Audit Quality Indicators

'Wij brengen de AQI's aan de praat'

Aan de hand van elf Audit Quality Indicators (AQI's) kun je straks zien wat accountants als beroepsgroep aan kwaliteit doen. Een NBA-werkgroep onderzoekt de praktische toepassing van de nieuwe kwaliteitsindicatoren. "Je moet ze in samenhang zien."

Lukas Burgering

"Het is fijn dat wij als sector een middel krijgen om te laten zien wat er goed gaat. We komen vaak over als een naar binnen gekeerde beroepsgroep en met de AQI's kunnen we op een transparante manier de soms negatieve berichtgeving over kwaliteit doorbreken." Armand Koopmans, directeur controlepraktijk van HLB Witlox van den Boomen, is blij met de komst van de audit quality indicators.

Armand Koopmans 900x590

Net als Koopmans maakt ook Jeroen Bellinga, als manager bij PwC betrokken bij het gebruik van data ten behoeve van kwaliteitsbeheersing en verbetering, deel uit van de NBA-werkgroep die de AQI's op praktische toepasbaarheid onderzoekt en aanvullende guidance ontwikkelt voor kantoren. "Ik vind het een goede ontwikkeling om met elkaar objectieve informatie op te stellen om de keuzes van stakeholders te ondersteunen. Want nee, beslissingen nemen op basis van alleen je onderbuikgevoel ben ik geen voorstander van", aldus Bellinga.

Deep dives

De werkgroep AQI's wordt geleid door Ferry van Leyen. Hij werkt als projectmanager bij Deloitte. Het doel van de werkgroep is simpel, meent hij. "We hebben ze binnenstebuiten gekeerd in zogenaamde deep dives. Dat betekent dat de werkgroep in detail kijkt naar definities, interpretaties, data, drempels. Eigenlijk doen we alles wat we kunnen om de AQI's van een papieren realiteit praktisch toepasbaar te maken voor de kantoren, van groot tot klein. Wij brengen de AQI's als het ware aan de praat."

Ferry van Leyen 900x590

De AQI's maken deel uit van de aanbevelingen van de Kwartiermakers toekomst accountancysector. De minister van Financiën nam die voorstellen over en zo komt de verplichting voor accountantsorganisaties om te rapporteren over de AQI’s in de wet terecht. Het is dus niet optioneel, elk kantoor dat een AFM-vergunning heeft om wettelijke controles uit te voeren moet de AQI's gaan aanleveren. De vaste Kamercommissie vergadert naar verwachting begin 2023 over het wetsvoorstel, waarna in aanvulling op de wet een ministeriële regeling volgt, waarin de AQI's voor de komende jaren worden vastgesteld.

'Elk kantoor dat een AFM-vergunning heeft om wettelijke controles uit te voeren moet de AQI's gaan aanleveren.'

Vergelijken

De werkgroep bestaat uit elf mensen, waaronder accountants, data-specialisten en een compliance officer. Zowel grote als middelgrote kantoren zijn vertegenwoordigd. Armand Koopmans zet graag zijn kennis en enthousiasme in voor de werkgroep en legt uit waar de AQI's voor zijn. "Je kunt een paar doelen onderscheiden. In de eerste plaats kun je kantoren met elkaar gaan vergelijken. Dat is fijn voor rvc's bijvoorbeeld, die een accountant zoeken. Je kunt daarnaast ook analyseren op geaggregeerd niveau en zien hoe de auditkwaliteit is georganiseerd en geborgd; zeg maar: hoe staan we ervoor als beroepsgroep. Ook kunnen kantoren zich in een bepaalde richting profileren. Stel dat een kantoor bijvoorbeeld hoog scoort op opleidingsuren besteedt aan ESG-onderwerpen, dan kan dat voor bepaalde klanten of nieuwe medewerkers erg aantrekkelijk zijn. En intern kun je de AQI's gebruiken voor je eigen kwaliteitsbeleid. Je ziet duidelijk waar je eventueel achterblijft bij je eigen doelstellingen."

