Permanente Educatie

PE: Hoe gaat het er nu mee?

We zijn inmiddels 31 januari gepasseerd, de uiterlijke datum waarop accountants een PE-compliance-verklaring konden afgeven over hun PE-activiteiten. Daarmee is het tweede jaar afgerond waarin NBA-leden werken met een nieuw PE-systeem. Hoe gaat het nu en wat is er opgevallen in de afgelopen twee jaar?

Björn Remmerswaal

Het nieuwe PE-systeem is op 1 januari 2021 ingevoerd voor alle accountants en kent een belangrijk verschil met het oude systeem: geen verplicht aantal PE-uren per jaar, maar een eigen plan van aanpak met persoonlijke leerdoelen en daarbij behorende activiteiten. De NBA noemt het nieuwe systeem output-based: Het nieuwe model meet kwalitatief in plaats van kwantitatief. Zo'n omslag in permanente educatie gaat uiteraard niet van de ene op de andere dag. De NBA besloot in 2018 tot een gefaseerde invoering van het nieuwe systeem en heeft dat vanaf 2019 met enkele pilots getest.

Frank van Gelder en Sebastiaan Huijbregts 900x590

Tijdens de pilots en vanaf de invoering voor alle accountants is de nodige feedback binnengekomen bij de NBA, zowel positief als negatief. Volgens onderwijskundige Sebastiaan Huijbregts, die het PE-project bij de NBA begeleidt, is te merken dat oudere leeftijdsgroepen vaker negatieve feedback leveren dan jongere accountants. "Dat is ook wel te verklaren. Jonge mensen deden tijdens hun opleiding al uitgebreid ervaring op met deze nieuwe systematiek. De wat oudere accountants vinden het lastiger, want die zijn een vrijer kader niet gewend. Dus daar ontstaat weerstand, en vooral vanuit die hoek ontvangen we vragen over wanneer ze dan precies genoeg hebben gedaan, welke leerdoelen ze moeten kiezen, hoeveel uur er vereist is enzovoort. Vragen die duidelijk zijn ingegeven door hoe het oude systeem functioneerde."

'De wat oudere accountants vinden het lastiger, want die zijn een vrijer kader niet gewend.'

Frank van Gelder, senior stafmedewerker permanente educatie bij de NBA, merkt wel dat er inmiddels nog maar zelden accountants bellen met de helpdesk van de NBA die geen idee hebben. "Eens in de maand krijgen we nog wel een belletje van iemand die zich afvraagt waarom het niet lukt om PE-punten te registreren. Dat is ook wel logisch: We hebben veel gedaan aan voorlichting in de vorm van bijeenkomsten en webinars, waar in totaal zo'n vijfduizend mensen aan deelnamen. Daarnaast communiceren we natuurlijk ook via onze website en nieuwsbrieven. En accountantsorganisaties informeren vaak ook nog hun eigen medewerkers."

Van Gelder ziet momenteel op de helpdesk vooral vragen binnenkomen over het onderwerp duurzaamheid, omdat dat voor dit jaar een verplicht onderwerp is, waaraan acht uur moet worden besteed. "Dat zijn dan meestal vragen over hoe je richting kunt geven aan dit onderwerp binnen je eigen portfolio, hoe je leerdoelen formuleert, welke leerinterventies je moet kiezen enzovoort. We hebben een ontwikkelhulp voor het maken van het portfolio op de website geplaatst, maar je merkt toch dat een deel van de accountants hierover nog wat onzeker is."

Flexibel

Het systeem biedt volgens Van Gelder echter juist in dit soort gevallen een belangrijke mate van flexibiliteit. "Het instappunt van het kennisniveau over duurzaamheid varieert sterk, waardoor leerinterventies en leerdoelen flink kunnen verschillen. In het verleden schreven we een curriculum voor bij verplichte onderwerpen, geaccrediteerd door de NBA. Als je dat curriculum volgde, voldeed je aan de norm. Maar het hield weinig rekening met onderlinge verschillen. Het nieuwe systeem biedt ruimte voor de verschillen in kennisniveau, waardoor iedereen individueel kan bepalen wat er nodig is om een goede stap te maken."

'Kom je er niet uit, dan staan we altijd klaar voor een coachend gesprek om je op weg te helpen.'

Huijbregts legt uit dat veel accountants via de kantoren waar ze werken in het nieuwe systeem worden meegenomen, maar dat de NBA zich ook realiseert dat accountants in business het vaak helemaal zelf moeten doen. "Daarvoor is de website het belangrijkste hulpmiddel, daar staat alle info op die je nodig hebt en binnen een halfuurtje of een uur ben je op weg. Kom je er niet uit, dan staan we altijd klaar voor een coachend gesprek om je op weg te helpen."

Van Gelder voegt toe dat het opstellen van het portfolio vooral de eerste keer wat meer tijd kost, maar omdat het cyclisch is, betaalt die investering zich de volgende jaren terug. "Er ontstaat een rode draad, het wordt een levend document gedurende je carrière. En de NBA kan altijd meekijken en helpen bij alle onderdelen van het systeem."

Frank van Gelder 900x590

Het nieuwe systeem zit nog steeds in de trial-fase, benadrukken Huijbregts en Van Gelder. "In deze fase kijken we hoe goed het werkt, of we mensen goed meekrijgen in de systematiek. Over een jaar of zes kunnen we goed meten hoe het bijdraagt aan de kwaliteit van de accountant. Daarnaast komt er nog een uitgebreide evaluatie van de nieuwe systematiek, waarvan het rapport in 2024 wordt opgeleverd."

Fraude

Bij het nieuwe systeem hoort het beoordelen van portfolio's. Dat een vorm van controle nodig is, werd eind vorig jaar pijnlijk duidelijk, toen bekend werd dat er mogelijk fraude is gepleegd bij interne PE-trainingen bij KPMG. De NBA liet weten naar aanleiding van dat incident de eigen procedures met betrekking tot permanente educatie nog eens tegen het licht te houden. Bij het doorlichten is nagegaan of de procedures op welke manier dan ook ruimte laten voor frauduleus handelen door accountants. "Daarbij stelden wij vast dat geen enkel systeem voor permanente educatie waterdicht is", aldus de NBA.

'Over een jaar of zes kunnen we goed meten hoe het bijdraagt aan de kwaliteit van de accountant.'

Volgens Huijbregts was de hoge boete die EY wegens examenfraude medio 2022 in de VS ontving ook al een flinke waarschuwing. "We kunnen er niet zoveel mee als het binnen kantoren gebeurt en wordt gefaciliteerd, maar we zijn er wel alert op. Een van de maatregelen die we nemen is dat we accountants vragen het PE-portfolio aannemelijk te maken. Op het moment dat onderbouwing ontbreekt, dan interpreteren we dat als dat je gewoon maar wat opschrijft. Zo'n interpretatie is strenger dan wat we het afgelopen jaar deden. Nu rekenen we nog wat meer op de professioneel-kritische instelling, maar dat gaan we in de toekomst minder doen."

Op de website van de NBA staat beschreven hoe het nieuwe toezichtkader werkt. Huijbregts legt uit dat het beoordelingssysteem datagedreven en risicogewogen is. De NBA werkt met interne en externe assessoren. Aan de hand van verschillende criteria kunnen accountants binnen een steekproef vallen, waarna een portfolio twee keer wordt beoordeeld door assessoren, die niet van elkaar weten welke dossiers ze hebben. Voor de beoordeling wordt een zogenoemde rubrics-methode gebruikt. Die methode moet ervoor zorgen dat de beoordeling door alle assessoren zoveel mogelijk op dezelfde manier plaatsvindt.

'Nu rekenen we nog wat meer op de professioneel-kritische instelling, maar dat gaan we in de toekomst minder doen.'

"In negentig procent van de gevallen zijn de assessoren het met elkaar eens, maar als dat niet zo is dan gaat het dossier naar een derde assessor. Het eindoordeel gaat naar de accountants, eventueel met tips als het maar net voldoende is. Is het portfolio voor verbetering vatbaar, dan schrijven we een persoonlijke brief met een stukje coaching. We geloven in dit stadium nog niet in onvoldoendes, die brief is echt bedoeld om je een niveau hoger te tillen in het proces", aldus Huijbregts.

Hij benadrukt dat er nog geen onvoldoendes worden uitgedeeld, omdat het systeem nieuw is. "Sinds vorig jaar pas zitten alle accountants in het systeem. Daar moeten we allemaal in groeien en aan wennen, dus we rekenen mensen er nog niet op af. Tenzij je echt helemaal niets of nauwelijks iets indient. Dan wordt het een ander verhaal en volgt er mogelijk een stap naar de tuchtrechter."

Capaciteit

De hoeveelheid assessoren is volgens Huijbregts nog niet helemaal op het gewenste peil, maar zou volgend jaar op volle sterkte moeten zijn. Het doel is om elke accountant elke zes jaar een keer in een steekproef te laten vallen, om zo gelijk te lopen met het aantal steekproeven dat de Raad van Toezicht uitvoert.

SebastiaanHuijbregts_900x590.jpg

Huijbregts: "We zijn onder meer onze schil externe assessoren aan het uitbreiden. Een assessor moet eerst door een stuk opleiding en coaching heen en dat nemen we serieus. Een assessor moet een accountant zijn en moet onderwijskundige ervaring hebben. We willen uiteraard ook verschillende soorten accountants, zodat een portfolio altijd bij een assessor komt die het werkveld van die accountant kent." De SRA beoordeelt ook portfolio's van de eigen leden. Die portfolio's kunnen ook door de NBA beoordeeld worden, maar de kans dat ze worden opgeroepen is wel kleiner.

Flexibiliteit

Huijbregts en Van Gelder zijn beiden enthousiast over de flexibiliteit die het nieuwe systeem biedt en waarvan zij nu ook in de praktijk goede voorbeelden zien. Huijbregts: "We hadden vorig jaar een accountant die bij een kantoor werkt in de buurt van de Belgische grens, waardoor hij ook weleens Belgische klanten heeft. Daar gelden andere regels, dus hij besloot een cursus Belgian GAAP te volgen. Dat kan hij in het nieuwe systeem gewoon opvoeren in zijn portfolio." Van Gelder: "Een ander voorbeeld is iemand die een MA Fiscaal Recht deed in Groningen. In het oude systeem was dit geen geaccrediteerde opleiding, maar nu is dat een prima toevoeging bij de leerdoelen van deze accountant."

'Als je zomaar een cursus mindfulness op je portfolio zet, dan roept dat natuurlijk vragen op.'

Huijbregts legt uit dat ook leerdoelen die hebben te maken met hoe je überhaupt omgaat met werk, een plek kunnen hebben in het portfolio. "Als je zomaar een cursus mindfulness op je portfolio zet, dan roept dat natuurlijk vragen op. Maar geef je aan dat je die cursus volgt omdat je de vaardigheden kunt gebruiken om duurzaam inzetbaar te blijven als accountant, dan is er veel mogelijk. Het moet natuurlijk in een juiste mix zitten met de rest van het portfolio en we kijken ook naar meerdere jaren. Heb je bijvoorbeeld een burn-out gehad, dan is het logisch dat je tijdelijk wat meer van dat soort cursussen doet."

Huijbregts en Van Gelder vinden het jammer dat er nog altijd accountants zijn die het nieuwe systeem als 'schoolser' zien. In een vorig artikel over het nieuwe PE-systeem werd duidelijk dat het schoolse aspect vooral wordt gekoppeld aan het reflectieverslag. "Het is alsof je met je opstel bij de meester moet komen om een stickertje te krijgen. Waarom is het niet voldoende om aan te geven wat je hebt gedaan om je leerdoelen te bereiken en daarmee klaar?", vroeg Bob de Lange van Wattel Accountants zich destijds af. De Lange noemt in het artikel ook dat hij het reflectieverslag tijdrovend en complex vindt.

Hulpmiddelen

Om leden te ondersteunen bij een soepele overgang naar het nieuwe PE-model, heeft de NBA-hulpmiddelen ontwikkeld en gebundeld op de webpagina nba.nl/pe. Hier staat ook meer informatie over het toezichtkader dat de NBA gebruikt voor de nieuwe PE-systematiek.

Leden vinden op de PE-pagina onder meer een handleiding PE, voorbeeld-portfolio's, animaties en FAQ's. Ook is een online NBA PE-portfolio tool ontwikkeld, waarmee leden zelf het PE-portfolio kunnen bijhouden. Daarnaast biedt de NBA verschillende zelfevaluatie-instrumenten aan, waarmee leden kunnen inventariseren op welke gebieden zij zich nog verder kunnen ontwikkelen. Uit een dienstverleningsonderzoek blijkt volgens de NBA dat vooral de handleiding nieuwe PE-model, de voorbeeld PE-portfolio's en de online NBA PE-tool veel worden gebruikt. Ruim negentig procent van de respondenten gaf aan dat zulke hulpmiddelen hen op weg hebben geholpen.

Van Gelder: "Het nieuwe systeem is juist vrijer. De mogelijkheden zijn groter, het is minder rigide."

'Het nieuwe systeem is juist vrijer. De mogelijkheden zijn groter, het is minder rigide.'

Huijbregts legt uit dat het in de praktijk ook meevalt met de complexiteit van die reflectie. "Uiteraard helpt een goede reflectiemethodiek, zoals STARR of Korthagen, ons bij het beoordelen van een portfolio en het helpt de accountant zelf ook. We beoordelen echter niet het onderwijskundige talent van accountants, het gaat ons echt om de inhoud. Als we daar een goed beeld van krijgen, dan maakt het niet uit welke methodiek er bij de reflectie is gebruikt."

De basis van het nieuwe systeem is volgens Huijbregts dan ook binnen een uurtje te begrijpen. En als je je verder wilt verdiepen in het systeem, dan is een halve dag kijk- en leeswerk ruim voldoende. "En die tijd wordt geaccepteerd als PE-activiteit! Een webinar over de nieuwe PE-systematiek volgen, dat is gewoon acceptabel. Het moet alleen niet elk jaar weer op het portfolio staan."

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

8 reacties

Johan Peters

Ik neem PE heel erg serieus en heb jaarlijks minimaal 70 tot 80 uur aan cursus, bijscholing en vaktechnische commissiewerkzaamheden. Daarvoor is het nieuwe registratiesysteem geen enkele meerwaarde maar slechts ballast. De nadruk moet niet op een omslachtig en disproportionele registratie liggen maar op kennis. En oh ja, de verplichte kennistoets geldt voor mij ook. De zogenaamde generatiekloof is onzin: als mijn accountants (studenten) in opleiding iets zouden mogen veranderen in de opleiding, dan is het wel afschaffen van de oneindige riedel aan ontwikkelplannen, verslagen en dergelijke. Ik deel hun mening.

Ed Suiker

Wat ik in het nieuwe systeem het lastigst vind is hoe je kunt "bewijzen" dat je je leerdoelen ook daadwerkelijk gehaald hebt.
Voorbeeld: één van mijn leerdoelen is bijblijven op het gebeid van externe verslaggeving. Mijn middelen zijn daarin vakliteratuur lezen en cursussen volgen.
Maar hoe stel ik nu daadwerkelijk vast dat ik ben bijgebleven?
Ik ga ervan uit dat ik geen fouten maak, maar daar ging ik vorig jaar en het jaar ervoor ook al vanuit. Dus hoe leg ik nu SMART vast dat ik bijgebleven ben?
Stel nu dat bij een toetsing blijkt dat mijn externe verslaggeving niet goed is; heb ik dan ook gelogen bij het akkoord geven op het behalen van mijn leerdoelen? En is dat tuchtrechtelijk aan te pakken?
Een collega wilde zijn kennis mbt erfrecht verbeteren maar had helaas geen klanten die dit jaar overleden. Hoe stelt hij vast dat zijn leerdoel is gehaald?
Dus ondanks mijn leeftijd ben ik voorstander van de nieuwe opzet maar ben ik nog wat kritisch op het vastleggen van het behalen van de leerdoelen.

Lowie Kalis

Wij van WC eend vinden dat WC eend een goed product is.
Als accountant in business van 63 jaar vind ik het ridicuul dat ik een persoonlijk ontwikkel plan moet hebben en dat ik in 2023 verplicht 8 uur moet besteden aan Duurzaamheid.

Luc Jalink

@Jack Lous. Helaas Jack, wat mij betreft heeft Johan gelijk. Wat is er gebeurd? Ik heb de discussie nauwlettend gevolgd en de argumentatie is herkenbaar: er ligt te veel focus op het behalen van uren, de regeling is te rigide, we moeten van de uren af, en naar een output based systeem. Alleen… er is geen output based systeem gekomen. Er is een systeem gekomen dat vooral de nadruk legt op het proces, en vrijwel niet op de inhoud. Je zou verwachten dat de NBA (in samenspraak met andere partijen) een visie en beroepsprofielen zou ontwikkelen voor bijv. de accountant in business, etc., daar competenties bij zou definiëren en zo een raamwerk zou bieden. Daarin zou je veel vrijheid kunnen hebben, en tegelijkertijd doelstellingen in kunnen definiëren. Zo’n systeem zou je dan echt ondersteunen in je ontwikkeling en loopbaan. Dat is er niet. Althans niet vanuit de NBA. Iedereen kan nu doen wat hij zelf wil, zolang het procesmatige verhaal maar klopt. Een situatie die in mijn ogen net zo onwenselijk is als het alleen maar letten op het aantal uren. Onwenselijk op het niveau van de individuele beroepsbeoefenaar maar ook voor het beroep en maatschappij als geheel. Niet iets wat we de auteurs van het artikel kunnen verwijten, maar wel het (toenmalige) NBA bestuur, de directie en hun adviseurs. Voor de basisopleidingen gaat dit misschien veranderen. Daar is dan wel de druk van de publieke opinie, de politiek, de auditmarkt en de arbeidsmarkt voor nodig geweest. Wat me in het artikel geïrriteerd heeft is het wegzetten van mensen die bezwaren hebben als oud en als mensen die nog leven in het oude systeem. Ook: “De beoordelingssystematiek is systeemgericht en datagedreven.” Dat kan ook niet anders omdat er geen inhoudelijke en kwantitatieve criteria zijn. De uren zijn immers afgeschaft. Er is enkel een toetsing op consistentie. Ook blijkt na twee jaar dus dat er nog steeds onvoldoende assessoren zijn. In al deze opzichten zou meer zelfreflectie wel op zijn plaats zijn.

Jack Lous

@ Johan Peters. Ik ben het oneens met jouw reactie op het nieuwe PE-systeem dat je kwalificeert als onzin. Dat doet m.i. onrecht aan alle goede aspecten van het nieuwe systeem. Ik ben de afgelopen jaren beroepshalve redelijk nauw betrokken geweest bij de NBA PE, zowel bij het oude (punten)systeem als bij het nieuwe (output based systeem) en ik kom tot andere conclusies dan jij.

Als je PE serieus neemt, is het logisch dat je vooraf bedenkt welke zaken voor jou van belang zijn en dat je daar achteraf op terugblikt. Het maken van een plan en een verslag hoort daar logischerwijs naar mijn mening bij. Het nieuwe PE-systeem biedt daar goede handvatten voor.

Dat de PE in het oude systeem uitstekend bereikt en vastgelegd kon worden en dat dat bewezen goed werkte, zoals jij stelt, verdient op zijn minst enige nuancering. In het oude systeem stond het meten van het aantal PE-punten (uren) centraal. De inhoud van de cursussen en de relevantie daarvan voor de accountant was in veel gevallen minder relevant. In de oude systematiek moest een accountant minimaal 20 PE-uren per jaar maken en minimaal 120 PE-uren in een driejaarscyclus. Het is veelzeggend dat relatief veel accountants 80 PE-uren realiseerden in (het laatste kwartaal van) het derde jaar van een driejaarsperiode, om zodoende te voldoen aan de 120-ureneis.

