Fraude

Opsporing van fraude: meer steun of meer straf?

Heeft de controlerend accountant misschien wat meer steun nodig om beter te zijn in het opsporen en aan het licht brengen van fraude? Zijn accountants daar nu onvoldoende voor opgeleid of toegerust? Of voelen zij zich vaak niet vrij en veilig genoeg om op verdachte zaken door te pakken? Is te beperkt budget met te hoge werkdruk het echte probleem? Heeft de accountant wat meer strafdreiging nodig?

Antje Kuilboer-Noorman

Zou dat helpen, zodat ze beter gaan zoeken, harder gaan doorpakken, sneller gaan melden en rechtere ruggen gaan tonen? Is de eigen tucht misschien gewoon te slap? Dekt men elkaar eerder in het slechte dan in het goede, ter behoud van de eer en goede stand?

De discussie onder nota bene forensische beroepsgenoten, over de mogelijkheden van de controlerend accountant, is opmerkelijk en zet aan het denken. Niet oneens zijn ze het over de publieke taak om objectief en onafhankelijk te verklaren dat een jaarrekening een getrouw beeld moet geven en inzicht moet verschaffen volgens de normen die in ons maatschappelijk verkeer als aanvaardbaar worden beschouwd, conform de opdracht in ons Burgerlijk Wetboek. Wel over de vraag of die taak voldoende is te volbrengen door de controlerend accountant en of nog wel kan worden voldaan aan de hoge verwachtingen van de maatschappij.

Die objectieve en onafhankelijke verklaring verhoudt zich echter nog altijd wat slecht tot de vertrouwelijke, geheimhoudingsplichtige en betaalde opdrachtrelatie tussen controleur en gecontroleerde. Dè voedingsbodem voor allerlei loyaliteitsproblemen, met vele risico's: de bias, de willful of strategic ignorance, de suppressie, gewenning aan de verkeerde druk.

'Het huidige model met de controleverklaring als 'moetje' roept om de verleiding iets liever niet te willen weten.'

Overigens heus niet alleen maar slechte gedachten daarover, want ook de zakelijke, vriendelijke goedmoedigheid en welwillendheid tussen opdrachtnemer en opdrachtgever strooit al zand in de harde objectiviteit. Beide partijen willen in deze afhankelijke relatie iets belangrijks van elkaar: de een wil goed verklaard, de ander wil goed betaald.  Het huidige model met de controleverklaring als 'moetje' roept om de verleiding iets liever niet te willen weten en kweekt een angst of in ieder geval een bepaalde behoedzaamheid voor de waarheid als plicht (Parresia-dilemma*).

Definities en invalshoeken

Ook visies op de definities en te hanteren invalshoeken bij de containerbegrippen 'materieel belang', 'fraude' en 'fouten' vliegen over en weer in de reacties bij de fraude-opinies. Deze termen leiden doorgaans al tot zeer gedetailleerd gediscussieer onder accountants. Men is het zelden helemaal eens; ja ook daarover nog geen consensus. Maar uiteraard wel een 'zero-tolerance' beleid, als het ergens op aankomt, dus…

Want wat is nu materieel en in verhouding tot dat wat getoetst of gewogen moet worden; wie bepaalt dat eigenlijk? En wanneer is er sprake van een fout, een technische denkfout, iets per ongeluk verkeerd geboekt, de afgewogen keuze voor een bepaalde maar achteraf toch fout bevonden methode…? En waar ligt de grens tussen fout en fraude, tussen onbewust of bewust gehandeld? Welke vormen van fraude bedoelen we nu eigenlijk? Bij smeergeldaffaires, grootschalige kasstroomfraude en niet bestaande pretparken kan ik me voorstellen dat bestuurder(s) graag de accountant(s) om de tuin willen leiden. Maar de andere kant op is ook waar: dat bestuurders graag worden geïnformeerd door de accountant over verdachte patronen en transacties in hun organisatie, zodat (werknemers)fraude snel kan worden gedetecteerd en gestopt.

Klassieke fraudeurs zijn vaak zeer geraffineerd. Het is daardoor niet eenvoudig ze te ontmaskeren. Of een gedragswetenschapper dat beter kan dan de accountant? Maar wie moet deze wetenschapper dan precies gaan profilen? Dan zul je toch eerst de verdachte medewerkers moeten lokaliseren binnen de organisatie. Belangrijkste is toch dat de fraude uitkomt, wordt ontdekt. Door wie, extern of intern, door welk controlemodel of algoritme, dat zou er toch niet toe moeten doen, lijkt mij.

