NRC: Corruptie bij Belastingdienst lastig te achterhalen
De computersystemen van de Belastingdienst houden niet goed bij welke informatie door medewerkers wordt opgevraagd. Dat maakt het lastig om te achterhalen welke informatie door corrupt personeel wordt opgezocht voor criminelen.
Dat meldt NRC op basis van "goed ingevoerde bronnen bij betrokken overheidsdiensten". Technische beperkingen bemoeilijken onderzoek naar corruptie binnen de Belastingdienst, aldus de krant. "Zo blijft vaak onduidelijk welke adresgegevens, kentekens of financiële informatie via medewerkers van de dienst zijn terechtgekomen in het criminele milieu."
Volgens NRC is een en ander lastig te traceren omdat binnen de Belastingdienst met zo’n negenhonderd verschillende systemen wordt gewerkt, "die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld". Tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar een Amsterdamse medewerker van de dienst, die deze zomer werd aangehouden, werden de problemen duidelijk.
Woning doorzocht
De medewerker werd verdacht van schending van de geheimhoudingsplicht, corruptie en witwassen. Bij het doorzoeken van zijn woning werd bijna een miljoen euro aan contanten aangetroffen. Maar Justitie kon niet achterhalen of dat geld was verdiend met de verkoop van informatie aan criminelen, omdat inloggegevens van zijn zoekopdrachten niet beschikbaar waren. Ook in de zaak tegen topcrimineel Ridouan Taghi zou sprake zijn van een informant bij de Belastingdienst.
Binnen de opsporing leven zorgen over de Belastingdienst, aldus NRC. Bij de dienst werken circa 25.000 mensen, waarvan er zo’n tienduizend toegang hebben tot gegevens van burgers of bedrijven. De Belastingdienst erkent tegenover de krant dat het "lastig uitvoerbaar" is om alle handelingen van medewerkers te traceren, maar men is wel "actief bezig om misbruik en corruptie zoveel mogelijk te voorkomen".
NRC: 'Corruptie is bij de Belastingdienst lastig te traceren'
Gerelateerd

Corruptie? Pas op voor te veel loyaliteit
Om corruptierisico's te vinden moet worden gekeken naar relaties, afhankelijkheden en machtsfactoren die kunnen spelen rondom processen in een organisatie.

Staatssecretaris: fiscus mocht omstreden database niet gebruiken
De Belastingdienst had de omstreden database Risico Analyse Model (RAM) niet moeten en mogen gebruiken. Ambtenaren konden hiermee lukraak gevoelige persoonsgegevens...

Fiscalisten vinden relatie met Belastingdienst nog steeds een uitdaging
De bereikbaarheid van de Belastingdienst is verbeterd, net als de kwaliteit van de dienstverlening door de fiscus. Maar doorlooptijden van dossiers en de snelheid...

Nederland zakt weer op corruptieranglijst Transparency International
Nederland daalt opnieuw op de anticorruptieranglijst van Transparency International. Volgens de organisatie is sprake van een negatieve trend. Nederland staat inmiddels...

Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie
Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt...