VNO-NCW: Overheid moet regie klimaatbeleid terugpakken
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de overheid de regie over het klimaatbeleid weer moet terugpakken. Partijen stappen nu te veel naar de rechter.
Daarvoor pleit Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, in een opiniebijdrage in het FD. "Nederland dreigt in een situatie te komen waarin niet de regering aan het stuur zit van de grootste hervorming van onze samenleving sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de rechter", schrijft Thijssen.
Bedrijven hebben volgens haar een stabiele omgeving nodig om hun klimaatplannen op tijd uit te kunnen voeren. VNO-NCW ziet de toenemende neiging van partijen om naar de rechter te stappen als een van de drie grootste barrières voor de klimaatopgave, de anderen zijn de lange doorlooptijden voor energieprojecten en het grote gebrek aan technici.
"Door het ontbreken van heldere, door de overheid opgelegde kaders kunnen deze rechtszaken, na jarenlange procedures, natuurlijk slagen. Maar die tijd hebben we helemaal niet als we de doelen in 2030 willen halen. Bovendien leidt het ondertussen tot meer onduidelijkheid voor ondernemingen doordat rechtzoekende partijen eigen normen, inhoudelijke onderbouwingen en manieren van validering van de plannen proberen af te dwingen", aldus de werkgeversvoorzitter.
Grootste uitdaging
Thijssen wijst erop dat Nederland voor misschien wel de grootste uitdaging in meer dan 75 jaar staat. "Over acht jaar moet de CO2-uitstoot hier met minimaal 55 procent en liefst 60 procent zijn teruggebracht. Dat is ongekend. Als verenigd bedrijfsleven geloven we dat dit haalbaar is, mits we met elkaar alles op alles zetten. Alleen door stevige coördinatie vanuit de overheid en door intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en stakeholders zijn deze klimaatdoelen haalbaar."
Eerder stelde de rechter stichting Urgenda in het gelijk in een zaak tegen de Nederlandse Staat, die meer moet doen tegen de uitstoot van broeikasgassen. Vervolgens won Milieudefensie het in de rechtbank van Shell, waarna de milieubeweging andere grotere bedrijven opriep om dit voorjaar plannen te overleggen voor de vermindering van hun CO2-uitstoot en de aanpak van het klimaatprobleem. Ook hierbij dreigt Milieudefensie met een gang naar de rechter.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....