Pheijffer: 'Milieuverslaggeving meer dan vijftig tinten groen'
Door gebrek aan duidelijke normen voor duurzaamheidsverslaggeving liggen misleiding en fraude op de loer. Waakzaamheid is noodzakelijk, aldus hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column in het FD.
Volgens Pheijffer staat ESG-verslaggeving "nog in de kinderschoenen" in vergelijking met financiële verslaggeving en ontbreken vaak "uitgekristalliseerde normen". Daardoor valt niet altijd van fraude te spreken, maar is wel sprake van misleiding in de vorm van greenwashing, waarbij organisaties zich 'groener' voordoen dan ze zijn.
De hoogleraar ziet dat toezichthouder AFM oog heeft voor de beschikbaarheid en kwaliteit van duurzaamheidsverslaggeving en ook dat het ministerie van EZK en de NBA samen via de Kristalprijs aandacht vragen voor betere mvo-verslaggeving. Maar dat is niet genoeg.
"Ondanks de aandacht van toezichthouders en andere positieve ESG-ontwikkelingen verwacht ik en vrees ik dat we straks geen krant meer kunnen openslaan zonder daar een bericht te lezen dat te maken heeft met greenwashing of fraude op milieugebied."
Opportunistisch
Pheijffer verwijst naar een recent rapport van de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) en Grant Thornton, over het frauderisico van ESG-verslaggeving. "De les is klip en klaar: duurzaamheidsverslaggeving voor organisaties is nog te vrijblijvend."
Accountants claimen "bij gebrek aan beter en door de samenloop met de financiële verslaggeving" graag een stevige rol rondom duurzaamheidsverslaggeving, aldus de hoogleraar. Dat maakt ook dat ze opportunistisch reageren op voorstellen voor ESG-regelgeving en soms "voor eigen parochie" preken, door te stellen dat het aftekenen van ESG-informatie een zaak voor accountants is.
Zolang er op het terrein van duurzaamheidsverslaggeving nog vijftig tinten groen bestaan, is waakzaamheid geboden, meent Pheijffer. "Want bestuurders en accountants met echt groene vingers blijken in de praktijk schaars."
Gerelateerd

Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees...

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.