Vernieuwingsagenda

'Accountants kunnen een grote rol spelen bij energietransitie'

Accountants spelen nog nauwelijks een rol bij de energietransitie. Maar dat kan wel. "De accountant moet zijn klanten overtuigen dat de energietransitie uiteindelijk te maken heeft met het overleven van ondernemingen."

Adrie Boxmeer

Uit onderzoek van de NBA-ledengroep Accountants in Business en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat 44 procent van de respondenten niet betrokken is bij het CO2-beleid van hun bedrijf, tegen slechts 8 procent wel. Maar liefst 82 procent van de financials vindt dat ze dat ze wel een rol zouden moeten spelen. Ook blijkt dat bij slechts 28 procent van de bedrijven waar de ondervraagden werken, de CO2-uitstoot wordt gemeten.

Andere resultaten: accountants weten weinig over de klimaatdoelen die in Parijs zijn afgesproken, wettelijke maatregelen die bedrijven tot CO2-reductie verplichten zouden helpen, maar de invoering van een prijs voor CO2-uitstoot (al dan niet via het Europese emissiesysteem ETS) niet.

Maatschappelijke relevantie

Op 18 juni 2018 besluit de algemene ledenvergadering van de NBA over de Vernieuwingsagenda, die een uitwerking is van het visiedocument 'Een beroep met toekomst'. Tot aan die tijd belicht Accountant.nl de centrale thema's aan de hand van gesprekken met NBA-bestuursleden en geïnteresseerde buitenstaanders. In dit eerste artikel: de maatschappelijke relevantie van de accountant. Concreet: de rol van de accountant in de energietransitie en de reductie van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030, waartoe Nederland zich in 2015 heeft verplicht in het Klimaatakkoord van Parijs. Gesprekspartners: NBA-voorzitter Pieter Jongstra en Kees Vendrik, hoofdeconoom van de Triodos Bank, oud-lid van de Algemene Rekenkamer en oud-Kamerlid van GroenLinks.

De uitkomsten van het onderzoek zijn ontnuchterend: er is nog een lange weg te gaan om de accountant te betrekken bij de controle op de energietransitie. Voor Pieter Jongstra (voorzitter NBA) en Kees Vendrik (hoofdeconoom Triodos Bank) werken deze resultaten echter niet als een koude douche, maar als een stimulans om er vol tegenin te gaan.

Harde data

Jongstra: "Met de discussie over 'Een beroep met toekomst' willen we het vertrouwen van de samenleving in de accountant herstellen. Om dat te bereiken, moet je relevant zijn als accountant. Overigens ben ik ervan overtuigd dat we altijd relevant zijn gebleven, ondanks de crisis in de accountancy."

Pieter Jongstra 1 640x480

De NBA-voorzitter ziet de energietransitie bij uitstek als een terrein waar de accountant zijn waarde kan bewijzen. "Nederland heeft zich in Parijs vastgelegd om de gemiddelde temperatuur op aarde met niet meer dan twee graden te laten stijgen. Hiervoor moet de uitstoot van CO2 in 2030 gereduceerd zijn tot het niveau van 1990 en in 2050 tot nul. Concreet: de CO2-uitstoot moet met 49 procent omlaag in de komende twaalf jaar. Dat is een gigantische operatie, die van iedereen in Nederland een enorme inspanning vergt: het bedrijfsleven, de overheid en burgers.

'Accountants zijn in staat om maatschappelijke processen met een grote politieke beladenheid te voorzien van cijfers die niet ter discussie staan.'

Om dat proces te controleren zijn harde data nodig: hoe groot is de uitstoot nu en wat is het effect van de maatregelen die worden genomen? We hebben ervaring met het monitoren van maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zijn accountants ook betrokken bij de decentralisatie van de zorg. Daarom kunnen ze bij de energietransitie het noodzakelijke inzicht geven." 

Er is wel een maar: in de discussie over hoe de energietransitie zich moet voltrekken, staan niet alle neuzen in dezelfde richting. Daarvoor zijn de financiële belangen te groot. Bijvoorbeeld als de petrochemische industrie CO2 moet gaan afvangen en opslaan, of de agrarische sector de veestapel drastisch moet verkleinen. Hoe houdt de accountant stand bij deze belangentegenstellingen?

Jongstra: "Dat is nu net een taak waarvoor accountants zijn opgeleid. Zij zijn in staat om maatschappelijke processen met een grote politieke beladenheid te voorzien van cijfers die niet ter discussie staan."

Aanmodderen

Kees Vendrik kent de accountancy goed. "In mijn tijd als lid van de Algemene Rekenkamer had ik een paar keer per jaar contact met de NBA. Dat is gebleven na mijn overstap naar de Triodos Bank. Tel daarbij op dat ik betrokken ben bij de energietransitie. Ik ben voorzitter van de energietafel, het platform waarbinnen de energiesector zich voorbereidt op de CO2-reductie. Dus het verraste me niet dat de NBA mij vroeg mee te denken over de rol van de accountant bij deze transitie."

Kees Vendrik 640x480

Vendrik heeft uitgesproken ideeën over de energietransitie. "Ik werd in 1988 medewerker van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Een jaar later presenteerde minister Ed Nijpels het Nationaal Milieubeleidsplan, een ambitieus plan waar vervolgens niets van terechtkwam. Dit doormodderen is 29 jaar doorgegaan, waardoor Nederland zich tegenwoordig wat betreft het milieubeleid in de achterhoede van Europa bevindt. Het is vijf voor twaalf en we worden eindelijk wakker. Door deze vertraging zijn we nu genoodzaakt pijnlijke maatregelen te nemen."

'Het is vijf voor twaalf en we worden eindelijk wakker.'

Accountants kunnen hierbij een betekenisvolle rol vervullen, aldus Vendrik: "De tijd dat het bedrijfsleven en de overheid recht tegenover elkaar stonden in allerlei maatschappelijke discussies ligt al vele jaren achter ons. Bedrijven zien in dat ze een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de samenleving waarin ze functioneren. In het Klimaatakkoord van Parijs zijn doelen geformuleerd die moeten bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, de substainable development goals. Accountants krijgen de taak om bij alle data die ze altijd al verifiëren nu ook de SDG's te betrekken. Zijn bedrijven wel 'Parijs-proof'? Hebben hun productieproces of investeringen een negatief impact op de SDG’s? Dat wordt, nee, is nu al een belangrijk vraagstuk. Het is de taak van de accountant om via keiharde data zijn opdrachtgevers het antwoord op deze vragen te geven."

Overleven

Wie denkt dat deze nieuwe rol van de accountant nog toekomstmuziek is, heeft het mis. Vendrik: "Aan het einde van 2015 verenigden, op initiatief van ASN, diverse beleggers in Nederland zich in het Platform Carbon Accounting Financials. Behalve ASN hebben zich hierbij aangesloten Triodos, ABN, Amro, de Volksbank, pensioenfondsen PME en PMT en pensioenuitvoerders PGGM, APG, ACTIAM en MN.

'Accountants zijn in moeilijke tijden het laatste baken van maatschappelijke betrouwbaarheid.'

Doel: alleen nog maar investeren in bedrijven die Parijs-proof zijn, door de CO2 footprint van gefinancierde portefeuilles in kaart te brengen. De uiterste consequentie is dat deze grote beleggers afscheid zullen nemen van bedrijven die niet kunnen of willen transformeren. Dat moment wil je voorkomen als accountant. Dat kan door je klanten goed hierover te adviseren. Net zo goed als dat accountants hun opdrachtgevers zullen moeten waarschuwen voor investeringen die een beroep doen op fossiele brandstoffen. Dat is namelijk een doodlopende weg. Klanten zullen dat niet meer accepteren.

