Accountantsdag 2015

Bouwen aan de perfecte dinosaurus

Technologie transformeert het bedrijfsleven en de hele samenleving. Wordt de accountant vermalen in dat proces of heeft hij de innovatieve kracht om - op zijn minst - zijn klanten te volgen? Op de Accountantsdag 2015 lag de toekomstige relevantie van het beroep op de snijtafel.

Geert Dekker

Lambèr Royakkers had een spijker meegenomen om het lot van de accountant te schetsen. Hij verwees naar Adam Smith: had die niet uitgelegd hoe met arbeidsverdeling de productie van spijkers kon worden verveelvoudigd? "Datzelfde gaat gebeuren met het werk van de accountant", aldus Royakkers, docent ethiek en techniek aan de TU Eindhoven en nauw betrokken bij onderzoek naar kunstmatige intelligentie. "Het werk van de accountant wordt opgedeeld in deeltaken, geoutsourcet, geautomatiseerd... Over tien, twintig jaar bestaat de accountant niet meer."

Royakkers was een van de deelnemers aan de debatten die op de middagsessies van de Accountantsdag 2015 werden gehouden over de maatschappelijke impact van technologie en de gevolgen daarvan voor het werk en het vak van de accountant.

"Technologie wordt veelal nog onderschat", waarschuwde hij. "We zijn namelijk veel verder met computers en robots dan de meeste mensen denken. We staan op het punt machines te laten beslissen over leven en dood. We bouwen al geautomatiseerde wapensystemen: killing robots. En over vijf tot tien jaar is er een computersysteem dat beter rechtspreekt dan de huidige rechters. Wij moeten ons alleen afvragen: willen we dat ook?"

Accountantsdag 2015 14 Groei

Adviseur

Is de accountant niet meer relevant over tien jaar? Een peiling van de meningen in de zaal leerde dat ongeveer de helft van de aanwezigen ervanuit gaat dat de accountant over tien jaar alleen nog toegevoegde waarde heeft als strategisch adviseur. Alle vormen van informatievoorziening zouden dan geautomatiseerd zijn.

"Wordt het dan niet tijd dat de beroepsgroep zich met die ingrijpende verandering gaat bezighouden?", vroeg Roger Dassen (Deloitte) zich af. "We zijn nu vrijwel exclusief bezig met kwaliteit. Over de aanleiding daartoe is geen discussie, en ook niet over de noodzaak tot verbetering. Maar het is niet genoeg. Want we kunnen ons nu wel concentreren op de kwaliteit van het samenstellen of het controleren van de jaarrekening, maar wat als dat werk over tien jaar niet meer bestaat? Zijn we dan op dit moment niet een perfecte dinosaurus aan het bouwen?"

Wordt de soep zo heet gegeten? Volgens Barbara Majoor (AFM) zal de accountant "altijd een rol houden als het gaat om het toevoegen van zekerheid", terwijl zowel Paul Koster (VEB) als Arnold Schilder (IAASB) de toekomstige accountant een steviger signaalfunctie toedicht. "We mogen van de accountant verwachten dat hij veel tijdiger onregelmatigheden aan het licht zal brengen en zo bewijst hij ook aan het maatschappelijk verkeer zijn waarde", aldus Koster. Schilder: "De accountant kruipt nu al uit zijn schulp, hij vertelt meer, hij legt uit, hij geeft oordelen. Die functie moet hij uitbreiden."

Duurzaamheid

Dassen wil echter meer: het uitbreiden van de gebieden waarop assurance kan worden gegeven. Hij werd daarbij gesteund door Peter Bakker (TNT), erkend voorvechter van duurzame ontwikkeling. "Naast technologie is duurzaamheid voor veel innovatie de belangrijkste drijfveer, maar op dat terrein loopt de accountancy nog niet voorop", aldus Bakker. "Ik krijg van stakeholders bijvoorbeeld geen vragen over de manier waarop TNT de omzet heeft vastgesteld, maar wel over de manier waarop we verantwoording afleggen over onze CO2-uitstoot."

Volgens Bakker hebben bedrijven grote behoefte aan robuuste standaarden voor de verslaggeving van duurzaamheidsprestaties. "Zodat we uniform kunnen rapporteren over alle factoren die waarde toevoegen". Daar wordt op internationale schaal wel aan gewerkt (door de Integrated Reporting Council), "maar dat gaat niet snel genoeg".

Accountantsdag 2015 9 Groei 2

Vervolgens repte Dassen nog van 'een derde trap', waarmee hij aansloot bij de opmerkingen van Koster en Schilder over de signaalfunctie van de accountant. "Na 2008 was de belangrijkste kritiek aan het adres van accountants dat ze niet hadden gewaarschuwd voor de systeemrisico's die zich in de financiële sector voordeden. De kennis die accountants vergaren bij hun controlewerk wordt nu, als daar aanleiding toe is, in het kader van de NBA uitgewerkt tot publieke management letters. Zo kunnen we de samenleving relevante inzichten geven en zo werken wij ook aan onze relevantie."

Eindig

Geen 'disruptieve' vernieuwingen dus in de accountancy-sector? Dassen stelde wel degelijk dat radicale innovatie aan geen enkele sector voorbij zal gaan, maar concrete voorbeelden van hoe bijvoorbeeld grote kantoren op dit moment nadenken over hun toekomst, kwamen in de discussie niet langs.

