PwC: Vier uur meer werken door parttimers lost tekort aan werknemers grotendeels op
Nederland kan het tekort aan werknemers grotendeels oplossen, als deeltijdwerkers vier uur per week extra gaan werken. Daarmee kan het huidige gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in aantallen al bijna worden gedicht.
Tussen 2023 en 2027 zijn zo'n 450.000 extra mensen nodig voor de arbeidsmarkt, blijkt uit het PwC-onderzoek Unlocking the potential on the Dutch labour market. Ondanks een groot tekort aan arbeidskrachten en een historisch lage werkloosheid, zijn er ook veel mensen die om uiteenlopende redenen niet of minder werken dan ze kunnen of willen. Een potentieel arbeidsaanbod in Nederland dat nu niet wordt aangeboord, aldus PwC.
Uitbreiding van werkuren door parttimers heeft de grootste impact op het dichten van het gat tussen vraag en aanbod. PwC onderzocht wat de impact zou zijn als Nederland erin slaagt een realistisch deel van dit 'onbenutte potentieel' op de arbeidsmarkt in te zetten. Daarbij werd ons land vergeleken met andere landen in de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK).
Vier uur meer
Omdat bijna de helft van de bevolking in deeltijd werkt, kan het uitbreiden van uren door deeltijdwerkers een groot effect hebben. In Nederland werkt de gemiddelde deeltijdwerker 21 uur per week, maar in Roemenië, Zweden en België - de 'best presterende landen' in dit opzicht - ligt het 'deeltijdgemiddelde' op 25 uur. Door deeltijdwerkers te stimuleren hun wekelijks aantal uren met vier uur te verhogen, kunnen we ongeveer 425.000 fte's aan de arbeidsmarkt toevoegen, aldus PwC. Dat kan het tekort aan arbeidskrachten bijna volledig oplossen.
Een overgang van deeltijd naar voltijd werken heeft nog meer potentieel. Jaarlijks stapt ongeveer drie procent van de Nederlandse deeltijdwerkers over naar voltijds. Als dat kan worden verhoogd naar bijna dertig procent, zoals in de best presterende Europese landen, scheelt dat in het eerste jaar bijna een half miljoen extra fte's, stellen de onderzoekers van PwC.
Kampioen in deeltijd
"Als we kijken naar het algemene beeld doet Nederland het heel goed, vergelijkbaar met Scandinavische landen", meent PwC's hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen. "In ons land kun je met 1,5 inkomen een huishouden runnen. Dat is in veel van de landen om ons heen veel moeilijker."
Meer dan andere landen is Nederland nog kampioen in deeltijd, omdat we het ons nog kunnen veroorloven, aldus Velthuijsen. "Het is onderdeel van onze cultuur. Maar op de lange termijn zijn de cohorten die de arbeidsmarkt verlaten groter dan de cohorten die de arbeidsmarkt betreden. We zullen het dus anders moeten inrichten. Dat is een idee waar iedereen aan moet wennen."
Gerelateerd

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.