De rol van de financial in CO2-reductie

NBA Accountants in Business en de Rijksuniversiteit Groningen organiseerden op 13 april 2018 een congres over de rol van de financial in CO2-reductie. Daarbij gaf prof.dr. Dick de Waard  (RUG) een toelichting op het onderzoek naar CO2-beleid binnen organisaties. Enkele ondernemers spraken over het thema vanuit de praktijk. Ook de rol van de accountant bij CO2-rapportage en reductie kwam aan de orde. De klimaatgezant van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf een toelichting op het belang van het Nationaal Klimaatakkoord.

Overheden zullen het gebruik van fossiele brandstoffen verbieden, kijk maar naar het aardgas waar we in Nederland afscheid van gaan nemen. De accountant moet zijn klanten overtuigen dat de energietransitie uiteindelijk te maken heeft met het overleven van ondernemingen."

Geen duizenddingendoekje

Tot slot: accountants die denken dat ze hun in de afgelopen jaren gehavende imago kunnen verbeteren door zich vol in te zetten voor de energietransitie, wil Vendrik graag uit de droom helpen. "Maatschappelijke betrokkenheid is geen duizenddingendoekje.

Fouten uit het verleden kun je er niet mee wegpoetsen. Maar zie de energietransitie als een kans: accountants zijn in moeilijke tijden het laatste baken van maatschappelijke betrouwbaarheid. Daar moet de beroepstak kracht uit putten."

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

4 reacties

Wim Nusselder

Ja, accountants kunnen een rol spelen bij de energietransitie.
Ja, het zou goed zijn als ze -net als iedereen- meer aandacht besteden aan de bijdrage die ze aan die cruciale maatschappelijke uitdaging kunnen leveren.
Ja, het zou goed kunnen zijn (@P. Willemse) dat er op een aantal punten andere maatschappelijke keuzes gemaakt moeten worden in het kader van die energietransitie.
Maatschappelijke keuzes zijn voor een belangrijk deel geen uitkomsten van een gepland en stuurbaar proces, maar ook van hypes en modegrillen, ook onder ‘deskundigen’.
Het is niet anders; dat is nodig om mensen collectief in beweging te krijgen en te houden.

Ik vraag me af in hoeverre een rol van accountants als onafhankelijke controleurs van cijfers die komen kijken bij de energietransitie vraag- of aanbodgestuurd is (en moet zijn).
Hoeveel kans maakt het en hoe zinvol is het om als accountants te proberen een markt te creëren voor zo’n rol als de rest van de samenleving accountants in een heel andere rol ziet?
Als de rest van de samenleving aan heel andere, meer technisch, maar evenzeer cijfermatig ingestelde, beroepsgroepen denkt om zo’n rol als controleur in de energietransitie te vervullen, ingenieurs bijvoorbeeld?
Aan professionals die beter in staat zijn dan ik en dan de doorsnee lezer van deze website om de argumenten en cijfers van P. Willemse op waarde te schatten?

Elly Stroo Cloeck

Heel goed om ons accountants te motiveren ons actief met duurzaamheid bezig te houden. Wat je ook vindt van de huidige oplossingen om CO2 uitstoot te verminderen, ze zijn er nu eenmaal en de effectiviteit ervan wordt met al dan niet betrouwbare data gemeten. Om deze tussen oplossingen, bedrijven en branches vergelijkbaar te krijgen, zijn eenduidige normen, betrouwbare metingen en een onafhankelijk oordeel nodig. Daar kunnen wij accountants een hele belangrijke rol spelen.
Ik persoonlijk wil P. willemse graag belovem dat ik van Groningen naar Maastricht de trein neem, en dan een goed boek lees, op papier, tweedehands. Donuteconomie, bijvoorbeeld.
Elk steentje dat we kunnen bijdragen helpt, wachten op de perfecte oplossing niet.

P. Willemse

De auteur wil accountants voor zijn kar spannen, gefaciliteerd door de NBA. Financials willen altijd graag een rol maar moeten beschermd worden tegen onzin.

Klimaatdoelen van Parijs focussen op verkeerde speerpunten. Accountants moet zich ver houden van onzinnige uitwerkingen, dat schaadt het beroep! Je voor karretjes van politici laten spannen wreekt zich uiteindelijk. Accountants voegen vertrouwen toe, die moeten geen onzin promoten.

