Commissie doet voorstellen voor actualiseren corporate governance code
De Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft een consultatiedocument gepubliceerd, met voorstellen voor het actualiseren van de code. Reageren kan tot medio april.
Alle "schragende partijen, andere stakeholders en geïnteresseerden" worden uitgenodigd om te reageren op het consultatiedocument en deel te nemen aan het publieke debat omtrent het actualiseren van de Corporate Governance Code, zo schrijft de commissie.
Doel is om de code "actueel, toekomstgericht en relevant" te houden. Uit gesprekken die de commissie eerder hield met onder meer bestuurders en commissarissen van beursvennootschappen bleek dat behoefte bestaat aan bijstelling op het terrein van lange termijn waardecreatie, diversiteit en de rol van aandeelhouders.
Daarnaast doet de commissie voorstellen voor actualisering vanwege gewijzigde wet- en regelgeving, zoals de invoering van de wettelijke bedenktijd en de nieuwe regels op het gebied van het bezoldigingsbeleid en het bezoldigingsverslag in Boek 2 BW. Ook is op verzoek van de minister van Financiën een deel van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport 'Versterking Verantwoordingsketen' van de Universiteit Leiden meegenomen in de voorstellen voor actualisering van de code.
Duurzaamheid
"In de jaren sinds de laatste herziening van de Code in 2016 zijn er op het gebied van corporate governance een aantal belangrijke ontwikkelingen waar te nemen, zoals de grotere nadruk op ESG en duurzame corporate governance", zegt Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. "Van vennootschappen wordt steeds meer verwacht dat zij inzicht geven in hoe zij rekening houden met ESG-factoren en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze en andere maatschappelijke ontwikkelingen, een veranderende tijdgeest en enkele wetswijzigingen zijn aanleiding geweest voor de Commissie om in overleg met de schragende partijen voorstellen te doen voor het actualiseren en nader duiden van de Code."
Het voorstel tot actualisering richt zich met name op lange termijn waardecreatie, diversiteit en de rol van aandeelhouders. Het is "nadrukkelijk geen volledige herziening van de Code", aldus Van der Meer Mohr.
Consultatieperiode
De consultatieperiode loopt van 21 februari tot en met 17 april 2022. Reacties kunnen tot en met die slotdatum worden gestuurd aan secretariaat@mccg.nl. Na afloop van de consultatieperiode worden de reacties op de website van de Monitoring Commissie gepubliceerd, tenzij partijen daar bezwaar tegen maken. De NBA heeft aangekondigd op de consultatie te zullen reageren, net als bij de herziening van 2016.
Een Engelse vertaling van het consultatiedocument wordt op korte termijn verwacht.
Gerelateerd

ACM spoort voedselbedrijven aan duurzaamheidsclaims te controleren
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort bedrijven in de levensmiddelensector aan hun duurzaamheidsclaims te controleren en zo nodig aan te passen.

Geen groene voorstellen Follow This op jaarvergaderingen olieconcerns
De activistische beleggersgroep Follow This dient voor het eerst in negen jaar geen voorstellen in tijdens aandeelhoudersvergaderingen van olie- en gasconcerns,...

CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaart bereikt recordhoogte
De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven...

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...