Blockchain

Zeven vragen over blockchain

Banken zijn niet meer nodig, accountancy wordt helemaal anders, centrale banken spelen geen rol meer, overheden verliezen hun invloed op onze geldsystemen; zomaar een greep uit de berichtgeving over blockchain van de laatste tijd.

Björn Remmerswaal

De fintech-bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. De big four en de grote banken richten blockchain-werkgroepen, afdelingen en consortiums op. Maar wat is blockchain precies, en wat betekent het voor de accountancy?
Bart Roorda, softwareontwikkelaar en kenner op dit gebied, beantwoordt zeven vragen over deze technologie.

Blockchain, wat is het nou precies?

"Blockchain is een technologie waarbij je decentraal zaken kunt uitwisselen zonder een controlerende derde partij, zoals een bank of de notaris. De technologie is eigenlijk een digitaal gedecentraliseerd grootboek. Iedereen die deelneemt heeft een kopie van het grootboek op zijn computer staan. Wanneer een transactie plaatsvindt, controleren alle computers die transactie, waardoor het praktisch onmogelijk is om fouten te maken of te frauderen. Blockchain is ook de onderliggende technologie die voor cryptocurrencies wordt gebruikt, waarvan het bekendste voorbeeld de bitcoin is."

'Betalingsverkeer wordt goedkoper, notarissen verdwijnen, het werk van accountants wordt makkelijker.'

Waarom staat de technologie zo in de belangstelling?

"Het is voor een relatief kleine groep inmiddels duidelijk dat de technologie veel potentie heeft, en dat besef begint nu langzaam door te druppelen naar grotere partijen, zoals banken, accountants- en advieskantoren en softwarebedrijven. De technologie kan bestaande bedrijfsmodellen veranderen. Betalingsverkeer wordt goedkoper, notarissen verdwijnen en het werk van accountants wordt makkelijker. Blockchain is te vergelijken met het internet in de jaren negentig; het is momenteel nog relatief klein, maar het heeft de potentie enorm groot te worden."

Noem eens een paar voorbeelden van toepassingen?

"Neem bijvoorbeeld de transactiekosten en transactiesnelheid van het internationale betalingsverkeer. Momenteel duurt het een paar dagen als je geld wilt overmaken naar China. Daarbij kost dat ook nog eens vrij veel. Door gebruik te maken van blockchain-technologie vinden betalingen direct plaats, zonder vertraging, tegen zeer lage transactiekosten en zonder kans op fouten. Banken hebben nu een infrastructuur die traag is en veel energie kost. Die infrastructuur kan in zijn geheel vervangen worden door blockchain-technologie slim toe te passen.

'Blockchain is te vergelijken met het internet in de jaren negentig; momenteel nog relatief klein, maar de potentie enorm groot te worden.'

De technologie kan op verschillende manier interessant zijn voor accountants. Een transactie die plaatsvindt in een blockchain kan op allerlei manieren geprogrammeerd worden. Zo kun je bijvoorbeeld binnen een bedrijf alle verschillende potjes met geld eigen munteenheden geven, die alleen intern worden gebruikt. Die verschillende munten kun je bepaalde eigenschappen meegeven, bijvoorbeeld dat als een bepaald potje met geld niet is uitgegeven op een bepaalde datum, het resterende bedrag automatisch ergens anders bij wordt opgeteld. Je kunt dus geld maken voor specifieke doeleinden."

Kun je ook transacties kwijtraken of verduisteren?

"Door alle geldstromen via blockchain te laten plaatsvinden, raak je nooit geld kwijt. Alle transacties blijven namelijk altijd bewaard en kunnen niet plaatsvinden tenzij iedere deelnemer aan de blockchain de transactie goedkeurt. Dat goedkeuren is een digitaal proces. Alle deelnemers hebben het digitale grootboek van alle transacties op hun computer staan. Als er een transactie plaatsvindt, dan rekenen al die computers snel door of die transactie wel mogelijk is. Zo minimaliseer je de kans op fraude. Daarbij zal de controle van alle stromen veel minder tijd kosten."

Cryptocurrency

Dat blockchain-technologie erg goed werkt, is goed te zien aan de hand van bitcoin. Die cryptocurrency wordt al sinds 2009 gebruikt, en sindsdien zijn er nog nooit transacties kwijtgeraakt of vervalst. En dat terwijl de bitcoin in haar geschiedenis niet altijd de meest rechtschapen burgers als gebruikers heeft gehad. Inmiddels zijn er veel verschillende cryptocurrencies, maar ook veel verschillende toepassingen van blockchain-technologie.

