Deloitte-onderzoek: Financiën staan bij zes op de tien huishoudens onder druk
De financiële gezondheid van Nederlandse huishoudens is het afgelopen jaar gedaald. Was in 2021 nog de helft van huishoudens financieel gezond, vorig jaar ging het nog om vier op de tien.
Dat melden Deloitte, budgetinstituut Nibud en Universiteit Leiden op basis van gezamenlijk onderzoek. Deloitte definieert financiële gezondheid als een situatie waarin "men in staat is, en het gevoel van controle heeft, om in een comfortabele manier aan alle huidige en lopende financiële verplichtingen te voldoen".
Gezond en ongezond
In totaal werden vijfduizend huishoudens onderzocht, ingedeeld in de categorieën gezond, toereikend, kwetsbaar en ongezond. Het aandeel huishoudens dat werd beschouwd als financieel gezond daalde in 2022 van 27 procent naar 21 procent.
Het aandeel huishoudens voor wie de financiële gezondheid toereikend was, daalde eveneens, van 24 procent naar 19 procent. Daarmee valt nu zestig procent van de onderzochte huishoudens in de categorieën kwetsbaar of ongezond, tegen iets minder dan de helft in 2021.
Onzeker over uitgaven
Zo geven bijna een op de vier huishoudens aan onzeker te zijn over het doen van grote uitgaven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld vakanties, de aanschaf van een auto of onderhoudswerkzaamheden aan hun huis. Een jaar eerder gold die onzekerheid nog voor een op de zes huishoudens.
Maar ook het betalen van noodzakelijke kosten kost huishoudens meer moeite. Het aandeel dat zonder problemen rekeningen kan betalen kwam vorig jaar uit op 54 procent, in 2021 was dat nog 65 procent.
Volgens het onderzoek lijkt een ruime meerderheid van 89 procent er nog wel in te slagen om de rekeningen te betalen zonder daarbij een achterstand op te lopen. Dat is volgens Deloitte in lijn met de resultaten uit het vorige onderzoek.
Gerelateerd

Goedkopere benzine drukt inflatie in maart
Het dagelijks leven is in maart gemiddeld 3,7 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. De inflatie koelde daarmee licht af ten opzichte van...

Prijzen stegen in maart iets minder hard
De prijzen zijn in maart iets minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie was 3,7 procent, tegenover 3,8 procent in februari.

Handelsoorlog Trump kan Nederlandse inflatie stuwen
De Amerikaanse importheffingen voor Europa waarmee Donald Trump heeft gedreigd, kunnen de Nederlandse economische groei drukken en de inflatie stuwen. Zonder deze...

Nederlandse inflatie loopt op naar 3,8 procent in februari
Het dagelijks leven is in februari gemiddeld 3,8 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek...

Prijzen energie drukken inflatie in januari
Het dagelijks leven is in januari gemiddeld 3,3 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek...