Ruim helft personeel werkt door bij ziekte
Meer dan de helft (54 procent) van de werknemers gaat bij ziekte toch vaak aan de slag. Ruim een op de vijf (22 procent) zegt zich na ziekte eerder beter te melden dan een paar jaar geleden.
Dat meldt vakbond CNV, na onderzoek onder 2600 mensen. Zo'n 45 procent van de ondervraagden voelt zich door het huidige personeelstekort bezwaard om zich ziek te melden, aldus de vakbond. Bij de helft belt de werkgever al na enkele dagen op met de vraag wanneer de zieke weer komt werken.
Ruim de helft (57 procent) van de ondervraagden wordt door de werkgever gevraagd naar aard en oorzaak van de ziekte, terwijl dit wettelijk niet is toegestaan. Bijna een kwart (23 procent) stelt dat de werkgever zieke werknemers onder druk zet om snel weer te komen werken; 28 procent van de werkgevers schakelt hiervoor externe bureaus in.
Schadelijk gedrag
CNV-voorzitter Piet Fortuin spreekt van "schadelijk gedrag" van werkgevers en stelt dat mensen hierdoor op termijn juist langdurig kunnen uitvallen. "Zeker in een tijd waarin psychisch verzuim de grote boosdoener is. We snappen dat werkgevers omhoog zitten. Maar dit is voor ons onacceptabel en levert schade op voor werknemer én werkgever. Alleen maar verliezers dus", aldus Fortuin.
Zeventig procent van de werkgevers neemt geen maatregelen om werkstress te verminderen. Slechts één op de drie werkgevers investeert in een betere werksfeer om het verzuim tegen te gaan, stelt CNV. "Preventie moet het sleutelwoord van 2023 worden."
De vakbond adviseert werkenden die ziek zijn "om zich ook echt een paar dagen ziek te melden", omdat dit mogelijk langduriger verzuim voorkomt.
Psychische klachten
Het aantal mensen dat zich ziek meldde was volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen een miljoen werknemers onder hun hoede hebben, vorig jaar iets hoger dan in 2021. Het gemiddelde verzuimpercentage steeg naar 4,8 procent. In 2021 was dat nog 4,4 procent.
Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) sprak eind november vorig jaar nog van een ziekteverzuim van boven de vijf procent, met name door werkgerelateerde psychische klachten. Medio november bleek uit onderzoek van TNO dat één op de zeven werkenden (1,3 miljoen mensen) momenteel last heeft van burn-out klachten.
Bron: ANP/CNV/Accountant
Gerelateerd

Een op drie ziet misverstanden op het werk door taalbarrières
Als op de werkvloer meerdere talen worden gesproken, leidt dat geregeld tot misverstanden. Volgens het CBS en TNO zegt ongeveer één op de drie werknemers van meertalige...

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...