Oud Nieuws (7)

Projectrampen (1982)

Verbaast u zich ook zo over het feit dat grote projecten steevast financieel uit de hand lopen? Nee waarschijnlijk.

Zeker niet meer sinds 'de Accountant' in het oktobernummer (pagina 40) aandacht aan de oorzaken besteedde. Maar u had er ook een boek van ruim een kwart eeuw terug kunnen openslaan.

Aan de mogelijke rol van accountants bij het beheersen van toekomstige megaklussen werd, anders dan in het genoemde artikel 'Torens van Babel', toen nog niet gedacht. Maar verder is er weinig veranderd.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het boek How to learn from project disasters : true-life stories with a moral for Management (1982) van de in projectbeheer gespecialiseerde consultants O.P. Kharbanda en E.A. Stallworthy.  Die project disasters waren onder andere de Opera van Sydney, de ontwikkeling van het supervliegtuig de Concorde.

De auteurs geven geen aanwijzingen wat je als verantwoordelijke voor grote projecten moet doen maar vertellen vooral welke fouten je niet moet maken.

De toenmalige oorzaken van financieel ontsporingen klinken opvallend eigentijds. Wat te denken van dwingende politieke factoren, de voortdurend veranderende milieuregels, besluiteloosheid en technologie als 'bewegende schietschijf' waardoor er steeds 'verbeteringen' mogelijk zijn? Of de tip een project niet te starten voor een ontwerp helemaal klaar is?

Lees meer in een oude bespreking van het boek door hoogleraar Luc Soenen in het Tijdschrift voor Accountancy en Bedrijfskunde. Hij beveelt het boek speciaal aan voor "de cost engineer die voor dergelijke projecten verantwoordelijk is". 

(Met dank aan Jan Weezenberg)

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.