en ethisch besef en dergelijke, zijn allemaal allang geschreven. De kennis van wat er wel en niet mag, is helemaal het issue niet. Hardop roepen: Dat zou niet mogen, accountants zouden integer moeten zijn, accountants zijn toch de poortwachters, en andere rationele waarheden, lost dit probleem ook niet op. Want dat wisten we gisteren en vorig jaar ook al.

Accountants zijn net als ik. Integer qua intenties. Tegelijk hanteren ze een sjoemelmarge. En vooral zijn ze, net als ik, goed in het wegrationaliseren van die sjoemelactiviteit. Intelligente mensen kunnen dat altijd erg goed. En ik heb geen teksten, wetten of checklists nodig om hiervan te genezen. DAT WERKT NIET.

Wat werkt wel?

Dat laat zich in één woord samenvatten: bewustwording. Op verschillende niveaus.

  1. Wees/word je bewust van het feit dat ook jij een sjoemelmarge hanteert. Bewustwording daarvan maakt het mogelijk om die marge te verkleinen. Het maakt het ook mogelijk om voor jezelf een veiligheidsklep in te bouwen. Zo doorbreek je je zelfrechtvaardiging. Tackle dus jouw eigen 'ja maar' en jouw 'eigenlijk'. Wat fout is, is gewoon fout. Een beetje fout bestaat niet.
  2. Word je bewust van groepsdynamische processen. Groepsdruk is lastig te weerstaan. Een cultuur in de groep is krachtiger dan welke strategie dan ook. Culture eats strategy for lunch, vaak aan Peter Drucker toegeschreven. Maak dus werk van deze processen.
  3. Onderzoek de organisatiecultuur. Waarom doen goede en integere mensen in jouw organisatie slechte dingen? Wat maakt dat goede mensen signalen negeren? Dat probleem maak je onzichtbaar als je alleen maar rotte appels ontslaat. Daarmee sluit je je ogen voor het rottingsproces (of in elk geval een rotting bevorderend proces), waardoor er appels zijn gaan rotten. Dan laat je het allerbelangrijkste wat je zou kunnen leren liggen. Sterker nog: Dan kun je wachten op het volgende debacle. Onderzoek dus de appelmand.

Laat het alsjeblieft niet weer een afgedwongen proces zijn van buitenaf.

Drs. Ernest Ouwejan is business coach, organisatie-adviseur en directeur Social Skills bij V&A accountant-adviseurs.

Gerelateerd

37 reacties

Jules Muis

@alexander vissers; je tragi-komische reactie hier onder refereert.

Het lijkt me als we fraude overlaten aan alleen de juristen, dat we ze dan meestal tegen over elkaar zullen vinden, niet met elkaar.

Dat schiet ook niet op.

Alexander Vissers

@ Koos de Vries: De teksten die schade aan het beroep kunnen uitoefenen zijn met name de reacties in mindere mate de artikelen. Te vaak worden zaken die nog onder de (tucht)rechter rusten besproken en oordelen uitgesproken. Te vaak wordt speculatieve kritiek geuit. In dit artikel wordt zonder hoor en wederhoor het woord "fraude" gebezigd en dat kan niet. KPMG heeft bij mijn weten dat woord ook niet gebruikt.

@ Jan Bouwens: Een oordeel uitspreken zonder de betrokkenen iets te hebben gevraagd is uiterst onzorgvuldig. De NBA is geen toezichthouder en heeft zich er niet in te mengen. Ik hoop met jou dat er duidelijkheid wordt verschaft over het hoe en wat.
Het "delen van antwoorden van interne toetsen" is bij mijn weten nergens in de wet verboden en alles wat niet verboden is is toegestaan. En wat toegestaan is is geen fraude. Niet-juristen moeten zich gewoon niet met fraude bemoeien. De zoveelste misser op deze site.

Jan Bouwens

@Jules en Alexander. Het is in het kader van het vertrouwen in de beroepsgroep van belang dat maximale transparantie wordt betracht over het hoe en waarom van de fraude die KPMG heeft gemeld. We weten te weinig om een ongestoord beeld te vormen laat staan dat adequate maatregelen kunnen worden genomen op basis van de verstrekte informatie. Ondertussen velde een snoeihard oordeel vandaag op basis van de informatie die tot op heden werd verstrekt.