Interessante links met meer informatie:

  • Bitcoinproperly - korte video met heldere uitleg en visualisaties over bitcoin en andere toepassingen van blockchain-technologie)
  • Wikipedia - Wikipediapagina over blockchain
  • Ethereum - Een platform waarop blockchain applicaties ontwikkeld kunnen worden, momenteel sterk in opkomst
  • Bart Roorda over Ethereum – Roorda vertelt op zijn eigen website over het Ethereum-platform
  • Virgin - Artikel over mogelijkheden van blockchain
  • Visual Capitalist - Artikel over de koers van bitcoin in 2015 vergeleken met andere valuta
  • Tweakers - Artikel op Tweakers over de blockchain-projecten van IBM
  • Coindesk - Interview met ING Global Head Transactions over verregaande integratie van blockchain
  • Colony - een beweging om decentrale bedrijven op te zetten, onder meer met behulp van blockchain-technologie
  • Changetip - Geld doneren via blockchain

Wie zijn momenteel de grote spelers op dit gebied?

"Er zijn steeds meer bedrijven met de technologie bezig. IBM is een grote speler. Ethereum, een platform voor decentrale applicaties, is veel in het nieuws. BitVote is ook een interessante ontwikkeling; stemmen via Blockchain, wat fraude onmogelijk maakt, maar ook directe democratie een stuk dichterbij brengt. ING, T-Mobile, ABN Amro en JP Morgan zijn grote bedrijven die aan serieuze toepassingen werken."

Is er nog iets meer te zeggen over de veiligheid van het systeem? Is het denkbaar dat iemand een virus schrijft en het systeem besmet?

"Dat is eigenlijk haast ondenkbaar. De technologie heet blockchain omdat het een ketting van blokken is, waarbij elk blok een x aantal transacties bevat. Alle controlerende computers (nodes) in een systeem controleren elk blok. Wanneer alle nodes een blok valideren, dan klopt het blok en gaan de transacties door. De historie van data blijft daarbij altijd opgeslagen.

'Door alle geldstromen via blockchain te laten plaatsvinden, raak je ook nooit geld kwijt.'

Mocht een kwaadwillende meer dan de helft van het netwerk gaan controleren, dan kan hij vanaf dat moment transacties goedkeuren wanneer deze niet-legitiem zijn, omdat hij dan zelf meer dan vijftig procent van de goedkeuringen kan verrichten. Het is om een aantal redenen echter onwaarschijnlijk dat dit ineens gebeurt. Bitcoin maakt dit bijvoorbeeld moeilijker door de volgende beveiligingsmethoden:

  • Transacties worden meerdere keren gecontroleerd;
  • Een node wisselt steeds van connectie;
  • Alle transacties uit het verleden zijn alsnog in te zien en te analyseren, dus je kunt misbruik herkennen.

Bij andere blockchains zijn er weer andere beveiligingen. Alleen als een kwaadwillende het grootste deel van het netwerk heeft overgenomen, is misbruik mogelijk, maar zoiets voor elkaar krijgen is technisch gezien, vooral bij grote netwerken, een enorme uitdaging. Daarnaast blijft dit misbruik niet ongezien. Als een kwaadwillende het grootste deel van het netwerk in handen heeft, kan het systeem niet meer gebruikt worden zoals bedoeld (decentraal gecontroleerd). In dat geval zal je over moeten naar een andere blockchain. De datahistorie verdwijnt nooit, dus met enkel een verhuizing ben je gereed."

Satoshi Nakamoto

Blockchain-technologie werd geboren tijdens de ontwikkeling van de bitcoin. De bitcoin is een uitvinding van de geheimzinnige Satoshi Nakamoto. Het is nog altijd niet duidelijk wie deze persoon, of groep, is. In 2008 werd er onder deze naam een paper gepubliceerd waarin de bitcoin en de achterliggende technologie werd uitgelegd. In januari 2009 bracht Nakamoto de eerste bitcoinsoftware uit en werden de eerste bitcoin-betalingen verricht. Sindsdien zijn vaak pogingen gedaan om achter de identiteit van Nakamoto te komen, maar zonder succes. Eind december vorig jaar leken Wired en Gizmodo tegelijkertijd Nakamoto te hebben ontmaskerd, maar het bleek een vals spoor.

Als alle nodes alle transacties controleren, dan kan iedereen al die transacties toch zien? Hoe zit dat met privacygevoelige kwesties?

