Verduurzamingsplannen grote bedrijven zijn 'onvoldoende'
De plannen van grote bedrijven om te verduurzamen zijn niet voldoende om al hun CO2-uitstoot terug te dringen, ondanks dat ze vaak wel zo zijn voorgesteld. Het blijft te vaak bij mooie woorden.
Dat stellen New Climate Institute en Carbon Market Watch in de Corporate Climate Responsibility Monitor 2022, waarin de klimaatplannen van 25 grote bedrijven nader zijn bekeken. Die ondernemingen zijn samen goed voor vijf procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
Bijna de helft van de onderzochte bedrijven, zoals voedingsmiddelenfabrikant Nestlé en de Braziliaanse vleesverwerker JBS, hebben geen specifieke toezegging gedaan om hun uitstoot in het jaar waarin ze CO2-neutraal willen zijn ook daadwerkelijk tot nul te hebben teruggebracht. De andere dertien komen gemiddeld tot een daling van de uitstoot van veertig procent, stelt het rapport.
De onderzoekers vonden drie bedrijven die wel goed op weg zijn om vrijwel volledig CO2-vrij te gaan werken: containervervoerder A.P. Møller-Maersk en telecombedrijven Vodafone en Deutsche Telekom.
Mooie woorden
Het is voor bedrijven gemakkelijk om weinig ambitieuze inspanningen te verdoezelen met mooie woorden, constateren de onderzoekers. "We waren behoorlijk geschokt door de creativiteit die sommige bedrijven gebruiken om te claimen dat ze op weg zijn naar nul uitstoot en de hoeveelheid moeite die nodig is om aan te tonen dat hun claims niet kloppen", verklaart Thomas Day van New Climate Institute, een van de auteurs van het rapport.
Omdat er nog geen vaste regels zijn voor het vastleggen van klimaatbeloften, kunnen bedrijven daar zelf vorm aan geven. Het Franse supermarktconcern Carrefour telt volgens de onderzoekers de uitstoot van zijn winkels niet mee, waar vrijwel alle uitstoot vandaan komt. Unilever en Nestlé compenseren hun eigen uitstoot niet, maar steunen individuele merken in hun bezit wel om dat te doen. JBS zegt dat zijn productielocaties in 2040 op hernieuwbare energie draaien, maar geeft niet aan hoe dat moet gebeuren en hoeveel hernieuwbare energie het bedrijf nu gebruikt.
Reactie bedrijven
Vooral het compenseren van CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers extreem misleidend. Twee derde van de bedrijven rekenen op de aanplant van bossen om hun toekomstige CO2-uitstoot recht te zetten.
In een reactie geven Amazon, Google, JBS, Nestlé, Unilever en Carrefour aan achter hun klimaatbeloftes te staan. Zo gaf Unilever aan "externe analyse van onze voortgang te verwelkomen". Unilever stelde ook dat het al werkt aan manieren om zijn aanpak te verbeteren.
Milieudefensie
Medio januari riep Milieudefensie al dertig grote Nederlandse bedrijven als FrieslandCampina, ABN Amro, KLM en Tata Steel op, om binnen drie maanden een plan te maken voor vermindering van hun CO2-uitstoot en de aanpak van het klimaatprobleem. Ook die plannen moeten worden doorgerekend en beoordeeld door het New Climate Institute. In juni wil Milieudefensie de resultaten bekendmaken.
Gerelateerd

Geen groene voorstellen Follow This op jaarvergaderingen olieconcerns
De activistische beleggersgroep Follow This dient voor het eerst in negen jaar geen voorstellen in tijdens aandeelhoudersvergaderingen van olie- en gasconcerns,...

CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaart bereikt recordhoogte
De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven...

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...