Vakbonden en werkgevers eens over hervorming arbeidsmarkt
De vakbonden en werkgevers hebben overeenstemming bereikt over een hervorming van de arbeidsmarkt waarbij flexwerk aan banden wordt gelegd.
In een nieuw advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) pleiten ze onder meer voor het afschaffen van nulurencontracten en zou werken via een tijdelijk contract maximaal nog maar drie jaar mogen duren. Ook zou het wettelijk minimumloon moeten worden verhoogd waarbij de koppeling aan uitkeringen in stand blijft.
De ingrepen zijn volgens de sociale partners nodig omdat er in Nederland sprake is van toenemende ongelijkheid en maatschappelijk ongenoegen. In het SER-advies dringen ze er daarom op aan dat een nieuw kabinet fors gaat investeren in wat ze noemen brede welvaart. Dat betekent zekerheid van werk en inkomen, toekomstig verdienvermogen, sterke publieke dienstverlening en een duurzaam leefklimaat.
Spanningen
De SER zegt dat Nederland gemiddeld een welvarend en gelukkig land is, maar dat er wel spanningen in de samenleving zijn door toenemende kansenongelijkheid en veel mensen minder grip ervaren op hun toekomst en leefomgeving. Volgens de SER moet Nederland herstellen van de coronacrisis die bovendien zowel het belang als de kwetsbaarheid van vitale sectoren heeft onderstreept.
Tegelijkertijd staat Nederland aan de vooravond van een aantal grote veranderingen zoals de energietransitie, de introductie van nieuwe technologieën, digitalisering en de vergrijzing. "Deze fundamentele veranderingen zullen veel vragen van ons aanpassingsvermogen", aldus de SER.
Ingrid Thijssen en Jacco Vonhof, voorzitters van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, hadden onlangs al aangeven dat ze voor de zomer tot een akkoord wilden komen over de arbeidsmarkt. Eigenlijk zou de SER, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, hierover eind vorig jaar met een advies komen. De reactie van de SER werd evenwel uitgesteld wegens corona en ook het inmiddels demissionaire kabinet kwam er door de epidemie niet meer aan toe.
Commissie Borstlap
Aanleiding van het polderoverleg was het rapport van de Commissie Borstlap, dat een groot aantal aanbevelingen bevatte om de scheve arbeidsmarkt recht te trekken, waaronder meer zekerheid voor flexwerkers. Het nieuwe kabinet moet uiteindelijk besluiten nemen over de positie van werknemers en zelfstandigen.
De SER adviseert verder het onderwijs en bijvoorbeeld de kinderopvang te verbeteren en vindt dat er grotere investeringen moeten worden gedaan in kennis en innovatie, digitalisering en nieuwe technologieën, infrastructuur en verduurzaming. Investeringen zijn volgens de raad ook noodzakelijk voor een goed functionerende en toegankelijke publieke sector.
Tevens blijft overheidsondersteuning nodig voor het herstel van de economie, zolang dit herstel nog kwetsbaar is. Daarbij is zorgvuldigheid nodig bij het afbouwen van de steunmaatregelen. Lastenverzwaringen en bezuinigingen zijn onverstandig en een goede timing en maatwerk zijn volgens de SER cruciaal.
Bron: ANP
Gerelateerd

Aantal zzp'ers blijft in maart vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Vakantiedagen drukken bij KPN niet meer op de balans
KPN-medewerkers mogen sinds januari jl. zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Er geldt wel een richtlijn van 27 dagen, maar geen maximum. Voor het telecombedrijf...

Zzp'ers in Utrecht en Brabant rekenen hoogste uurtarief
Gemiddeld rekenen zzp'ers in Nederland € 81 per uur. Zzp'ers in Utrecht en Noord-Brabant hanteren het hoogste uurtarief van alle provincies: € 84. In Friesland ligt...

Aantal zzp'ers stabiliseert, daling in zorg en bouw zet door
Het aantal zzp'ers in Nederland is in februari vrijwel gelijk gebleven na een daling in de twee voorgaande maanden. Zo kwamen er relatief veel zelfstandig ondernemers...

Een op de drie zzp'ers zet geen geld opzij voor inkomstenbelasting
Bijna een derde van de zzp’ers houdt geen rekening met de inkomstenbelasting en ziet aan het eind van het jaar wel hoeveel zij moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek...