Pensioenfonds ABP wil met beleggingen klimaatneutraal worden
Ambtenarenpensioenfonds ABP wil dat alle bedrijven waarin het belegt in 2030 hun CO2-uitstoot hebben gehalveerd ten opzichte van 2019. Bovendien moet die gestaag terug worden gebracht, dus bedrijven mogen niet wachten tot vlak voor die deadline. In 2050 moeten ze dan netto nul uitstoot hebben.
Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland vastgelegd in een nieuw klimaatbeleid. Verder trekt het tot 2030 30 miljard euro uit voor investeringen in de klimaattransitie.
Het ABP kondigde onder druk van pensioendeelnemers van verschillende organisaties al eerder aan niet meer in fossiele brandstoffen te willen investeren, maar gaat nu dus een stap verder. Niet alleen wil het fonds zelf, met zijn eigen kantoren en de inkoop van energie, de uitstoot terugbrengen maar verlangt dat dus ook van bedrijven waarin het investeert. Die moeten bovendien zorgen dat het gebruik van hun producten ook uiteindelijk in 2050 geen CO2-uitstoot meer oplevert.
Ambitie
Overigens stelt het ABP geen harde eis, maar spreekt het fonds over "een ambitie". Dat doet het pensioenfonds "omdat het wil dat de verlaging van de CO2-voetafdruk logisch voortvloeit uit de duurzame beleggingskeuzes die het fonds maakt en niet een doel op zich is". In eerste instantie gaat het fonds zorgen dat de uitstoot die aan zijn beleggingen is verbonden beter meetbaar wordt. Ook gaat het ABP met bedrijven waarin het investeert en die veel uitstoten in gesprek om hen te stimuleren meer te doen.
Die bedrijven moeten dan ook daadwerkelijk aantonen dat ze iets doen door doelen te stellen en gerichte investeringen te doen in verduurzaming. "We zullen onze eisen aan bedrijven steeds verder aanscherpen", stelt het pensioenfonds. "Ondernemingen die niet aan die eisen voldoen, zijn niet meer investeerbaar voor ABP."
Verder steekt het ABP dus meer geld in de klimaattransitie. Van de 30 miljard euro die het daarin 2030 in geïnvesteerd wil hebben, moet 10 miljard euro "een positieve en meetbare impact" hebben op de wereld.
Milieudefensie
Milieudefensie vindt het goed nieuws dat ABP zijn klimaatbeleid heeft aangescherpt, maar zegt ABP in de gaten te houden om te zien of het fonds "het eigen klimaatplan ook daadwerkelijk uitvoert". De milieuorganisatie vroeg ABP en 28 bedrijven in januari om een klimaatplan naar aanleiding van de uitspraak van de rechter over de klimaatplannen van Shell. Het geplande beleid van ABP voldoet volgens Milieudefensie aan die uitspraak. Verder ziet de beweging het ABP als een voorbeeld voor andere pensioenfondsen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....