Deeleconomie verkent grenzen
De deeleconomie is helemaal en vogue dezer dagen. Startups als AirBnB - particulieren die bij elkaar kamers kunnen huren - Uber - waar particulieren zich als taxichauffeur kunnen aanbieden - en Peerby - waar je kunt kijken of er in je omgeving toevallig een schuurmachine of heggeschaar te leen is - lijken niet meer stuk te kunnen.
De deeleconomie breidt zich dan ook in rap tempo uit naar zo'n beetje alle sectoren. Maar er is ook veel weerstand en rechters moeten zich wereldwijd buigen over de vraag of al dat onderling delen wel mag binnen de huidige wetgeving. In Duitsland werd Uber onlangs bijvoorbeeld verboden.
In dat kader: op de Amsterdamse grachten lopen nieuwe spelers in de deeleconomie ook tegen de regels op. Twee Amsterdamse bedrijven runnen een dienst om particuliere bootbezitters met een paar muisklikken in contact te brengen met mensen die hun boot willen huren. De bemiddelende bedrijven GoBoat en Barqo krijgen daartoe een deel van de verhuurprijs en werken daarmee volgens het model waar zo'n beetje alle bedrijven in de deeleconomie op zijn gebaseerd. Maar er is een probleem: het mag niet van de gemeente.
Quinten Hoogeboom van GoBoat geeft het nog niet op. In het Parool zegt hij: 'Wij onderzoeken nu wat onze juridische positie is (...) Mensen willen, net als bij Airbnb, hun bezit met elkaar delen. Bovendien steunt de stad meestal nieuwe initiatieven op dit gebied, dus we hopen dat de regelgeving kan veranderen.' Het opmerkelijke is volgens hetzelfde artikel overigens dat het geen enkel probleem is als particulieren zelf hun boot verhuren, alleen maar als een partij daarin bemiddelt.
Je hoeft niet heel cynisch te zijn om dat te zien als het tegenhouden van vooruitgang. Juist daarom lijken dergelijke aanvaringen met de regels hooguit een vertraging van de opkomst van de deeleconomie, want de trend naar meer delen lijkt onstuitbaar. Tekenend is in dat verband de veelbelovende opkomst van 3DHubs. Dit bedrijf wil graag dat mensen van elkaars 3D-printer gebruik kunnen maken en bouwt zo sinds vorig jaar aan een wereldwijd platform van 3D-printers. De Nederlandse startup haalde onlangs 4,5 miljoen dollar vers kapitaal op bij investeerders.