Financiering mkb

Kredietpaspoort

De komende maanden gaan, zo is de verwachting, steeds meer ondernemers en accountants met het Kredietpaspoort aan de slag. Met dit paspoort geven ondernemers zichzelf en hun financiers een gestandaardiseerd en daardoor betrouwbaar overzicht van hun eigen bedrijf.

Adrie Boxmeer

Initiatiefnemer van het Kredietpaspoort is Jan Wietsma. Hij ontwikkelde samen met enkele anderen de afgelopen drie jaar het paspoort. "Aanleiding was het feit dat veel ondernemers geen inzicht hebben in hun eigen kredietwaardigheid. Ze weten dan ook niet of hun kredietaanvraag enige kans van slagen heeft. Dat leidt tot tijdverlies en teleurstellingen, als de bank het krediet afwijst. Om daar wat aan te doen moest er een geobjectiveerd systeem komen waarin ondernemers al dan niet met hulp van hun accountant mogelijke financiers inzicht konden geven over hun kredietwaardigheid."

'Er moest een geobjectiveerd systeem komen waarin ondernemers mogelijke financiers inzicht konden geven over hun kredietwaardigheid.'

Ondernemerskwaliteiten

Dat systeem is er nu in de vorm van het Kredietpaspoort. Een ondernemer of zijn accountant maken online een Kredietpaspoort aan. Hiervoor is allerlei financiële informatie over een onderneming nodig, dus de accountant als specialist kan hier absoluut een functie vervullen.

Maar met het in kaart brengen van de financiële positie begint het pas. Want het succes van een bedrijf hangt uiteraard voor een groot gedeelte af van de vraag wat iemands ondernemerskwaliteiten zijn.

Een assessment opgesteld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen geeft daarop antwoord. De aanvrager van een Kredietpaspoort krijgt een beeld wat voor soort ondernemer hij is. Hoe innovatief is iemand, hoe snel reageert hij op ontwikkelingen in de markt? Daarnaast geeft een test van de Erasmus Universiteit inzicht in de risico's waarmee een ondernemer in de toekomst te maken kan krijgen.

'De aanvrager van een Kredietpaspoort krijgt een beeld wat voor soort ondernemer hij is.'

Kosten

Als het Kredietpaspoort eenmaal is opgesteld dan kan het ter beschikking worden gesteld aan alle potentiële financiers. Dat is voor de kleine mkb-bedrijven steeds minder de bank. En dat zal de komende jaren alleen nog maar minder worden, zoals blijkt uit een SER-rapport naar de werking van de financieringsmarkt voor mkb-bedrijven dat in oktober vorig jaar verscheen.

Wietsma: "Was het vijftien jaar geleden belangrijk voor een ondernemer bij welke bank hij de laagste rente kon krijgen voor een krediet, tegenwoordig is het van belang dat iemand weet waar hij zijn funding vandaan haalt."

Wat kost het Kredietpaspoort? "De kosten voor ondernemers bedragen 295 euro per jaar", zegt directeur Patrick Verdoold van Kredietpaspoort. "Maar voor accountants kan het goedkoper zijn als hij er meer aanschaft voor diverse klanten. Het biedt accountants de mogelijkheid om de aanschaf van het Kredietpaspoort onderdeel te laten zijn van een offerte aan een klant. Bijvoorbeeld dat iemand die het koopt er gratis een eerste uur advies bij krijgt."

Rapport McKinsey

De ontwikkeling van het kredietpaspoort is het rechtstreekse gevolg van het rapport 'Het kleinbedrijf - Grote motor van Nederland' dat McKinsey vorig jaar zomer aan minister Kamp van Economische Zaken aanbood. In het rapport deed het adviesbureau tien aanbevelingen om kleine Nederlandse bedrijven (maximaal vijftig medewerkers) uit de recessie te halen. Volgens McKinsey was dit hard nodig, vanwege de rol van het mkb als banenmotor 'die goed is voor ruim dertig procent van de banen en bijna dertig procent van het nationaal product'.

McKinsey pleitte onder meer voor het uitbouwen van SBR tot een datastandaard die de kredietwaardigheid van een onderneming voor potentiƫle financiers in zicht brengt. Ook moet er een betrouwbaar overzicht komen van de financiƫle status van elk bedrijf. Daarnaast moeten de mogelijkheden voor het mkb om vreemd vermogen aan te trekken worden vergroot door het aantal kredietaanbieders uit te breiden.

Diepgaand gesprek

Hoornwijck Groep in Rijswijk is een administratiekantoor met veel klanten in het mkb. Een kantoor dus dat veel baat kan hebben bij het Kredietpaspoort. Perry Telle is als vennoot bij Hoornwijck Groep gespecialiseerd in automatisering en strategie: "We adviseren bedrijven met zo’n vijf tot vijftig werknemers. Als zij een krediet willen aanvragen is het Kredietpaspoort een goed hulpmiddel. Omdat het een ondernemer inzicht geeft in het verhaal achter de cijfers. Want die kunnen nu goed zijn, maar dat is geen garantie of dat over een jaar, twee jaar nog het geval is. En als een bedrijf in de problemen is gekomen, kan een Kredietpaspoort een van de middelen zijn om duidelijk te maken waarom dat is gebeurd."

'De kosten voor ondernemers bedragen 295 euro per jaar, maar voor accountants kan het goedkoper zijn.'

Volgens Telle vervult de accountant een belangrijke rol bij het juiste gebruik van het Kredietpaspoort. "Om te beginnen zal hij de noodzakelijke informatie moeten aanleveren. En voor potentiële financiers is het een geruststellende gedachte als ze weten dat deze gegevens door een financieel specialist zijn samengesteld. Veel financiers eisen dat ook.

Daarnaast is het Kredietpaspoort een goede reden om als accountant met je klant een diepgaand gesprek te hebben. Wat speelt er nog meer? Wat zijn de verwachtingen, wat kan jouw rol als accountant daarin in zijn? Als je als accountant met je klanten eens los van de hectiek van de jaarcijfers wilt praten, dan is het Kredietpaspoort een hele goede aanleiding."

Adrie Boxmeer is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.