Jeroen Bellinga 900x590

Jeroen Bellinga vult Koopmans aan: "Kantoren moeten deze kans grijpen om hun datakwaliteit, en daarmee sturingsinformatie, op een hoger niveau te krijgen. Je moet AQI's niet zien als een 'moetje' of als 'compliance'. Ik geloof juist dat het een grote kans is." Bellinga waarschuwt ook dat een opdrachtgever zich niet blind moet staren op één AQI. "Je moet ze in samenhang zien. Bovendien, het zijn indicatoren. De uitkomst van een bepaalde AQI zegt niets over specifieke dossiers."

'De uitkomst van een bepaalde AQI zegt niets over specifieke dossiers.'

De werkgroep heeft zich eerst goed verdiept in het mededingingsrecht. "We hebben bepaald hoever we konden gaan in het uitwisselen van inzichten op basis van 'echte' data", legt Van Leyen uit. "Daarna kwamen we al snel op goede inhoudelijke discussies. Daarbij stonden niet de uitkomsten per kantoor centraal, maar juist de praktische vragen als  'Hoe doen jullie dat?' en 'Tegen welke praktische problemen loopt jouw kantoor aan?'. Het is bijzonder dat discussies in zo'n constructieve en goede sfeer verlopen terwijl je met je concurrenten aan tafel zit."

Definities

Tijdens de sessie blijkt wel dat de definities van de kwartiermakers tot praktische problemen kunnen leiden en aan interpretatie onderhevig zijn. Van Leyen: "We hebben als werkgroep uitvoerig stilgestaan bij de definities van de elf AQI's en discussies gevoerd.

'AQI's zijn niet meteen af, je moet er aan blijven werken.'

Bijvoorbeeld bij AQI-1 over de betrokkenheid van de extern accountant op de wettelijke controle-opdracht. Op het eerste gezicht lijkt de AQI goed te meten. Maar hier hadden we als werkgroep discussies over bijvoorbeeld de afgrenzing van boekjaren, het aggregatieniveau van uren of bijvoorbeeld groepsstructuren met vrijwillige controles. Maar ook de uren vanuit delivery centers op wettelijke controleopdrachten. Die collega's worden zeker beschouwd als onderdeel van het auditteam. Het is nu de vraag of het ministerie bereid is om onze bevindingen mee te nemen in de uiteindelijke definities." De werkgroep hoopt op enige flexibiliteit, want Bellinga en Koopmans zijn het erover eens: "AQI's zijn niet meteen af, je moet er aan blijven werken."

Groot en klein

Maakt het uit of je een groot of klein kantoor bent? "Nee", zeggen alle drie tegelijk. "Zowel bij kleine als grote kantoren is het belangrijk dat je audit quality op niveau is en dat je een goed product aflevert. Dat verlangen je stakeholders van je", meent Bellinga. Koopmans vult aan: "Je kan natuurlijk niet alles zomaar met elkaar vergelijken. Ook omvang speelt een rol. Er zijn verschillen tussen kantoren die oob's controleren en de reguliere vergunninghouders, al had ik vooraf gedacht dat die groter zouden zijn. We worstelen toch allemaal met dezelfde zaken."

11 AQI's

De Kwartiermakers toekomst accountancysector hebben uiteindelijk elf (aanvankelijk tien) AQI's voorgesteld. Negen daarvan worden door de werkgroep AQI's voorbereid.
AQI-1 Betrokkenheid externe accountant
AQI-2 Tekortkomingen in de jaarrekening
AQI-3 Fraude en Continuïteit
AQI-4 Kwaliteitsverhogende maatregelen
AQI-5 Kwaliteitsbeheersingssysteem
AQI-6 Cultuur*
AQI-7 Verloop in het controleteam
AQI-8 Investeringen in innovatieve technologie
AQI-9 Budgetoverschrijding
AQI-10 Opleidingsuren ESG-onderwerpen
AQI-11 Opdrachtgeverstevredenheid*

* AQI-6 en AQI-11 worden door andere NBA-werkgroepen voorbereid.

