Oud Nieuws (44)

Accountencus

De term 'accountant' was aan het begin van de twintigste eeuw nog niet algemeen bekend, als we mogen afgaan op een berichtje in de rubriek Varia in 'de Accountant' van december 1911.

"De inleiding van een dezer dagen verspreide brochure over losbladige boeken vangt aldus aan: ‘Het eertijds dikwijls geopperde bezwaar dat de rekening-courant op losse, maar toch vaak bijeengehouden bladen niet geldig zou zijn, kan tegenwoordig als opgeheven beschouwd worden, nu verschillende vakmannen van beteekenis, Kamers van Koophandel en beëdigde (sic) accountenci zich er vóór verklaard hebben' enz. En in een onzer oudste dagbladen d.d. 20 Nov. j.l., 2e kolom, lezen wij omtrent den accountantsdag: ‘Spreker zal geen juridische vraagpunten, waartoe het wetsontwerp overigens ruimschoots aanleiding geeft, bespreken, doch alleen datgene waarmede de accountenci iets te maken hebben.'"

"Afgaande op de spelling, vermoeden wij dat deze vrienden meenen dat Italië, behalve Tripoli, ook nog de bakermat der accountancy voor zich opeischt. Indirekt hebben zij natuurlijk gelijk."

"Het enkelvoud van accountenci - accountencus - vinden wij echter zoo weinig welluidend, dat we ons voorloopig nog maar zullen houden aan de Engelsche uitdrukking."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.