'Het millenniumspook heeft toegeslagen' (1998)
Weet u het nog? De rampen die ons zouden overkomen door het millenniumprobleem?
Omdat jaartallen in digitale systemen meestal met slechts de twee laatste cijfers waren geregistreerd (2000 was nog erg ver weg immers) zou bij de millenniumwisseling de (goeddeels digitaal aangestuurde) wereld volledig vastlopen.
"Het millenniumprobleem is het grootste automatiseringsprobleem dat de wereld tot op heden heeft gekend. Iedereen zal er direct of indirect de gevolgen van ondervinden, dus ook de ondernemers in kleine en middelgrote ondernemingen", luidde in 1998 de openingszin van een in broederlijke samenwerking door NOREA, NOvAA en NIVRA uitgeven brochure getiteld ‘Het Milleniumprobleem Beheerst?!'. Daarin werd uitgelegd hoe het probleem was ontstaan, wat er kon gebeuren en wat ondernemers er aan konden doen, liefst met hulp van hun adviseur uiteraard ('De ondernemer staat er niet alleen voor').
Het werd spannend. ICT-goeroe Maurice de Hond had voor de jaarwisseling 1999-2000 zelfs noodproviand ingeslagen en zijn bad gevuld met drinkwater. Gezien de alarmerende schets van 'Nieuwjaarsdag 2000' in de genoemde folder, hebben wellicht ook vele accountantsklanten dat gedaan:
"Het is 1 januari 2000. U rijdt op nieuwjaarsdag terug naar huis na een gezellige oudejaarsavond bij uw schoonfamilie. Onderweg komt u langs de zaak en u besluit nog even die fles champagne, aangeboden door een bevriende relatie, op te halen. U gebruikt uw toegangspas, maar de deur gaat niet open. Vol verbazing rijdt u naar huis waar uw dochter op de bank naar het Nieuwjaarsconcert uit Wenen kijkt. Graag had zij dit concert opgenomen op de video, maar deze werkt opeens niet meer. Vervolgens belt u het calamiteitennummer van uw beveiligingsbedrijf. Na een aantal maal de ingeprekstoon gehoord te hebben, krijgt u eindelijk iemand aan de lijn. U blijkt niet de enige te zijn die belt. Meerdere ondernemers hebben voor een gesloten deur gestaan deze ochtend. Langzaam begint het tot u door te dringen: het millenniumspook heeft toegeslagen. Het zweet breekt u uit, wanneer uw dochter vraagt of het computersysteem van uw onderneming eigenlijk wel millenniumproof is."
Of al de genomen maatregelen en millenniumprojecten echt rampen hebben voorkomen, zullen we nooit weten - achteraf is het altijd makkelijk praten. Maar wereldwijd is er nauwelijks iets misgegaan, ook videorecorders bleven gewoon functioneren, dus achteraf lijkt de paniek wel wat overtrokken geweest.
Hoe dan ook, allerlei dienstverleners, ook accountantskantoren, hebben er goed aan verdiend. Een beetje bang maken werkt altijd, ook nu nog, en wordt nog altijd volop gebruikt (Fraude! China! Social media! Strategie!). Maar 2000 is wel een les om niet ál te snel in paniek te raken.
Gerelateerd
'Accountant als speelruimteadviseur' (1992)
De rol van de accountant ligt onder vuur en velen refereren daarbij aan de kredietcrisis, corporaties of gedoe rond hoofdkantoren. De iets ouderen grijpen terug...
Der arbeidsbeurs alle heil! (1915)
Het NIvA richtte in 1915 ten behoeve van leden en assistenten een 'arbeidsbeurs’ op. Doel: het bijeenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor accountants.
Spanje schaft kantoorroulatie af (1995)
De grote Nederlandse accountantskantoren maken zich op voor een stoelendans vanwege de verplichte kantoorroulatie bij organisaties van openbaar belang (oob’s) per...
Humor in De Accountant (2)
Eerder verhaalden we in Oud Nieuws over de rubriek 'Varia’, waarin de redactie van De Accountant het zich veroorloofde regelmatig humoristische stukjes op te nemen....
Hoeveel kost een accountantsrapport?
In 1916 ontvingen diverse leden van het NIVA een schrijven van de Gedeputeerde Staten van Overijssel.