"Allereerst: blockchain-technologie kan worden gebruikt voor allerlei soorten systemen, ook voor systemen waarin anonimiteit niet belangrijk is. Waar anonimiteit wel benodigd is, is het wel degelijk mogelijk om perfecte controle van alle transacties te behouden zonder anonimiteit op te geven. Dit vergt enkel wat technische stappen.

Bitcoin-transacties worden ook wel gedaan in de vorm van waardering voor een ander. Denk aan Flattr (donaties aan artiesten, schrijvers, filmmakers) en Zapchain (donaties aan mensen die waardevolle content delen). Of denk aan BitVote (decentraal stemmen). Al dit soort systemen tonen vrij transparant waar waardering naartoe gaat. Mensen delen steeds meer, en doen dat steeds vaker publiekelijk. Alles is steeds beter zichtbaar, dat is een trend.

Maar, als je gebruik wilt maken van een blockchain en je wilt anoniem blijven, dan kan dat. Bij veel toepassingen (Internet of Things, registeren van huwelijken etc.) is dit echter niet nodig en kan de blockchain direct gebruikt worden."

Bart Roorda is freelance softwareontwikkelaar en adviseur, kenner op het gebied van blockchain en actief bij Permanent Future Lab en Publist.

Björn Remmerswaal is redacteur van Accountant.nl.

Gerelateerd

11 reacties

Dennis de Vries

Hoi Pieter,

Mooi dat de sessie van vanavond je opgevallen is. We hebben een mooie groep bij elkaar om met enkele blockchain enthousiastelingen met vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid te praten. In juni zal KPMG de 2016 editie van het Nationaal Bitcoin Congres hosten en sponsoren. Aan het programma wordt druk gewerkt, maar we hebben al een heel bijzondere openingsspreker. Wordt vervolgd!

Pieter de Kok

Zoiets bedoel ik, maar dan op snijvlak assurance, moet toch goed te organiseren zijn ? https://www.linkedin.com/pulse/eerste-rijksoverheidbrede-werkconferentie-blockchain-van-zuidam?trk=v-feed keer doen?

Pieter de Kok

In mijn serie eind 2015 Op Zoek naar Vernieuwing heb ik aantal mensen opgezocht op een beeld te krijgen bij wat Blockchain nu concreet gaat betekenen vanuit het assurance perspectief. Veel parallellen met EDI (EDIFACT) gehoord, vergelijkingen met XBRL, verwijzingen naar AI, maar uiteindelijk lijkt blockchain toch iets anders te zijn. Ik heb zelfs iemand gesproken die mij probeerde uit te leggen wat een Fork is (http://blog.cex.io/bitcoin-dictionary/what-is-bitcoin-fork-14622) om maar aan te geven dat techniek achter blockchain niet feilloos is. Fascinerend, maar ondanks een redelijk goed ontwikkeld gevoel bij IT ben ik van Blockchain als onderwerp even afgebleven. Ik zie de potentie, maar dit is echt een technisch complex vraagstuk. En dit keer kom je niet weg met "ach, het zit onder de motorkap, dus..".

Genoeg boeiende gesprekken, veel vergezichten, maar het is mij niet gelukt om te begrijpen wat we nu concreet rondom blockchain moeten organiseren om de relatie naar assurance verder in te kleuren. Welke nieuwe audit technieken moeten we ontwikkelen? Welke risico-analyses zijn relevant? Kunnen we dit ad-hoc controleren of moet dit real-time? Kan in een gedecentraliseerde grootboek omgeving nog wel assurance over één vennootschap worden afgegeven, of alleen over een keten van bedrijven aangesloten op een gedecentraliseerd network. Ook dit artikel geeft geen antwoorden over deze assurance vragen. En zo heb ik logwel 50 vragen, waar ik in al die gesprekken nog geen antwoorden hebben gevonden. Wel lees ik veel dezelfde teksten over 'kansen' van de blockchain, maar weinig over (assurance, risk, goverance) randvoorwaarden waaronder blockchain in een B2B setting gaat opereren.

Het is duidelijk dat er veel meer onderzoek, educatie en discussie nodig is. Buiten het assurance vak is veel kennis, deze mensen zullen er bij betrokken moeten worden. In de accountancysector zelf is er simpelweg te weinig kennis. Ik lees gelukkig een aantal kritische reacties, en die zijn denk ik zeer waardevol. Het zou mooi zijn als er een soort van kennisplatform ontstaat in NL op snijvlak van deze technologie en assurance. Gelijk aan wat er ontstaat rondom process mining (hoewel dit laatste een relatief eenvoudig stuk technologie is).