Harde data?
Voor accountants tonen harde data aan dat de gloeilamp milieubewuster is dan de spaarlamp.

Nul CO2?
Energieverbruik stijgt jaarlijks. Een Netflix filmpje kijken kost evenveel energie als Amerika’s grootste SUV 30 mijl laten rijden. Nederlandse auto’s kunnen in plaats van een Netflix film bekijken van Maastricht naar Groningen rijden. Zendmasten en draadloze technologie zijn nu de grootste energieverbruikers. U moet dan dus weigeren via Wifi te werken en mobiel bereikbaar te zijn.

Veestapel reductie?
In de wei grazend vee verbruikt geen CO2. Megastallen & landbouwmachines wel. U moet dus megastallen en import van voedsel gaan bestrijden. Supermarkt groente uit kassen, Afrika, Zuid-Amerika kost veel CO2.

Dankzij EU subsidie wordt vee geslacht uitgebeend en verpakt in steeds een ander land vanwege EU subsidie die CO2 kost. U moet dan pleiten die subsidie te weigeren en voor afschaffing van die subsidie te lobbyen. Gaat U dat doen?

Internet of things=CO2
Voor energieslurper 5G wil het ministerie kunstmatig vraag genereren. Van het NBA bestuur moet u dan gaan pleiten dat die bedrijven hun activiteiten neerleggen en daarmee niet samengewerkt of in geïnvesteerd wordt.

Energietransitie?
Accountants moeten eisen dat “gasloos” niet doorgaat. Nederlands laagcalorisch gas is wereldwijd uniek. Biogas uit de zee is de toekomst en kan dit laag-calorisch gas leveren. Tien vierkante kilometer kan de Nederlandse energiebehoefte dekken! De elektra-lobby is daarom in sneltreinvaart bezig de biogas industrie de nek om te draaien.
1/2

P. Willemse

2/2
Elektra=vervuiling. Je kan elektriciteit niet opslaan & verbruik gaat in pieken. Elektrische auto’s lopen op bruinkolen-centrales omdat men anders de stijgende vraag naar elektriciteit niet aankan. De elektrische auto is dus de grootste milieu-vervuiler. U moet dus pleiten tegen elektrische auto’s en daar niet in te investeren tot de elektra-distributie geregeld is met groene energie.

Zonnecollectoren (zonnewarmte opslaan voor warmwater en verwarming) is de beste milieu maatregel. Beschermd stads en dorpsgezicht verbiedt zonnecollectoren. De overheid moet nadenken waar ze mee bezig is. U moet ze daar als accountant blijkbaar op wijzen.

Zonnepanelen hebben grote milieu-impact door de productie en de energie opslag werkt niet. Omvormers vervuilen het elektriciteitsnetwerk met “harmonishce vervormingen”. DE nachtmerrie van de elektra leveranciers want de pieken bepalen de noodzakelijke kabel-diktes en veroorzaken het effect van leukemie bij hoogspanningskabels. Met een zonnepaneel op uw dak maakt u de draden in uw huis en dat van de buren tot een schadelijke ‘hoogspanningsmast’ waarvoor een uitkoopprogramma geldt.

Smart?
Accountants moeten zich met SMART zaken bezighouden. Dus tegen smart-technologie zijn die stroom vreet zoals slimme meters. Volgens dit artikel moet u de overheid met cijfers overtuigen de uitrol van slimme meters te verbieden want kost energie & bezuinigt niets.
Ook goed voor de gezondheid want de mobiele straling is uiterst schadelijk. Zie www.bioinitiative.org

Als u als accountant de gezondheidsschade mee calculeert moet smart-technologie verboden worden. Commercieel, CO2-technisch, privacy en voor de gezondheid!

'Het is vijf voor twaalf en we worden eindelijk wakker.' Hopelijk wordt de NBA wakker ipv zich voor het karretje te laten spannen van commerciële jongens en foute politici.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.