Banken moeten meer informatie geven over 'klimaatrisico's'
Banken moeten meer informatie geven over de financiële risico's die zij lopen door klimaatverandering. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB).
Volgens de ECB vormen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en extreem weer, een gevaar voor banken vanwege de verliezen die ze kunnen lijden op investeringen. De ECB verwacht tegen het einde van het jaar forse vooruitgang te zien in de bankensector.
De banken moeten daarvoor duidelijk actie ondernemen. Nu rapporteert nog maar ongeveer de helft van de financiële instellingen die onder toezicht staan van de centrale bank relevante informatie rond klimaatrisico's en prestaties.
Kapitaaleisen
Slechts vijftien procent van de banken komt met data over de uitstoot die zij financieren met hun beleggingen, aldus bestuurder Frank Elderson van de ECB, tijdens een webinar over de rol van de toezichthouder rondom duurzaamheid.
De ECB stelde al eerder dat klimaatrisico's steeds belangrijker worden, als het gaat om toezicht op banken en dat die gevolgen kunnen hebben voor de kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Banken met verhoogde klimaatrisico's zullen dan mogelijk grotere financiële reserves moeten aanhouden.
Bron: ANP/ECB
Gerelateerd

Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees...

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.