'Werknemers assertiever door krappe arbeidsmarkt'
Werknemers durven zich vaker uit te spreken als zij onrechtmatig worden behandeld door de werkgever. Dat komt door de krappe arbeidsmarkt die ertoe leidt dat de machtspositie van de werkgever kleiner wordt.
Dat meldt rechtsbijstandverzekeraar ARAG. Die liet onderzoek doen naar de impact van de krappe arbeidsmarkt op werknemers tussen de 25 en 45 jaar.
Zo geeft 40 procent van de werknemers aan een rechtszaak te overwegen als uitbetaling van loon of vakantiegeld uitblijft. 35 procent zou dat doen bij grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast is er een groep die een rechtsgang overweegt als de werkgever moeilijk doet over vakantiedagen of verlofuren.
Vooral dat laatste is iets wat werknemers door de krappe arbeidsmarkt steeds vaker ervaren, merkt arbeidsrechtspecialist bij ARAG Hanneke Boesveld. Door het personeelstekort als gevolg van de krappe arbeidsmarkt, hebben werkgevers moeite om de planning rond te krijgen. Maar Boesveld benadrukt dat het wettelijke uitgangspunt is dat de wensen van de werknemer leidend zijn bij het opnemen van vakantiedagen.
Veel werknemers gaan er daarentegen niet vanuit dat er een conflict ontstaat. Zo verwacht 30 procent minder snel problemen te krijgen met de baas omdat hij lastig aan nieuw personeel kan komen. Eenzelfde percentage geeft aan te verwachten dat de werkgever sneller instemt met aanpassingen in het contract vanwege het personeelstekort.
"Wel raad ik aan om je altijd bewust te zijn van je wettelijke rechten en de afspraken in je contract en cao, voordat je je uitspreekt tegen je werkgever", adviseert Boesveld. "Daarnaast blijft het conflict vermijden en samen in gesprek te gaan altijd het prettigste voor alle betrokken partijen."
Bron: ANP
Gerelateerd

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Werkloosheid neemt vooral toe onder 25-plussers
Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000. Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel...