Kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig
Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van deze gebouwen heeft op dit moment een energielabel. Voor eigenaren of gebruikers van slecht geïsoleerde panden dreigt het een dure winter te worden.
Volgens analysebureau Taskforce Label A verbruiken alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland samen 1,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Daar zou de helft van af kunnen als al die gebouwen de hoogste score voor energiebesparing zouden hebben.
Onderzoekers van het bureau schatten dat zo'n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.
Bij een D-label ligt het gemiddelde gasverbruik tweeënhalf keer zo hoog als bij de hoogste score. Bij de laagste score, G, is dat ruim vier keer zoveel. Maar ook een gebouw met energielabel C gebruikt gemiddeld twee keer zoveel als een gebouw met label A. Vooral kleinere oudere panden van bijvoorbeeld winkeliers of scholen scoren slecht.
Acuut probleem
Voor veel kantoorpanden doemt een nieuw probleem op: zonder energielabel C mogen ze niet meer in gebruik zijn na 1 januari 2023. Toch hebben zestigduizend kantoren nog geen label. Volgens Taskforce Label A voldoet één op de vijf kantoren nu bovendien niet aan de maatstaven voor het vereiste label. Van alle bedrijfs- of overheidsgebouwen heeft 22 procent een energielabel.
Het bureau vroeg voor het onderzoek van alle utiliteitsgebouwen in Nederland onder meer de functie, de oppervlakte en het bouwjaar op. Die werd vergeleken met gebouwen die dezelfde kenmerken hebben waarvan wel een energielabel bekend is. Zo kon per gebouw bepaald worden wat voor soort energielabel ze waarschijnlijk hebben.
Volgens projectleider Marcel van Miert is de methode te vergelijken met die voor WOZ-waardes. "Het blijft een inschatting, maar het geeft wel een idee. Iedere keer dat een bedrijfspand wordt verkocht of verhuurd is het verplicht een energielabel te geven, dus die energielabels geven een vrij betrouwbaar beeld."
Bron: ANP
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....