Van ‘waanzinnige’ lappen tekst, zoals jij schrijft, hoeft helemaal geen sprake te zijn. Ik heb prima voorbeelden gezien van accountants die kort en to-the-point terugblikken op hetgeen zij het voorgaande jaar hebben geleerd. Dat komt bij mij heel wat zinvoller over dan een accountant die een vinkje zet bij de ureneis in het oude systeem.

Het nieuwe systeem nodigt in ieder geval veel meer uit om serieus na denken over je persoonlijke PE-behoeften en de invulling daarvan. En in deze tijd, waarin aan accountants steeds meer eisen worden gesteld op het gebied van kennis, vaardigheden en houding, is dat iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.


Alle Bergsma

Mooi artikel met een goede analyse.

Conclusie: als je niet kunt wennen en meekomen in het nieuwe systeem: Boomer

Johan Peters

Het nieuwe systeem is enkel goed voor de onderwijskundigen binnen de NBA die helemaal los kunnen gaan op plannen en verslagen. Maar plannen en verslagen daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat je als accountant op de hoogte bent van zaken die voor jou persoonlijk van belang zijn of waarvan de beroepsorganisatie vindt dat ze voor jou van belang zijn. Daarvoor hebben we onder andere cursussen en soms zelfs examens. Allemaal prima. Maar dit kan en kon meer dan uitstekend bereikt en vastgelegd worden in het oude (en bewezen) PE systeem. Als jonge accountants in opleiding iets verschrikkelijk vinden dan is het wel die waanzinnige lappen tekst die ze elke keer moeten schrijven in het kader van bijvoorbeeld hun praktijkstage. Die zijn daar echt niet positief over. Heel snel afschaffen deze onzin en terug naar hoe het was. Voor mijn part een keuze in welk systeem je wilt werken, ook goed. Vroeger was niet alles beter, maar dit wel.

jules muis

Even een laat-avondse reactie op deze handreiking vanuit 'het bureau'.
Ik vermoed dat ik hoor tot de 'oudere' leden, hoop dit jaar 80 te worden, 50 jaar lid, en dat zal zo blijven zolang ik professioneel nog actief ben. Alhoewel niemand in mijn (Amerikaanse) woon en werk omgeving zal weten dat ik "RA" ben.

R WHAT?

En als je in toezichtsfuncties zit, is de sub-titel "Accountant-in Business nog verwarrender.

Het gebonden zijn aan beroeps regels werkt stimulerend en (zelf)beschermend.

PE voorschriften zouden eigenlijk niet nodig moeten zijn. Als kennisvernieuwing niet in je zit, is het er ook niet in te slaan.
Bovendien, als we echt willen weten of leden nog afdoende kennis hebben van/voor hun (deel) praktijk gebied, zouden we de moed moeten hebben periodieke examens in te voeren, pakweg ieder zeven jaar.

De toegevoegde waarde van PE, is simpelweg dat vreemde ogen dwingen, en ik zie de huidige PE regels, internationaal en nationaal als een beste tweede keus.

Daarbij is het nieuwe systeem een hoop zinniger in dat het aanzet tot wat dieper (zelf)nadenken over de ratio van het lidmaatschap, en de rechten en verplichtingen die daarmee samen gaan.

In mijn geval, anno 2022, was een nieuwe ook formele verdieping in de going concern problematiek en de beroepsregels die daar voor gelden hier in de VS, een welkom bijspijkertje van mijn kennisgebied; waar ik misschien niet aan toegekomen zou zijn als me zijdens de NBA niet gevraagd zou zijn, et tu Brutus, alles in het leven al gezien?

Nee, dus een goede gelegenheid om on the job training te mixen met formele eisen uit Amsterdam aangereikt.

Let wel, het blijft een stretch daarmee te denken dat PE een slijtage-slag van 50 jaar 'beroepen' iemands up-to-date professionele bona fides kan garanderen.

Goed om te weten.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.