Dat stond enigszins in contrast met het verhaal van Maarten Korz, innovatiemanager bij de Rabobank, die droog meldde dat volgens Wiebe Draijer, de huidige bestuursvoorzitter, het business-model van de Rabobank "eindig" is. Dat vormt tegelijkertijd de legitimatie voor Korz' werk: het intern begeleiden van kleine teams die de opdracht hebben alternatieven te testen, waarbij het kannibaliseren van de eigen bank niet wordt geschuwd.

Het wachten is op vergelijkbare 'kraamkamers' in de accountancy. Ondernemer Michiel Muller, oprichter van onder meer Tango en Route Mobiel, vertelde hoe de gevestigde orde veelal reageerde op zijn 'bedreigende vernieuwingen': "Veel mailen met elkaar en dan maar hopen dat het vanzelf weggaat."

Kan de accountancysector dat anders doen? Peter Bakker: "Accountants won't save the world."

Geert Dekker is journalist.

Gerelateerd

6 reacties

Fouk

Geert,

Peter heeft een paar jaar geleden al de uitspraak gedaan accountants will save the world. Hij zal inmiddels wat teleurgesteld zijn dat veel accountants dit niet oppakken.
Maar er zijn gelukkig accountants die er wel in geloven

Geert Dekker

De verslaggever - ik zei de gek - heeft Peter Bakker allereerst horen zeggen dat accountants de wereld níet zullen redden, aangezien zij niet verder lijken te komen dan 'old school'-verslaggeving, alleen de financiën. Aan het slot van het debat zei hij inderdaad ook nog 'accountants will save the world', maar dat was ter afsluiting van een als/dan-redenatie met een opsomming van activiteiten die het beroep zou moeten ontplooien, als voorwaarde om 'dan' de wereld te kunnen redden. Uiteraard heeft iedereen recht op zijn wensbeelden, maar ik heb deze woorden niet kunnen opvatten als de mening dat we het heil kunnen verwachten van deze beroepsgroep. Het citaat afzonderlijk de wereld inslingeren, zoals onder het account #accdag is gebeurd, beschouw ik als een gevalletje 'uit zijn verband rukken'.

Fouk

Ik was er ook niet bij. Maar ik kan mij voorstellen toen Peter Bakker aangaf dat de accountants de wereld gaan redden iedereen op de banken stond, er zakdoekjes uitgedeeld werden en iedereen aan zijn lippen hing. Eindelijk eens positief nieuws voor accountants. Ter plekke werd er een taskforce in het leven geroepen om nog dit weekend een plan de campagne te maken die we maandag bij de start van de klimaattop kunnen presenteren. Volgens mij hoeft het beroep zich dan geen zorgen te maken over maatschappelijke relevantie. In de afgelopen weken hebben we kunnen leven dat steeds meer institutionele beleggers voor duurzaamheid kiezen en daar ook een rol voor accountants zien. Pakken we dit beroep eens serieus op of verstoppen we ons weer tussen de cijfers.

jules muis

@ Rene,

Van de ene structureel optimist tot de ander: Hoor ik je zeggen dat omdat het beroep gefixed wordt het de fix waard is?

Is dit paard en wagen? oxy moron? circelredenering?

Ik vind je optimisme heel aanstekelijk maar denk wel dat we leven bij gratie van datzelfde "maatschappelijk gekrakeel".

In een maatschappelijke vertrouwens functie is er heel weing licht tussen functioneren en disfunctioneren. De aanname 'beter dan niets hoe dan ook' geldt daar niet. Ieder disfunctioneren is een exponentiele aftrekpost op de rapport kaart van het functionerend collectief. 'Tolerable individual error' telt niet op tot een'tolerable collectieve error"

Zal het week-end nog eens over je enthusiasme nadenken.
Hoop van mijn huisgenoten niet te veel gekrakeel te hebben.

Goed week-end, (en ga niet 'overboard').

Pieter de Kok (geen dino fan)

Ik was er niet bij, maar snelle data-analyse of #accdag zegt mij:

"Accountants will save the world" aldus Bakker #accdag

Klinkt toch net wat positiever.

Nu ik toch lees over vernieuwing, heb ik wel iets mee, ja we bouwen aan een perfecte dino, maar die zit in een warm hok: regelgeving, en zo valt de Dino onder onze eigen bescherming, zie aflevering 8, Disruptie in de Audit? Ik dacht het niet.

Goed weekend all!

Rene van Wingerden

Is het hele maatschappelijk gekrakeel over de kwaliteit van accountantscontrole niet een teken dat accountantscontrole maatschappelijk relevant is?
Als accountantscontrole irrelevant is, zou niemand problemen maken over de kwaliteit.

Juist de huidige hausse aan maatschappelijke kritiek duidt op een blijvend belang van de accountant (en zijn controle). Althans niet op een daling op de korte termijn.

En als de innovatie van administratieve automatisering al de landelijke pers haalt is dat vanwege blunders en vertragingen (UVW, Imtech, SBR), niet vanwege revolutionaire successen.


Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.