'Volwaardige raad van toezicht bij accountantskantoren' (2003)
De governance van accountantskantoren staat door de recent ter consultatie voorgelegde Code voor Accountantsorganisaties van de NBA volop in de aandacht. Maar niet voor het eerst.
Al in mei 2003 wierp toenmalig AFM-bestuurder Paul Koster een steen in de toen nog onbeweeglijke governance-vijver.
Onder de titel 'Accountants moeten werken aan eigen governance' publiceerde Koster in NIVRA-blad 'de Accountant' een uitvoerig betoog over de zijns inziens ontoereikende bestuursstructuur van grote accountantskantoren. En net als nu was de reden het 'herwinnen van vertrouwen'.
Tegen de achtergrond van de in de jaren daarvoor naar buiten gekomen boekhoud- en fraudeschandalen stelde Koster: "Het huidige quasi-ceo-aansturingmodel met daarachter nog altijd een partnerstructuur, is in de 21ste eeuw volstrekt verouderd. Dit biedt te weinig houvast voor de noodzakelijke checks & balances in de taakuitoefening van de accountant anno 2003."
Koster pleitte ook voor een stevige raad van toezicht. Helemaal hetzelfde als het in het NBA-voorstel vervatte 'toezichthoudend orgaan' en de daarnaast of -binnen functionerende ‘commissie publiek belang' bedoelde Koster niet, maar leest u toch even mee:
"Hoewel veel firma's over de laatste jaren stappen in de richting van een ceo-model hebben genomen, is het besturingsmodel van de grote firma's nog te diffuus. Belangrijk daarbij is om naast een volwaardige raad van bestuur ook een raad van toezicht te introduceren. Veel firma's hebben een zogenaamde raad van advies maar dit advieslichaam heeft onvoldoende enforcement-mechanismen tot haar beschikking. Een raad van toezicht moet analoog aan een raad van commissarissen kunnen ingrijpen indien zij dat nodig acht in de gang van zaken. De betrokkenheid van de raad van toezicht bij de kwaliteitsprocedures (checks & balances) moet intensief zijn, in de vorm van goedkeuring van nieuwe procedures, maar ook regelmatige rapportages aan de raad van toezicht door de raad van bestuur over de naleving van de procedures."
Koster deed nog een voorstelletje:
"Accountantsfirma's moeten eveneens een 'eigen' internal auditdivisie opzetten (de kwaliteitspolitie) welke toezicht houdt op naleving en introductie van de interne regels en procedures. Deze divisie zou rechtstreeks moeten rapporteren aan de ceo en de voorzitter van de raad van toezicht, analoog aan de situatie in het bedrijfsleven."
En hij bepleitte nog meer. Maar leest u daarvoor liever het origineel.
Gerelateerd
'Accountant als speelruimteadviseur' (1992)
De rol van de accountant ligt onder vuur en velen refereren daarbij aan de kredietcrisis, corporaties of gedoe rond hoofdkantoren. De iets ouderen grijpen terug...
Der arbeidsbeurs alle heil! (1915)
Het NIvA richtte in 1915 ten behoeve van leden en assistenten een 'arbeidsbeurs’ op. Doel: het bijeenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor accountants.
Spanje schaft kantoorroulatie af (1995)
De grote Nederlandse accountantskantoren maken zich op voor een stoelendans vanwege de verplichte kantoorroulatie bij organisaties van openbaar belang (oob’s) per...
Humor in De Accountant (2)
Eerder verhaalden we in Oud Nieuws over de rubriek 'Varia’, waarin de redactie van De Accountant het zich veroorloofde regelmatig humoristische stukjes op te nemen....
Hoeveel kost een accountantsrapport?
In 1916 ontvingen diverse leden van het NIVA een schrijven van de Gedeputeerde Staten van Overijssel.