Dank voor het stuk, dit 'mined' wellicht weer een vervolg! Ik blijf het volgen, super interessant, niet te onderschatten complex.

"Accountancy wordt helemaal anders". Dat klopt, maar dat roepen we als sinds IBM in 1981 schreef over real-time-assurance.

Willem Gravesande

Een belangrijk nadeel van het huidige blockchain systeem Bitcoin is dat het niet in staat is tot hoge verkeersvolumes.

Bitcoin is zo opgezet dat het maar 7 transacties per seconde kan uitvoeren. En deze week bereikte het bitcoinbetaalverkeer die grens. Daardoor ontstaan vertragingen in de afhandeling van betalingen van uren, en soms zelfs dagen.

Er is een wachtrij van zo'n 20.000 bitcoin-transacties ontstaan. Het akelige is: dat is te danken aan de huidige opzet van het bitcoinsysteem.

Je kunt overigens rechtmatig voordringen, door een klein bedrag te betalen.

Walter Bril

Ik ben bang dat hier toch een denkfout wordt gemaakt door J. Janse. Daarom reageer ik even op wat ik als de rode draad van zijn of haar reactie zie.

Het feit dat de mens een emotioneel wezen is levert wat mij betreft nu juist geen zekerheid. Er kunnen dan wel allerlei controlemaatregelen zijn bedacht (risk mitigation) door -notabene- andere mensen, maar de (immer toenemende) hoeveelheid van deze maatregelen plus de niet afnemende en regelmatige berichtgeving omtrent fraude, inclusief de financiële crisis, bewijst dat juist de mens de onbetrouwbare factor is.

Door de emotie uit de machine (of het systeem) te halen en o.a. een onpartijdig consensus mechanisme in te bouwen zonder intenties (zoals bijvoorbeeld hebzucht of angst), is te voorkomen dat individuele belangen die van de grotere groep in gevaar brengen. Met alle respect, maar momenteel gebeurt juist door trusted 3rd parties precies het omgekeerde.

Waar ik wel wat vragen bij stel – en wellicht bedoelt J. Janse dat – is dat juist trusted 3rd parties zoals banken en overheden momenteel blockchain technologie aan het bestuderen zijn, met “oud denken” als basis, oftewel gericht op eigenbelang. Je zou kunnen stellen dat deze permissioned of private blockchains juist in gaan tegen het eigenlijke of oorspronkelijke principe van het waarom van het Bitcoin ecosysteem. Dat is helaas vaker gebeurd in de geschiedenis met technologische ontwikkelingen.

Technologie is pas gevaarlijk als het ingezet wordt met emotie als stuurmechanisme. Denk bijvoorbeeld eenvoudigweg aan het dagelijks menselijk gedrag in het verkeer. En juist bij de blockchain (hoewel correcter: het Bitcoin ecosysteem) is dit stuurmechanisme aangepakt. Een auto is pas gevaarlijk bij onoplettendheid of wanneer emotie aan het stuur zit… Technologie is niet alles en ook de blockchain is er nog niet, maar waar we momenteel zijn aangeland als mens bewijst mijnsinziens dat we als emotionele wezens niet in staat zijn om elkaar het licht in de ogen te gunnen. Dus wil ik deze ontwikkeling, en dan met name de permissionless blockchain wel een kans geven.

Jan Wietsma

En uit welke hoedanigheid spreekt de heer J. Janse dan? Kortom wat is zijn expertise op het gebied van blockchain?

J. Janse

Een raar artikel, reclame van een softwareontwikkelaar zullen we maar denken. De reacties verbazen me, waarschijnlijk veroorzaakt door onbekendheid (op de reactie van S. Hoogendijk na).

Een accountant levert zekerheid bij een verantwoording. Daar verandert niets aan met blockchain technologie. Blockchain technologie zorgt niet dat posten onder de juiste noemer verantwoord worden. Het zorgt er ook niet voor dat uitgaven echt bestaan of opbrengsten volledig verantwoord zijn. Er zijn veel meer fouten en manipulatie mogelijkheden in de blockchain technologie dan in het artikel weergegeven zijn. Voor een accountant oude wijn in nieuwe zakken. Maar wel complexe nieuwe zakken die extra kennis en inspanning voor de controle noodzakelijk maken.