Koos de Vries

Nikon = hij in
(Die autocorrectie…😡)

Koos de Vries

@Alexander,
Nou nou, “ Eigenlijk is het bestaan van deze site als bron van speculatie en zwartmakerij al dubieus,…” in hoeverre is het melden van fraude speculatief? Zelfs een CEO is afgetreden waarbij Nikon bedekte termen aangaf dat hij over de schreef was gegaan.
Dit is een beetje teveel “beschermen van de beroepsgroep”

jules muis

@Alexander Vissers,
Apprecieer Uw frisse stem in deze zandbak van betweters, present company not excluded; al heb ik moeite met het volgen van Uw fine fleur juridische benadering.

Tja, een tandeloos NBA die haar verordenende bevoegdheid nog meer ondergebruikt zou inderdaad formeel-juridisch de fraude-score omlaag kunnen brengen, en daarmee misschien ook "zwartmakerij" ; maar de rest van de wereld is natuurlijk ook niet gek.

Wat hier gezegd wordt, is elders al honderdvoudig uitgesproken.

Deze zaak, en jawel inclusief toelichting die we er nog mogen verwachten, is met alle andere examen fraudes elders in de wereld,
een toppunt, of dieptepunt van professionele malaise. En dan wachten we nog op de uitkomst van die andere zaak, U weet wel, het omzetten van strict confidentiele informatie uit het Australisch wetgevings process aangaande witwassen, in client vriendelijke producten, voor eigen gebruik en export.

Laten we hopen dat uitkomst van dat onderzoek niet dezelfde golven zal veroorzaken. En ook de Nederlandse stranden niet zal bevlekken.

Wij blijven optmistisch.

Alexander Vissers

@ Arnout van Kempen en @Hans Klosterman, eens met de stelling dat zonder kennis van de feiten een oordeel niet toelaatbaar is. Eigenlijk is het bestaan van deze site als bron van speculatie en zwartmakerij al dubieus, hoe bevordert dit een goede beroepsuitoefening en de eer van de stand? De NBA heeft geen bevoegdheid zich hier in te mengen, voor zover het vergunninghouders betreft is de AFM de bevoegde toezichthouder. Nergens in de wet wordt aan de NBA of haar organen enige toezichtsbevoegdheid geattribueerd. Of enige zeggenschap over accountantskantoren. De taak "bevorderen van een goede beroepsuitoefening" met verbonden Verordeningsbevoegdheid omvat noch het toetsen van enige kennis noch het verrichten van toezicht op de naleving van enig voorschrift, noch de bevoegdheid tot het aanwijzen van toezichthouders. Dat moet expressis verbis in de wet staan zoals in de Wet toezicht accountantsorganisaties voor accountantsorganisaties en externe accountants en voorzien van de nodige wettelijke bescherming. Daarnaast moet het eens afgelopen zijn accountants als schooljongens te behandelen en moet men accepteren dat accountantscontrole een beroep, net als rechter, waarin een vakkundig oordeel wordt gegeven geen absolute waarheid wordt verkondigd. Dat is eigen aan het begrip beroep.

Hein Kloosterman

De (voor-)oordelen rollen over deze site. Dat je niet moet rotzooien is een open deur. Dat sommige PE-toetsen het karakter van overhoren hebben in plaats van nieuws- en leesgierig maken, is niet alleen deprimerend voor mensen die inhoudelijk bezig willen zijn en willen leren, maar ook een teken van de toenemende juridificering van het Audit-beroep. Kortom wees inhoudelijk.

Frank de Jong

Zeker niet goed te praten. Als het om de kennistoets van het NBA gaat over de NV COS, kan ik er wel enigszins begrip voor hebben. Viel me op dat die test vol tekstuele valstrikken zat en vooral opzoekwerk was, zaten weinig inzichtvragen tussen. Als je een toets geeft, maak dan een serieuze die echte vakkennis toetst. Of het slagingspercentage dan hoger is, is een tweede..

Arnout van Kempen

Om welke toetsen ging het? Waaruit exact bestond de fraude? Wie, met name welke functies/rollen/hiërarchische niveaus waren de fraudeurs? Waar leerde het interne onderzoek van KPMG over gelegenheid, druk, rationalisatie? Wat was specifiek KPMG, wat specifiek accountants? Wat kunnen andere kantoren uit deze casus leren?