Gebeten hond

De maatschappij haalt altijd fel uit naar de betrokkenen wanneer fraude aan het licht komt. De accountant is regelmatig de gebeten hond. Die had het moeten vinden of beter, eigenlijk moeten voorkomen. Bij grote faillissementen wordt de accountant vaak mede beschuldigd, zeker als daarbij fraude wordt ontdekt. En niet zelden krijgt de accountant, zelfs wanneer domweg strategische fouten zijn gemaakt door bestuurders, evengoed een veeg uit de pan. Immers, de continuïteit is een onderdeel van de goedkeurende verklaring. Die accountantsverklaring gaat namelijk over steeds meer dan alleen een controle op juistheid van de cijfermatige informatie die de gecontroleerde openbaar moet maken aan het publiek. Over (te) hoge verwachtingen gesproken!

'Niet zelden krijgt de accountant, zelfs wanneer domweg strategische fouten zijn gemaakt door bestuurders, evengoed een veeg uit de pan.'

"Houd op van accountants het onmogelijke te verwachten", schrijft Peter Schimmel. Dat is begrijpelijk, daar eens flink uiting aan te willen geven. Woordkeuze en ongelukkige vergelijkingen daargelaten is het heel goed om er eens vanaf te willen, van je ongenoegen over die onmogelijk hoge verwachtingen. Wordt de accountant eigenlijk wel genoeg gesteund om aan de verheven verwachtingen te kunnen voldoen, schreef ik al eens eerder. Is er voldoende vangnet om blamefree te kunnen melden voor de parresiastisch accountant, om 'de waarheid als plicht' (parresia) te kunnen volhouden als vertrouwensman van het maatschappelijke verkeer?

En wanneer de accountant nu eens meer zaken publiekelijk aan het licht zou brengen, ontdekte misstanden meldt, aangeeft welke fouten en fraude reeds door controle werden voorkomen, zal de accountant daar dan om worden geroemd, er voor worden bedankt? Helpt dat het maatschappelijk vertrouwen in de accountant te herstellen? Of gaat men de accountant dan juist weer zien als de nare pennenlikker die niets door de vingers ziet, de moraalridder, de hoeder van de staatskas, een verklikker en 'fake-ambtenaar'? De publieke opinie blijft immers een bloeddorstige dictator die zich schaamteloos bedient van willekeur.

'De publieke opinie blijft immers een bloeddorstige dictator die zich schaamteloos bedient van willekeur.'

Het staat wel in de wet en in de doelstelling, schrijft Marcel Pheijffer terecht. Fraude staat centraal en dat schept verplichtingen en verantwoordelijkheden voor de accountant. Fraude ontdekken en voorkomen is een belangrijke ontstaansgrond voor de accountancy. De wettelijke controleplicht is er ook niet voor niets gekomen. Zoeken naar fraude bij reguliere accountantscontroles is zeker geen kul. Ook dat is absoluut waar. Het algemeen belang, de maatschappij dan wel de gebruikers vertrouwen op een jaarrekening die inzicht verschaft en een getrouw beeld geeft van de financiële staat, vrij van afwijkingen van materieel belang als gevolg van fouten of fraude. De accountant moet die zekerheid helpen verschaffen. Niet te makkelijk zijn, maar doorpakken!

Meer steun of meer straf?

Bedrog in jaarstukken is ook echt een strafbaar misdrijf. In het Wetboek van Strafrecht artikel 336 staat: "De koopman, de bestuurder, beherende vennoot of commissaris van een rechtspersoon of vennootschap, die opzettelijk een onware staat of een onware balans, winst- en verliesrekening, staat van baten en lasten of toelichting op een van die stukken openbaar maakt of zodanige openbaarmaking opzettelijk toelaat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie." Daar staat de accountant niet bij… is dat misschien nodig? Openbaarmaking van onware cijfers toelaten is bedrog. Een misdrijf dus. Zero tolerance!

Wat zou beter zijn? Meer steun aan de controlerend accountant? Meer 'klokkenluiders'-vangnet voor de accountant die vanuit zijn beroepseer en 'waarheid als plicht' iets wil of eigenlijk moet melden of weigeren goed te keuren, maar moeite heeft met de verkeerde druk en keuzes die daarbij komen kijken? Omzet en kantoorbelang òf baan, inkomen en carrière? Is er een staatskasbudget of opvangsubsidie nodig om de goede accountants te redden? Een positieve stimulans om beter te worden in het detecteren en melden van fraude?

Of moet de wegkijkende, bedrog faciliterende accountant gewoon snoeihard worden gestraft? Wettelijke controleplicht, juiste verantwoording aan de maatschappij: dan ook wettelijk strafbaar bij bewezen opzettelijk bedrog door of medeplichtigheid van de accountant bij of tot dit strafbare feit. Zou dat helpen bij het verminderen van het aantal fraudes dat 'door de vingers glipt' bij de controlerend accountant?

Of meteen maar allebei, meer steun èn meer straf?

Noot
* Parresia is het fenomeen waarbij de spreker zijn vrijheid gebruikt en vrijmoedigheid verkiest boven vaste overtuiging, ook al is hij of zij in de minderheid. Hij verkiest waarheid boven leugens of stilzwijgen, kritiek boven vleierij en morele plicht boven eigenbelang en morele onverschilligheid. De zorg voor zichzelf ten opzichte van geweten en waarheidsplicht veroorzaakt het dilemma.

Mr. drs. Antje Kuilboer-Noorman is econoom, jurist, bestuurder en commissaris. Zij is lid van de Kwartiermakers-werkgroep Intermediairmodel.

Gerelateerd

9 reacties

Antje Kuilboer-Noorman

@Jan Weezenberg, dank voor compliment en zorgen over voldoende zichtbaarheid, dat waardeer ik enorm! Ik zag zojuist dat mijn stuk op de 3e plaats staat van meest gelezen. Dat is fijn!
@Johan Peters, jij ook bedankt. Altijd prettig om bij nadere duiding en toelichting te kunnen constateren elkaar toch wel te kunnen vinden in gesprek.

Johan Peters

Dag Antje, dan denk ik dat wij elkaar wel vinden. Voor opzettelijk foute dingen doen bestaat geen excuus (in welke hoedanigheid dan ook). Blijft er naast ons twee nog een hele wereld te winnen voor de vraagstukken rondom fraude detectie door accountants van goede wil (waar er gelukkig heel veel van zijn). Dank voor je reactie.

Antje Kuilboer-Noorman

@Wim: veel vragen idd, als ik meende de goede antwoorden te hebben, had ik die allicht ook stelliger beschreven. In eenvoud gedacht, lijkt mij het altijd goed om juist het gewenste gedrag positief te stimuleren, dus meer steun voor klokkenluiders in nood, meer veiligheid en minder hindernissen voor melden van misstanden. Maar tevens lijkt het mij ook goed het absoluut ongewenste gedrag, daar mee bedoel ik het bewust en opzettelijk onjuist handelen of medewerking geven aan onjuiste handelen van anderen, middels stevige ingrepen te belemmeren en tegen te maken.
@Johan, stoer bedoel ik niet te zijn, wel zet ik graag scherp aan. Ik bedoel het straffen alleen voor de zaken waar sprake is van bewezen opzettelijk bedrog door of medeplichtigheid van de accountant bij of tot het strafbare feit van het openbaar maken van een onware jaarrekening. Dat is iets anders dan lukraak iedereen willen bestraffen voor fouten of fraude die men niet heeft ontdekt en daardoor niet heeft gecorrigeerd. Zo werkt ons strafrecht ook niet. Falen is menselijk en onfeilbaar is niemand, maar daar gaat het hier dus niet over. En ja, ook de nachtmerrie van een commissaris is de confrontatie met fraude en goedkeuring te hebben gegeven aan onware cijfers met ongewenst maatschappelijk gevolg. De vraag is of je dat opzettelijk hebt toegelaten, wist je van de onwaarheden, dan ben je strafbaar. De commissaris staat overigens al genoemd in het rijtje van art 336 WvSr.

Jan Weezenberg

@Marc Schweppe, redactie Accountant.nl 10 september 2018

U schrijft " lengte en opzet van dit verhaal rechtvaardigen plaatsing als artikel ".


Mijn opvatting is "actualiteit en relevantie voor de lezers , alsmede waardering voor de inspanning van de auteur " rechtvaardigen plaatsing als opinie.
Zie ook de reactie van Wim Nusselder over de belangstelling voor artikelen en het ontbreken van mogelijkheid tot plaatsing van waardering via groene duimen.

7 groene versus 0 rode duimen als score voor mijn eerste reactie (om onder de aandacht te brengen) betekenen ook nog iets.