Anonimiteit wordt toegezegd maar is onmogelijk. Als ooit bij iemand een betaling of levering (of naam) geregistreerd wordt dan is er geen enkele anonimiteit meer. Anonimiteit wordt dus onmogelijk, in tegenstelling tot wat in het artikel gesuggereerd wordt. Klanten worden straks bespioneerd van de wieg tot het graf. Werknemers worden slachtoffer van microcontrole waarbij elke handeling in een computer (en zelfs waarnemingen door een sensor) aan hem/haar gekoppeld en voor altijd geregistreerd worden in de blochchain. Zo tuigen we een controle staat op. Bij deze vorm van controle is het niet meer de vraag of maar wanneer er een totalitair regime opstaat. Werken we daar kritiekloos aan mee?

Het decentraal stemmen: op goede grond stemmen we weer met potlood. Daar wordt op een reclame manier op onacceptabele wijze overheen gestapt.
Internet of Things is ontworpen en bedoeld om anonimiteit te doorbreken. De draadloze verbindingen daarvan schaden onze gezondheid is aangetoond en zelfs politiek bevestigd.
Registeren van huwelijken is geen anonieme activiteit maar bedoeld voor fiscale voordelen (en nadelen) en de registratie van verplichtingen, wat aangeeft dat de schrijver het niet begrepen heeft.
Er is een hele industrie om privacy te doorbreken en gegevens over ons te koppelen en te verkopen, van cookies (die accountant.nl ook gebruikt) tot browser en netwerkkaart tracking.

Al met al een onderwerp waar weinig accountants voldoende over weten maar nu verkeerd over voorgelicht worden. Een rectificatie van het artikel is op zijn plaats.

S. Hoogendijk

Wil het feestje niet verpesten maar: "Die cryptocurrency wordt al sinds 2009 gebruikt, en sindsdien zijn er nog nooit transacties kwijtgeraakt of vervalst. En dat terwijl de bitcoin in haar geschiedenis niet altijd de meest rechtschapen burgers als gebruikers heeft gehad."
Is niet helemaal waar. Zoals de auteur zelf verwijst, is er op tweakers aandacht besteed aan een artikel hoe een verwijding heeft kunnen plaats vinden.
Zie bijvoorbeeld een kort eerste artikel over de verdwijning:
http://tweakers.net/nieuws/104532/japanse-politie-arresteert-voormalige-ceo-mt-gox-wegens-bitcoin-fraude.html : "Mt. Gox werd enige tijd geleden getroffen door een massale verdwijning van bitcoins, zo'n 650.000 in totaal. Tot op heden hebben de beheerders van de bitcoinexchange de vermiste bitcoins niet teruggevonden"

Wel is het zo dat de techniek/regels zich verbeterd hebben wat de kans kleiner maakt op een dergelijke verdwijning..

Walter Bril

Helder en vlot uitgelegd en eens met voorgaande reacties. Erg interessant om de impact van deze technologie te doorgronden. Vooral als je bedenkt dat de potentie veel verder gaat dan fin(tech) en de mogelijke gevolgen . Denk o.a. aan ideeën als InterPlanetary File System (https://ipfs.io/) en Muse Blockchain (http://museblockchain.com/).

Wim Nusselder

Voor wie denkt dat de blockchain de financiële wereld (nog niet) op zijn kop gaat zetten: het Uniform Economic Transaction Protocol heeft een nog grotere disruptieve potentie.
Het gaat accountants niet overbodig maken, maar zal hun rol wel grondig veranderen.

Dennis de Vries

Prima artikel als introductie, mooi te zien dat de belangstelling voor de blockchain in accountantsland toeneemt. En dat is natuurlijk volkomen terecht, want de blockchain introduceert een gedecentraliseerde database die per definitie betrouwbaar is (en waarop dus geen accountantscontrole meer nodig is). En dat roept natuurlijk vraagtekens op over de toekomstige rol van de accountant, die immers gespecialiseerd is in het valideren van gecentraliseerde databases bij organisaties.

In samenwerkingsverbanden als het R3 consortium, Digital Asset Holdings en Hyperledger werken de groten in de financiële wereld volop aan hoe de lessen van de blockchain in de financiële wereld te gaan toepassen. En dat is hoog nodig aangezien de financiële wereld nog altijd draait op IT infrastructuur uit de jaren 1970.

Voor meer informatie, zie ook de YouTube opname van mijn presentatie bij de NBA van vorig jaar: https://www.youtube.com/watch?v=ShfZFywffgQ

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.