De werkgroep AQI's is van plan om in het eerste kwartaal van 2023 met haar observaties naar buiten te komen. "Wij roepen nu al alle kantoren op, voor zover ze dat nog niet gedaan hebben, om de voorstellen van de kwartiermakers goed te lezen", benadrukt Van Leyen. "Denk vast na over wat het voor jouw kantoor gaat betekenen. Vraag je af hoe je er voor staat en doe alvast voorwerk. Verzamel al je vragen en leg die aan ons voor tijdens de themabijeenkomst die wij gaan organiseren."

Lukas Burgering is manager Externe Communicatie bij de NBA.

Gerelateerd

8 reacties

Arnout van Kempen

Ik zou me over die hoge verwachtingen vooralsnog niet veel zorgen maken. Volgens mij is een veel grotere uitdaging om überhaupt verwachtingen cq interesse bij derden, buiten de eigen sector dus, te wekken.

Het voorstel van de Kwartiermakers is, denk ik, binnen de grenzen van de wensen van de wetgever/regering, heel behoorlijk. Maar wil het echt gaan vliegen, dan moet de sector zelf aan de slag. Enerzijds met een initiatief zoals deze werkgroep op zich heeft genomen. En anderzijds met een stuk uitleg, PR zo je wil, naar de buitenwereld toe.

Wie denkt dat de AQI’s “vanzelf” worden opgepikt door de beoogde gebruikers, al dan niet via journalisten, komt, vermoed ik, bedrogen uit.

Als het beroep de AQI’s wil gaan gebruiken om te vertellen hoe goed het beroep bezig is, zal daar echt uitleg bij moeten geven.

Ferry van Leyen

@Albert - ik herken je 'angst' voor hoge verwachtingen en scheve vergelijkingen. De onderlinge vergelijkbaarheid was bij onze werkgroep ook vaak onderwerp van gesprek.
We werken aan een document met onze 'aanpak' per AQI. Dat document kan ook kan dienen als hulpmiddel voor de implementatie van de AQIs bij andere Wta vergunde kantoren.

Albert Bosch

@Ferry, hartelijk dank voor je reactie, dat waardeer ik zeer.

De AQI’s zijn indicatoren van audit kwaliteit; ze meten niet de audit kwaliteit zelf. Of zoals de kwartiermakers zelf aangeven, de AQI’s geven nader inzicht in factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wettelijke jaarrekeningcontrole. Tel daarbij op dat er geen norm is en er is dan ook geen goed/fout omslagpunt per AQI vast te stellen.

De betekenis van het woord borgen is ‘zeker stellen’. Ik zie nog niet in hoe de AQI’s inzicht kunnen geven hoe de auditkwaliteit zeker gesteld is. En ook of de AQI’s inzicht geven op de organisatie van de auditkwaliteit valt wel wat af te dingen, al begrijp ik jouw reactie in deze op zich wel.

Ik ben bang voor te hoge verwachtingen en scheve vergelijkingen als gevolg van interpretatie verschillen bij zowel de meting van de AQI’s als de lezing/vergelijking van de AQI’s. Wellicht is die angst onterecht. Ook denk ik dat enkele AQI’s makkelijk te manipuleren zijn (zie daarvoor ook mijn reactie op de consultatie over de AQI’s). Maar wellicht dat jullie werkgroep met heldere instructies komt over de wijze waarop AQI’s moeten worden gemeten, waardoor het risico interpretatie verschillen en het risico op gaming bij de meting van de AQI’s wordt verkleind. Maar vergeef mij als ik nog wat sceptisch blijf.

Ferry van Leyen

@Albert, van de 11 voorgestelde AQI’s zitten een aantal op het niveau van het kwaliteitsbeheersingssysteem (AQI 4 en 5) en de context (AQI 7, 8 en 9).

Deze (en de andere) AQI’s (en de kwalitatieve toelichting) geven in samenhangen inzicht op hoe (de manier waarop, met welke instrumenten en inspanningen) accountantsorganisaties de kwaliteit van hun controleopdrachten managen. Kantoren rapporteren op het niveau van hun organisatie (d.w.z. hun gehele portfolio van controleopdrachten); gebruikers van AQI’s kunnen vervolgens (groepen van) kantoren onderling vergelijken op dit AQI’s, waardoor inzicht ontstaat op het niveau van (delen van) de sector als geheel.