Mooi hoor, dat iedereen al weet wie geroyeerd moeten worden. Als accountants is het geven van een oordeel zonder deugdelijke grondslag immmers geen enkel probleem, valt me vaak op.

Maar misschien zouden KPMG en NBA wat openheid willen geven waar we meer aan hebben dan aan al die ongeïnformeerde opwinding waar we nu op worden getrakteerd?

Matthijs Pool

Er zijn mensen die het gedrag van de kpmg’ers subiet afkeuren. Dat zijn twee type mensen:

1. Degenen die de fraude driehoek in de praktijk hebben ervaren en staande zijn gebleven
2. Degenen die de fraude driehoek in de theorie hebben ervaren en menen staande te zijn gebleven

Groep 1: dat is (oa) waar integriteit voor staat.
Groep 2: juich (of veroordeel) niet te vroeg.

Voor groep 2 is er ruimte voor het derde niveau van Edgar Schein.

Peter hofland

Gelijk levenslang royeren alle accountants van kpmg, er is geen enkele rechtvaardiging voor sjoemelende accountants

Jan Wietsma

Werd vandaag en gisteren door niet-accountants gewezen op de column van Youp in het NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/22/stekkerdoos-a4170326

En lees ook eens: https://www.nd.nl/opinie/columns/1184112/roger-van-boxtel-is-uit-reinheid-opgestapt-de-mens-bevestigt-

Wij hebben als beroepsgroep een groot probleem als we deze kwestie weer van binnen naar buiten willen oplossen.

Jan Bouwens

@Jules. Het grootste probleem voor de professie is het gebrek aan informatie. Als we nu eerst een wisten wat er precies is gdbeurd en wie welke rol speelde dan konden adequate maatregelen volgen. Nu weten we alleen van uitwisseling van uitkomsten tussen collega's en dat zij intern zijn bestraft. Om tebeginnen zou ik willen weten welke dilettant fraude zo makkelijk maakte. Hoe werkte group think door? Was je een loser als je de antwoorden negeerde? Zakte je dan, terwijl de collega's een 10 haalden? Viel dat niemand op? In het onderwijs checken we op dit soort bewegingen.

jules muis

Het lijkt me dat het hier niet gaat om een appel met een vlekje/plekje/‘krenkelaar’ die je nog met een stevige korting kunt verkopen, maar om appels die rot zijn vanuit het klokkenhuis; een mand vol. En een Voorzitter van het Agrarisch Verbond die de zijne nog aan de wereld verkoopt als ‘gezond’ ook.

We mogen af en toe best gerust wat relativeren, @Ernest Ouwejan, of de aandacht afleiden met situationele excuses, @Jan Bouwens. Maar dit is in de ogen van de rest van de wereld die over onze schouders heen kijkt natuurlijk fnuikend, vooral gegeven de recidive - i.e. voorgaande examenfraudes in andere delen van de Big 4 wereld.

Tegen de achtergrond van de aspiraties van het beroep een leidende rol te spelen in de certificering van ESG informatie - met al haar kwetsbare ingebakken waardenoordelen- hoe verkoop je dat een met examenfraude-belaste-sjoemel-accountant, en/of zijn/haar organisatie, een uitlaatgasofwatdanook-sjoemel-affaire bij een client zal zien voor wat het is; en conform naar buiten brengt?

Met de slogan ‘met dieven vangt men dieven?’

Nee, hier ligt een kei van een probleem bij onze beroepsorganisatie, die de geloofwaardigheid van de hele winkel aangaat.

Ik wacht nog op de apologisten die zullen stellen dat het hier niet om het geld gaat, maar heb de uitspraak van een oud-voorzitter NIVRA “als we een zin beginnen met de woorden ‘het gaat niet om het geld’, je er zeker van kan zijn dat het geld is waarover het precies gaat’”, nog steeds in mijn achterzak.


Kat van het spek.

René Vierbergen

Ik las zojuist de reactie van de NBA.
Mijn beroepsgroep meldt geschrokken te zijn, vindt het verwerpelijk en bespeurt een risico voor de hele beroepsgroep. Klinkt goed!
Helaas daarna geen passende, aansprekende actie. Slechts het wijzen op de eigen verantwoordelijkheid van de accountant en een analyse van het PE-systeem. Ik had echt meer daadkracht verwacht …….

