Gedifferentieerde accountantsopleiding
Na het verschijnen van twee rapporten met uiteenlopende adviezen wordt er momenteel volop gedebatteerd over de accountantsopleiding. Actuele kwestie dus. Zou je zeggen.
In dit debat gaat het naast de eindeloos lijkende twist over meer ICT in de opleiding en de manier waarop (zie daarvoor een eerdere Oud Nieuws) vooral om de vraag in hoeverre in de accountantsopleiding vroegtijdig moet worden gedifferentieerd en gespecialiseerd naar latere werkkring (controlerend accountant, mkb, accountant in business et cetera). En of het wel nodig is dat iedere accountant de certificeringsbevoegdheid verkrijgt.
Een citaat:
"Ten einde te kunnen beschikken over accountants die toegerust zijn voor het adequaat functioneren in bepaalde segmenten van het bedrijfsleven c.q. bij bepaalde (overheids)instellingen dan wel voor bepaalde taken als controle (én certificeren), advisering op bedrijfseconomisch, administratief of organisatorisch terrein resp. in fiscale zaken, zal het nodig zijn de bestaande (accountants-)opleidingen opnieuw te bezien. (...) In deze visie zou de opleiding van alle accountants bestaan uit een basisopleiding en een vervolgopleiding. De basisopleiding zou de algemene accountancyvakken moeten omvatten (qua inhoud min of meer vergelijkbaar met de huidige HEAO-BA opleiding) en zou met een examen moeten worden afgesloten."
Na het examen
"kan men zich specialiseren door verdere studie in bijv. de inrichtings- en controleleer (te onderscheiden naar grootbedrijf en MKB) en eventueel in de administratieve automatisering, het belastingrecht of de bedrijfsorganisatieleer dan wel een andere aansluitende leer of wetenschap."
"Degene die zich in inrichtings- en controleleer heeft gespecialiseerd, mag zich als ‘certificerend accountant' afficheren. Afhankelijk van de gerichtheid van zijn verdere opleiding zal hij zijn werkterrein in het grootbedrijf vinden dan wel in het midden- en kleinbedrijf. Dat verschil in werkterrein zal overigens op zich niet tot enige beperking in de bevoegdheden mogen leiden."
En als afsluiting:
"Het grote voordeel van deze opzet bestaat in de gemeenschappelijke basis. (...) Bovendien ontstaat er voor de studenten de mogelijkheid om in een latere fase van de opleiding van richting te veranderen."
Aldus toenmalig adjunct-secretaris van de NOvAA Paul Stoele in het artikel 'Het jaarrekeningenrecht in beweging' in Accountant-Adviseur van december... 1980. Ruim 32 jaar geleden dus.
Over de accountantsopleiding heeft uw redactie geen mening. Maar de recente constatering op Accountant.nl dat de verkiezing van een nieuwe paus aanmerkelijk vlotter verloopt dan besluitvorming in de accountantswereld, die durven wij wel te onderschrijven.
Gerelateerd
'Accountant als speelruimteadviseur' (1992)
De rol van de accountant ligt onder vuur en velen refereren daarbij aan de kredietcrisis, corporaties of gedoe rond hoofdkantoren. De iets ouderen grijpen terug...
Der arbeidsbeurs alle heil! (1915)
Het NIvA richtte in 1915 ten behoeve van leden en assistenten een 'arbeidsbeurs’ op. Doel: het bijeenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor accountants.
Spanje schaft kantoorroulatie af (1995)
De grote Nederlandse accountantskantoren maken zich op voor een stoelendans vanwege de verplichte kantoorroulatie bij organisaties van openbaar belang (oob’s) per...
Humor in De Accountant (2)
Eerder verhaalden we in Oud Nieuws over de rubriek 'Varia’, waarin de redactie van De Accountant het zich veroorloofde regelmatig humoristische stukjes op te nemen....
Hoeveel kost een accountantsrapport?
In 1916 ontvingen diverse leden van het NIVA een schrijven van de Gedeputeerde Staten van Overijssel.