Nieuws

Nederlandse industrie produceert opnieuw minder

De productie in de Nederlandse industrie is in maart met 6 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Ook in de voorgaande acht maanden kromp de productie op jaarbasis door lagere orders en een zwakkere bedrijvigheid.

Ruim driekwart van de bedrijfsklassen van de industrie produceerde in maart minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de acht grootste branches liet de reparatie en installatie van machines de grootste productiedaling zien, gevolgd door de transportmiddelenindustrie. De chemische industrie kende als enige branche een kleine productietoename.

Minder negatief

Het CBS meldt verder dat producenten in april minder negatief waren dan in maart. Fabrikanten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid en minder negatief over hun orderportefeuille. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, was het vertrouwen van producenten in april wel negatiever dan in maart.

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) meldde eerder deze maand al dat de Nederlandse industrie sneller lijkt op te veren dan die in omliggende landen in de eurozone, zoals Duitsland. Volgens gegevens van Nevi namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was daarbij de grootste in twee jaar.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.