Alexander Vissers

Ik lees heel veel meningen en heel weinig feiten. Over welke verplichte toetsen gaat het? Toetsen verplicht gesteld aan KPMG als vergunninghouder door de PCAOB voor de vergunning voor de controle van SEC registrants? Door de werkgever dan wel vergunninghouder verplicht gestelde toetsen, want dat zijn bij KPMG doorgaans twee verschillende entiteiten? Of gaat het om de door het bestuur van de NBA zonder wettelijke grondslag en dus in strijd met het legaliteitsbeginsel verplicht gestelde Kennistoets, die niet conform wettelijk voorschrift is bekendgemaakt, gebaseerd op de onwettige Verordening op de kennistoets? Het moge duidelijk zijn dat, zonder examenbevoegdheid zonder examenreglement en zonder examencommissie ook geen fraude mogelijk is. Dit verhaal roept vooralsnog meer juridische vragen op dan dat er beantwoord worden. Accountants horen zorgvuldig te werken maar vooral ook zorgvuldig te rapporteren en niet te speculeren.

Martin Koelewijn

Er was ooit een mooie lezing in 2011 op de accountantsdag van de heer Kinneging: mensen zijn geen engelen. Natuurlijk allang vergeten. Maar zo mooi.

Ron Heinen

@Jan Bouwens

Er zijn veel online bronnen beschikbaar voor het voorbereiden op KPMG-examens, zoals oefentests en voorbereidingsgidsen, zie bijvoorbeeld

https://www.practiceaptitudetests.com/top-employer-profiles/kpmg-assessments/

en

https://mconsultingprep.com/kpmg-online-test

Elk KPMG-kantoor recht heeft op zijn eigen test, dus er is geen consistent testformaat op alle locaties en posities. Het is daarom belangrijk om de testformaten en testprincipes te verifiëren.

Jan Bouwens

Grote woorden en kritiek in de commentaren. De hoofdvraag is hoe deze situatie kon ontstaan. Neemt de accountant het betrokken examen niet serieus? In dat geval geeft de fraudedriehoek antwoord bij rationalisatie. Waarom tijd steken in overbodig werk? Een tweede vraag is, verschilden examens per zitting of kreeg iedereen steeds het zelfde examen? In dat geval was er te veel gelegenheid en moeten we de organisator aanspreken. Dan is er nog de druk. Had de accountant tijd van de firma om zich voor te bereiden?

Marcel Pheijffer

Dank voor je uitgebreide reactie Ernst.

Sjoemelmarge was - gezien de reacties - een wat ongelukige keuze.

Ja , cultuur doet er toe. Ja, druk van buiten alleen is onvoldoende.

Maar in deze casus is tekenend voor die cultuur dat pas na jaren een klokkenluider opstaat die een streep zet en aan de bel trok. Dat zegt iets over de rot in de mand.

Voorts laat de geschiedenis zien - zie ook diverse onderzoeksrapporten in binnen- en buitenland - dat (helaas) druk van buitenaf (politiek, toezichthouders, onderzoekscommissies, pers, wetenschappers non-B4) nodig bleek om veranderingen teweeg te brengen.

Daarom door dit soort kwesties juist bij genoemden tanend vertrouwen dat het accountantsberoep voldoende zelfreinigend is.

Johan Peters

Dat is geen taak of bevoegdheid voor de AFM. Het is de NBA die regels stelt voor het beroep en de beroepsbeoefenaren. De AFM houdt toezicht op de kwaliteit van de uitgevoerde controles. De zelfregulering heeft hier al uitstekend voor gewerkt overigens. En ga er maar van uit dat alle (ook onschuldige) accountants van Nederland hier weer gevolgen van gaan ondervinden. Dat vind ik diep triest en ten onrechte.

Ron Heinen

@Sybren Hoekstra, @Peter Gerards, @Marcel Pheijffer

De NBA als ontwerper en bewaker van het huidige systeem is tot op heden niet in staat gebleken dit correct te doen.

De AFM als toezichthouder kan op dit onderwerp ook uitleg vragen en toezicht houden.

Sybren Hoekstra

De NBA moet in de spiegel kijken.Een systeem opzetten dat buitengewoon fraudegevoelig is.Van elke door onze vakgroep gecontroleerde organisatie wordt een adequate organisatie verwacht.Daarin heeft de NBA wat dit aspekt betreft gefaald.