Ferry van Leyen

@Alexander Vissers: de roep van de CTA was vooral gericht op meer transparantie en beschikbare data vanuit de sector. En dat is m.i. ook wat de AQI’s (kunnen) opleveren. De werkgroep zoals beschreven in het artikel is overigens een initiatief van een selectie van de Wta kantoren.’

Johan Peters

Het AQI voorstel is een stupide en onzinnig plan wat (in ieder geval in het MKB segment van de reguliere vergunninghouders) geen enkel realistisch doel dient. Zeker niet voor de almaar schaarser wordende MKB controlekantoren. Het is op zijn zachtst gezegd betreurenswaardig dat wij (met de NBA voorop) er niet in geslaagd zijn om kwartiermakers ervan te overtuigen dat dit een papieren tijger is die alleen maar extra werk en extra stress oplevert voor kantoren, maar waar helemaal niemand op zit te wachten. En hoe zit het trouwens met de forse kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens?

In de echte wereld worden we geconfronteerd met uitstroom van personeel, klantenstops en bedrijven die geen accountant meer kunnen vinden. Laten we daar nu eens onze energie in stoppen!!!

Als ik dan een artikel zoals dat lees, een mooi verkooppraatje, word ik alleen maar boos. En dat is een bijzonder trieste constatering.

Iemand enig idee hoeveel vergunninghoudende kantoren er nog overblijven? Ben erg benieuwd naar 2023 voor dit punt.

Alexander Vissers

Uit dit onzalige project moet zo spoedig mogelijk de stekker worden getrokken. Hopelijk doet de Raad van State dat gauw en anders de Minister. Of, in laatste instantie de het Parlement. Deze zoveelste ongefundeerde inmenging van de overheid met het vrije beroep is onverteerbaar en ontbeert een deugdelijke onderbouwing. Wanneer de Cta vaststelt dat noch uit de incidenten noch uit het tuchtrecht valt op te maken dat er een structureel probleem bestaat ten aanzien van de kwaliteit van de wettelijke controle van de jaarrekening is er geen enkele aanleiding voor de wetgever hier in te grijpen. Dat de NBA dit in strijd met de belangen van accountants omarmt heeft, kan alleen verklaart worden uit de eigen drang naar relevantie. De PCAOB heeft het project in de VS in de ijskast gezet, de Nederlandse Wetgever doet er goed aan dit eveneens te doen. De vrijwel kritiekloze houding van de NBA ten aanzien van de Kwartiermakers en met name de Kwaliteitsindicatoren en de aanwijzbevoegdheid is pijnlijk.

Albert Bosch

Interessante update over de werkgroep die zich bezig houdt met de implementatie van AQI’s. Ik lees een passage die bij mij een vraag oproept, namelijk de volgende passage: “ Je kunt daarnaast ook analyseren op geaggregeerd niveau en zien hoe de auditkwaliteit is georganiseerd en geborgd; zeg maar: hoe staan we ervoor als beroepsgroep.”

Het in totaliteit analyseren van de AQI’s is ook wat de kwartiermakers aangeven in voorstel AQI’s d.d. 29 december 2021: “Alleen wanneer de verschillende AQI’s in combinatie met bepaalde kengetallen en de kwalitatieve toelichting gezamenlijk bekeken worden, ontstaat een beeld over de randvoorwaarden en factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van de wettelijke jaarrekeningcontrole.”

Maar de organisatie en borging van auditkwaliteit lijkt mij nog wel een paar stappen verder gaan. Ik ben dan ook wel benieuwd hoe straks op geaggregeerd niveau (welk niveau?) de organisatie en borging van de auditkwaliteit te zien is.

Kan de werkgroep daar alvast een nadere toelichting op kan geven? Oprechte vraag, omdat ik nu nog wat meer twijfel hoe ik het voorstel voor AQI’s moet interpreteren en om het gevaar van te hoge verwachtingen bij gebruikers te managen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.