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg







Johan Peters

Dag Antje, klinkt stoer. Ik mis nog de commissaris in dit verband. Ook maar steunen en straffen dan? Punt is dat in de historie van de mensheid er nog nooit 1 controlerende instantie is geweest (noch zal komen) die onfeilbaar alle misstanden die zij geacht wordt te ontdekken ook daadwerkelijk ontdekt. Politie, Justitie, Inlichtingendiensten, Inspectie Gezondheidszorg, Onderwijsinspectie, Voedsel en Warenautoriteit en zelfs de AFM: zij hebben allen een trackrecord met missers op dat gebied. Piloten laten soms een vliegtuig neer storten. Artsen stellen soms een verkeerde diagnose. Politici begaan dure blunders die de maatschappij geld kosten. Enzovoorts.
Het is helaas een gegeven dat sommige zaken geheel niet ontdekt kunnen worden en bovendien dat zaken die wel ontdekt zouden kunnen worden, net buiten een steekproef vallen (bijvoorbeeld). Dat verander je niet door te steunen of te straffen. De teneur dat de accountant altijd alles moet ontdekken en dus moet worden aangepakt wanneer hij faalt is onzinnig.
De discussie die nu gevoerd wordt probeert helderheid te geven wat redelijke verwachtingen zijn en wat niet. En dat is knap lastig, maar bitter nodig. Het artikel inzake jaarrekeningfraude in het WvS is bekend. Dat geld wat ING heeft beheerd voor (achteraf) dubieuze cliënten, staat op zichzelf correct in de jaarcijfers van ING. Hoe duid je dat? En hoe zit het dan met de jaarrekening van Volkswagen en de inkomsten uit verkochte dieselauto's? En moet de accountant dat ontdekken? Als je dan ook nog weet dat de meerderheid van de valide WWFT meldingen door accountants niet wordt onderzocht omdat ze niet passen binnen de justitiële prioriteiten van dat toevallige moment en dat frauderende bestuurders en commissarissen zelden zo hard worden aangepakt als de accountant die dat niet ontdekte (Ahold?), dan zit hier iets enorm scheef.
Accountant doe uw plicht! Maar wel samen in de keten en binnen duidelijke grenzen. Hoogste tijd voor een Fraudeprotocol 2.0.

Wim Nusselder

Ook ik denk dat artikelen minder aandacht krijgen dan opinies.
Door de lengte (het forse kluif effect), door het lager op de homepage staan, doordat er geen duimpjes bij gezet kunnen worden…

Veel vragen, Antje; wat zijn jouw antwoorden?

Steun en straf, subsidies en boetes, maken deel uit van het hiërarchische beïnvloedingsarsenaal.
Daar zijn nog 3 arsenalen naast te plaatsen die alternatieven bieden:
- overtuigingskracht,
- afhankelijkheid en
- verwantschap.
Sta je voor gek of wordt je voor briljant gehouden als je buiten de box denkt, als andere dan gebruikelijke denkkaders gebruikt om anderen te overtuigen?
Als betaling door (financiële afhankelijkheid van) de gecontroleerde een risicofactor vormt, dan ligt het voor de hand om die te mitigeren binnen hetzelfde arsenaal: verminderen van die afhankelijkhied en/of compenseren daarvan door (ook) andere financiering te bieden.
‘Hoor je erbij’ in de interne bedrijfscultuur door je conformistisch op te stellen of wordt juist een kritische rol gewaardeerd?

Marc Schweppe, redactie Accountant.nl

@ Jan Weezenberg
Beste Jan, lengte en opzet van dit verhaal rechtvaardigen plaatsing als artikel. Qua aandacht maakt dat niet uit, het gaat net als de opiniebijdragen mee in onze nieuwsbrief. Veel van de best gelezen bijdragen op deze site zijn artikelen. Geen zorg dus daarover.

Ron Heinen

Als aanvulling op alle vragen in dit artikel roept het feit dat ING zijn interne systemen zó lang zó slecht voor elkaar had nog een vraag op:

Hoe heeft de DNB haar toezichtstaak uitgevoerd ?

Want tussen de eigen interne controlediensten vand de ING en het Openbaar Ministerie zit nog een schakel: toezichthouder DNB.

Jan Weezenberg

Jammer dat dit uitstekende verhaal niet onder Opinies te vinden is.
Bij plaatsing onder artikelen wordt het nauwelijks gelezen.
Deze reactie is een poging aandacht te vragen voor deze bijdrage


Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.