Ron Heinen

De Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder op de accountancy- en auditsector, heeft bedrijven en professionele organisaties gevraagd om “formeel de preventieve en detecterende controles uiteen te zetten” om ervoor te zorgen dat dergelijke incidenten in de toekomst niet meer gebeuren, zie

https://www.accountancyage.com/2022/07/21/audit-firms-asked-to-address-exam-cheating-following-big-four-scandals/

Citaat: 'The FRC has asked firms and professional bodies to “formally set out the preventative and detective controls” to ensure similar incidents do not happen in the UK.

Supervisors from the regulator have already held talks with accounting firms to clarify what measures they have in place to mitigate the risk of exam cheating. However, the watchdog has said it has decided to “formalise, deepen and accelerate these discussions”.

The firms were asked to highlight the safeguards already in place to prevent and detect cheating by staff in their audit practices.'

Een voorbeeld voor de AFM?

Ernest Ouwejan

Vanwege de omvang een reactie in 2 delen.
Deel 1 van 2.

Tsjonge, wat een reacties. Dank daarvoor. Het onderwerp leeft.
In deze reactie poog ik te verduidelijken en weerwoord te bieden. Een discussie heeft altijd het gevaar dat de standpunten zwart-witter worden. Dat risico poog ik te vermijden. Ook om niet in de valkuil te vallen waar Hans Rosling voor waarschuwt, namelijk dat je een complex probleem meestal niet oplost met één enkele oplossing.

Mijn artikel is niet geschreven om accountants die over de schreef zijn gegaan vrij te pleiten.
De sjoemelmarge is geen gebied waar je vrijelijk je eigen gang kunt gaan.
Wie zich niet aan de regels houdt moet daarvan de consequenties ervaren.
Praat je daar niet uit met ‘ja maar’ of ‘eigenlijk’.
Die sjoemelmarge ontstaat door blind spots en groepsdruk en andere effecten.
Activiteit in die sjoemelmarge moet worden bestraft. Omdat het fout is.
Bewustwording van je eigen sjoemelmarge helpt om daar wat aan te doen.

In het zoeken naar het waarom achter dit gedoe vind ik een verklaring in de sfeer van ‘sukkels’ of ‘geboefte’ niet adequaat. Mijn mening. Mede gestoeld op mijn ervaring met honderden mensen met wie ik heb gewerkt, waar er altijd een reden te vinden was waarom gedrag wordt vertoond.
Die reden pleit niemand vrij voor laakbaar gedrag. Daar horen consequenties bij.
Maar snappen waarom iemand zich misdraagt is nodig om gedragsverandering te realiseren.
Blijkbaar is dat de afgelopen jaren te weinig gebeurd.

Ernest Ouwejan

Vanwege de omvang een reactie in 2 delen.
Deel 2 van 2.

In de eindrapportage van de Commissie Toekomst Accountancysector en de Monitoring Commissie Accountancy wordt gewezen op het werk van Edgar Schein. Er is verschil tussen het tweede niveau: nagestreefde houding & gedrag en het derde niveau: daadwerkelijke houding & gedrag.
Ik wil die twee niet tegen elkaar uitspelen. Maar naar mijn inzicht zijn er in de afgelopen tien jaar veel dingen gedaan op het tweede niveau. En minder op het derde niveau. In de genoemde rapporten wordt daar ook de vinger bij gelegd.
Ik wil in de afweging van mijn argumenten en die van jou, Marcel, niet terecht komen in een of-of discussie alsof het één moet en het ander niet mag.
Overwegen van PE-systemen en nadenken over effectief toezicht zijn geen zaken die ik wil bestrijden.
Daarnaast houd ik mijn punt op tafel dat de organisatiecultuur er toe doet. En naar mijn mening ligt daar nog een terrein braak. Dat zeg ik niet omdat ik een optimist ben. Maar in mijn werk met accountants, bijvoorbeeld in coaching en intervisiegesprekken, stel ik vragen waarover de accountants soms nog nooit hebben nagedacht. Gaat over de cultuur en hun plek daarin. Over de appelmand zeg maar. En het proces van rijping of rotting.
Ik ben zo bang dat extern toezicht leidt tot het onder water drukken van de bal. Die druk werkt. Maar overtuigt niet. Dat gaat maar een poosje goed. Druk weg, bal terug.

