'Laat centraal orgaan de accountant inhuren' (2002)
Dit voorstel werd eind maart 2010 gedaan door Paul Koster, nadat eerder dit jaar Jules Muis en Joop Anemaet uitspraken in die richting deden. Velen reageerden.
Net als acht jaar eerder, in 2002. Toen lanceerde oud-NIVRA-voorzitter André Bindenga, in de slipstream van het Enron-schandaal, een soortgelijk plan.
Oud-AFM-bestuurder Paul Koster deed zijn uitspraken in Dubai, waar hij nu toezichthouder is en waar collega-toezichthouders uit ruim dertig landen tezelfdertijd bijeen waren voor een bijeenkomst van het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR). Eerder deden Jules Muis (voor de commissie De Wit en in de Volkskrant van 20 februari) en Joop Anemaet verwante voorstellen. Velen reageerden er op, onder wie NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers.
De discussie lijkt relevant, want hij is allerminst nieuw. In oktober 2002 gaf hoogleraar en oud-NIVRA-voorzitter André Bindenga in 'de Accountant' de aftrap voor vrijwel dezelfde discussie met het artikel 'Onafhankelijkheid in financiële zin'. Toen waren Enron en andere boekhoudschandalen de directe aanleiding.
In het daaropvolgende novembernummer reageerden Roger Dassen (nu voorzitter van Deloitte, toen van Deloitte Accountants), Steven Maijoor (toen hoogleraar, nu AFM-directeur), Erik Mouthaan (toen concerncontroller van Hagemeyer) en accountancyschrijfster Brenda Westra.
In hetzelfde novembernummer reageerde Bindenga op deze bijdragen.
Drie jaar later herhaalde André Bindenga zijn voorstel in ietwat gewijzigde vorm in het septembernummer van 2005. Een maand later reageerde oud-KPMG-bestuurder Gerrit Eveleens daar weer op.
Achterliggend argument van de voorstanders, ook toen, is kortweg dat het verbreken van de directe financiële relatie tussen controleur en gecontroleerde een eventueel drukmiddel vanuit die gecontroleerde wegneemt en in elk geval de altijd op de loer liggende perceptie van 'wie betaalt, bepaalt' zou ontkrachten.
De tegenstanders betogen onder meer dat extern toezicht en nadruk op kwaliteit effectiever zijn dan streven naar absolute onafhankelijkheid en dat enigerlei vorm van 'nationalisering' al snel leidt tot inefficiëntie.
Wij gaan de precieze discussie hier niet reproduceren. Arnout van Kempen heeft dat op deze site op bescheiden schaal al gedaan. Maar voor degenen die over het onderwerp willen meepraten en -denken lijkt het handig die oude bijdragen er nog eens bij te pakken.
André Bindenga heeft de wederopleving van zijn gedachten helaas niet meer mogen meemaken. Hij overleed in december 2009.
Gerelateerd
'Accountant als speelruimteadviseur' (1992)
De rol van de accountant ligt onder vuur en velen refereren daarbij aan de kredietcrisis, corporaties of gedoe rond hoofdkantoren. De iets ouderen grijpen terug...
Der arbeidsbeurs alle heil! (1915)
Het NIvA richtte in 1915 ten behoeve van leden en assistenten een 'arbeidsbeurs’ op. Doel: het bijeenbrengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor accountants.
Spanje schaft kantoorroulatie af (1995)
De grote Nederlandse accountantskantoren maken zich op voor een stoelendans vanwege de verplichte kantoorroulatie bij organisaties van openbaar belang (oob’s) per...
Humor in De Accountant (2)
Eerder verhaalden we in Oud Nieuws over de rubriek 'Varia’, waarin de redactie van De Accountant het zich veroorloofde regelmatig humoristische stukjes op te nemen....
Hoeveel kost een accountantsrapport?
In 1916 ontvingen diverse leden van het NIVA een schrijven van de Gedeputeerde Staten van Overijssel.