Lekker werken

Duurzame strategie voor in kleinste kamertje

De beste ideeën zijn vaak de simpelste ideeën. Ook op duurzaamheidsvlak liggen ze vaak zo voor de hand dat iedereen zich afvraagt waarom het niet eerder is gedaan.

Dat is ook het geval met een nieuw product van Kimberley Clark. Het bedrijf introduceerde namelijk rolloos wc-papier. Dat lijkt misschien een onbeduidende stap in de geschiedenis van de mensheid, maar daar kun je toch over van mening verschillen. Het is namelijk een keihard feit - volgens Kimberley Clark dan - dat de mensheid nu jaarlijks goed is voor 17 miljard kartonnen rolletjes bij het afval.

Dat staat niet alleen gelijk aan een heleboel dode bomen, maar is ook totaal onnodig. Want er blijkt wel degelijk een ontwerp te zijn waarmee de kartonnen binnenkant voortaan achterwege kan blijven. Het product is in Amerika verkrijgbaar in onder meer alle WallMarts en werd met onder meer een Twittercampagne (#tossthetube) geïntroduceerd. Over introductie in Europa - waar de verbruikscijfers per hoofd van de bevolking waarschijnlijk grotendeels vergelijkbaar zijn - is vooralsnog niets bekend.

De voordelen zijn ongekend. Want naast een bijdrage aan een duurzamer wereld blijkt volgens gebruikers ook dat de rol door het hoekige design aan de binnenkant wat minder soepeltjes draait. Dat is alleen maar prettig: je wordt dan namelijk wat beschermd tegen overmatig gebruik. Bovendien maakt het product natuurlijk ook een einde aan een persoonlijke ergernis van schrijver dezes: de rondslingerende lege rollen. Daarover blijven namelijk hardnekkige misvattingen bestaan. Terwijl jaren geleden al keihard wetenschappelijk bewijs is geleverd: lege WC-rollen springen niet vanzelf de prullenbak in!

Overigens blijkt er zoals vrijwel altijd ook bij dit thema weer een complete wereld achter schuil te gaan zodra je je eenmaal wat verliest in de materie. Er zijn namelijk ook mensen die van mening zijn dat het gebruik van wc-papier een vorm van luxe verkwisting is waar we prima zonder kunnen. Volgens dit verhaal is er namelijk een minitrend aan de gang onder een select gezelschap van de wereldbevolking om te werken met doekjes die je verzamelt en dan in de wasmachine stopt voor hergebruik. Maar of dat nu vooruitgang is? Ieuw. Dan toch liever terug naar de oer-Franse bidet.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.