Dick van der Zon

Een sjoemelmargr voor accountants???? Dit tast het wezen van het beroep aan. Als het bestuur van de NBA hier geen gepaste actie op onderneemt diskwalificeert zij zichzelf en vertoont zij eveneens niet-integer gedrag.

Mike Peijen

"Sjoemelen"? Flauwekul, het is gewoon ordinair fraude, gepleegd door betreffende accountants. Er zijn collega's voor minder door de tuchtrechter veroordeeld en doorgehaald. KPMG en NBA moeten tegen deze fraudeurs gewoon een klacht indienen bij de Accountantskamer. Laat die de klacht maar beoordelen en vervolgens er voor zorgen dat het vertrouwen van het publiek in de beroepsuitoefening wordt hersteld. Bedekken met de mantel der liefde of het wegzetten als "sjoemelen" zorgt ervoor dat het tegendeel wordt bereikt. Hoe geloofwaardig zijn deze accountants nog als zij bij een cliënt fraude aan de kaak stellen? Nee, het vertrouwen in ons beroep gaat zo inderdaad met zevenmijlslaarzen de deur uit. Hartelijk dank daarvoor, "collega's".

Wessel Bosse

Onzin.
Je weet dat het niet mag. Daarvoor geldt geen "sjoemelmarge'.

Koos de Vries

@marcel: in je tweede zin bedoel je waarschijnlijk “slecht” i.p.v. “slechts”?

René Vierbergen

Triest, heel triest, sjoemelende accountants. Wil me niet voorstellen dat daar een acceptabele marge voor is.

Marcel Pheijffer

Tsja. Ernest is een overduidelijke optimist.

Maar ik kan me slechts vinden in je stuk.

Daar zijn veel redenen voor. Ik beperk me tot 3.

1. Het stuk is mij te zeer gericht op het individu. Waar het hier primair om gaat is dat het PE-systeem een uitnodiging is tot fraude, de fraudegevoeligheid is simpelweg te groot en het toezichtsysteem (in- en extern) te slap. Ik heb de NBA daar vorig jaar nadrukkelijk op gewezen.

2. Tekenend is dat soortgelijke zaken in Australie, Canada en de VS, niet tot scherper toezicht (in- en extern) hebben geleid. Dat zegt iets over de daadkracht aan de top van KPMG en de NBA (ontwerper en bewaker van het huidige systeem).

3. Je wijst in punt 3 op de organisatiecultuur. Over de verbetering daarvan heeft KPMG (en de sector) het nu al 10 jaar. De goede stapjes vooruit, worden met zevenmijlslaarzen tenietgedaan door een affaire als deze.

Kortom, we zijn het oneens.

Harry Weijers

Ik ben het helemaal eens met Ernest, en zijn pleidooi blijkt ook uit vele onderzoeken. Je bent eerst mens, een sociaal dier met enorm veel biases. En dan pas een rol (bijv accountant). Als iedereen die het mens-zijn moet opgeven om accountant te mogen zijn, dan zitten we snel zonder accountants. Doorloop eens de 8 soft controls (zie ook handreiking 1148) en zie waar winst te behalen is.

Johan Peters

Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Heb ik als kind ooit geleerd en onthouden. In alles wat gezegd wordt zit wel een kern van waarheid. Zelf heb ik een sjoemelmarge op de snelweg, bijvoorbeeld, en ik ben niet de enige. De betrokken personen hebben iets fout gedaan en worden nu door KPMG bestraft. Lijkt me een prima en adequate reactie op fout gedrag en daarmee zou het ook klaar moeten zijn.

Bas van Roozendaal

Echt slecht van die kpmg accountants, gelijk levenslang royeren, maar ja de big 4 maken de dienst uit bij de nba, dus integgriteitsproblemen worden weer onder het tapijt geschoven

Peter Gerards

Wat een grote onzin die sjoemelmarge. Voor een accountant met de juiste prestatiegerichtheid zou het juist een sportieve sport moeten zijn om de toetsen zonder antwoorden vooraf te willen maken. Dat heeft helemaal niets te maken met heiligheid maar gewoon met het bewust zijn van waar je voor gekozen hebt en waarom. Als je dan zwicht voor een systeem waarbij collega's je antwoorden doorspelen ben je gewoon een opportunist of lui en moet je het het beroep gewoon verlaten. Niet dat je dan een verkeerd mens bent, maar gewoon niet geschikt voor het beroep. Heel simpel lijkt me en een opdracht voor onze NBA.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.