Beoogde Britse premier wil financiële toezichthouders samenvoegen
De Britse kandidaat voor het premierschap Liz Truss wil drie financiële toezichthouders samenvoegen tot één nieuwe toezichthouder. De Financial Reporting Council (FRC), die toezicht houdt op het accountantsberoep in het VK, blijft buiten de hervormingsplannen van Truss.
Volgens Britse media wil Truss, momenteel minister van buitenlandse zaken, de Financial Conduct Authority (FCA), de Prudential Regulation Authority (PRA) en de Payments Systems Regulator (PSR) samenvoegen. Concrete stappen zijn nog niet gezet, maar de beoogde bundeling van de toezichthouders is onderdeel van een “bredere oorlog tegen technocraten en ambtenaren”.
Met name de FCA, die toezicht houdt op grote banken, verzekeraars en zo’n 60.000 financiële dienstverleners, ligt onder vuur. Met liefst vierduizend medewerkers is het de grootste toezichthouder van Engeland, maar tegelijk laat de FCA soms steken vallen.
De PRA, onderdeel van de Bank of England, ziet toe op de financiële gezondheid van de grootste banken en verzekeraars in het VK en telt 1350 medewerkers. De PSR is met 130 medewerkers veel kleiner en opereert als dochteronderneming van de FCA. De betrokken toezichthouders willen niet reageren op de berichtgeving.
Hervorming FRC
De Financial Reporting Council (FRC), die regelmatig het nieuws haalt door de stevige boetes die aan accountantskantoren worden uitgedeeld, zou buiten de reorganisatie van Truss blijven. Maar rondom de FRC spelen al langer plannen om de waakhond te hervormen. Een nieuwe Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA) zou de FRC moeten gaan vervangen.
Medio juli bracht de FRC in dat verband zelf nog een position paper uit, waarin voorstellen voor betere corporate governance worden gedaan. Dat document volgt op eerdere consultatie van hervorming van het framework voor corporate governance, corporate reporting en audit, waarop ook de regering haar visie heeft gegeven.
Race om premierschap
Liz Truss lijkt grote kans te maken om Boris Johnson op te volgen als premier. Ze is in de race om het premierschap met Rishi Sunak, de voormalig Britse minister van financiën.
Truss wil stevige hervormingen tot ‘hoeksteen’ van haar beleid als premier maken, zo schrijft de Britse pers. Daarbij kijkt zij onder meer naar de rol van de Bank of England, die onvoldoende daadkrachtig zou functioneren.
Gerelateerd

Knot blijft waarschuwen voor gevaren deregulering bankensector
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, blijft waarschuwen voor de gevaren van deregulering van de financiële sector. Volgens Knot, die ook voorzitter is...

Centrale bankiers vragen Brussel bankenregels te vereenvoudigen
Vier van de belangrijkste centrale bankiers in de Europese Unie vragen Brussel om de overvloed aan regels te vereenvoudigen waarmee banken te maken hebben. Banken...

Britse politiek wil hervorming accountantswetgeving beperken
De Britse regering onderzoekt het verder beperken van nieuwe wetgeving gericht op hervorming van de auditmarkt. Onder meer een verplichte joint audit ligt onder...

Britse accountants willen beter betaald worden voor duurzaamheidscontroles
Britse accountants dringen er bij de politiek op aan om een limiet op hun beloning voor duurzaamheidswerk bij auditklanten te schrappen. Een dergelijke 'cap' werd...

AFM machteloos tegen buitenlandse flitskredietaanbieders
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) staat machteloos tegen buitenlandse aanbieders van flitskredieten, minileningen met een korte aflossingstermijn. Na een uitspraak...