Trouw: Werkgever helpt oudere werknemers minder om gezond te leven
Hoewel mensen tot steeds hogere leeftijd moeten doorwerken, worden juist oudere werknemers door de werkgever minder gestimuleerd om hun gezondheid te bevorderen. Daarover bericht dagblad Trouw.
Bedrijven met veelal oudere werknemers spannen zich minder in voor een gezonde levensstijl van hun personeel, aldus de krant. Ze zetten minder vaak gezonde dingen op het menu in de bedrijfskantine en organiseren minder om het personeel aan het bewegen te krijgen, dan bedrijven waar veel jonge mensen werken.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek in negen Europese landen. Ruim 4.300 werknemers vulden daarvoor vragenlijsten in over kantinemaaltijden, sportklasjes met collega's, een vergoeding voor een nieuwe fiets of de mogelijkheid om samen met collega's mee te doen aan een hardloopevenement.
Tijd uitzitten
In Nederland doen bedrijven relatief veel op het gebied van gezonde voeding, maar wat betreft het aansporen van beweging scoren werkgevers gemiddeld in Europa. Ouderen krijgen, zowel in Nederland als daarbuiten, de minste aandacht, schrijft Trouw.
Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht gaan bedrijven mogelijk uit van het idee dat oudere werknemers vooral "hun tijd uitzitten tot hun pensioen" en dat werkgevers daarin niet meer willen investeren. Een gemiste kans voor bedrijven die streven naar minder ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit, meent de krant.
De Utrechtse onderzoeker denkt dat sommige zaken mogelijk onvoldoende aansluiten op de belevingswereld van oudere werknemers. "Als je een superhippe quinoasalade aanbiedt, dan slaat niet elke zestigplusser daar direct op aan."
Gerelateerd

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Werkloosheid neemt vooral toe onder 25-plussers
Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000. Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel...

Vooral jongere generaties ervaren minder werkgeluk
De algemene tevredenheid en het werkgeluk zijn in Nederland iets afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door advies- en...