Grip op circulaire impact vraagt om andere data
Bedrijven die werk maken van niet-financiële data voor het inschatten van (lange termijn) risico's en optimaliseren van prestaties, verbeteren daarmee zowel hun concurrentiepositie als hun sociale en milieu-impact.
Dat inzicht staat centraal in het vierde whitepaper 'How to find the value of circular impact in business' van de Coalitie Circulaire Accounting (CCA), rondom de casus van afvalverwerkingsbedrijf Meerlanden en kennispartner Impact Institute.
Het doel van impactmeting is om positieve en negatieve effecten in kaart te brengen, hierover te kunnen rapporteren en deze informatie mee te nemen in zowel strategische als financiële besluitvorming. Volgens het rapport is een van de belangrijkste lessen uit de Meerlanden-casus om "gewoon te beginnen" met meten en monitoren, om zo te oefenen met het genereren en gebruiken van de juiste data. Dat levert volgens het rapport inzichten op in wat relevant is, wat vervolgens leidt tot procesverbetering.
Methodologie
Het Impact Institute heeft een Integrated Profit & Loss (IP&L) methodologie ontwikkeld die een holistische beoordeling van de ‘maatschappelijke impact’ van een organisatie mogelijk maakt, op basis van niet-financiële informatie. Negatieve en positieve effecten worden beide in meerdere dimensies (kapitalen) zichtbaar gemaakt en separaat toegelicht om ongewenste salderingseffecten te vermijden. De gehanteerde data over het inzamel- en verwerkingsproces van Groente, Fruit- en Tuinafval (GFT) laten duidelijk het verschil zien tussen de maatschappelijke impact van recycling in vergelijking met het verwerken van GFT als onderdeel van restafval.
De huidige conventies en standaarden voor financiële rapportage zijn niet voldoende in staat om de toegevoegde waarde van circulaire bedrijven voor de maatschappij weer te geven. Impactmeting kan volgens het rapport de licence to operate van organisaties concreet maken. "Pas als de positieve en negatieve maatschappelijke impact zichtbaar is voor management en investeerders, kunnen zij dit meewegen in hun strategische besluitvorming en hierop sturen in beleid. Een circulaire economie vraagt nog wel om standaardisatie van de methodologie. Die is dringend nodig om benchmarking mogelijk te maken en een gelijk speelveld te creëren", aldus de CCA.
Reeks casussen
Circle Economy en de NBA hebben de CCA opgericht om accounting-gerelateerde vraagstukken te identificeren en op te lossen, om zo de transitie naar de circulaire economie te versnellen. De CCA bestaat uit experts en wetenschappers met expertise in finance, accounting en rechten. Leden zijn Circle Economy, NBA, Invest-NL, ABN Amro, Rabobank, Alfa Accountants en Adviseurs, Allen & Overy, Sustainable Finance Lab, Impact Economy Foundation en wetenschappers verbonden aan Nyenrode Business University en Avans Hogeschool.
Dit is de vierde in een reeks van vier casussen gefocust op circulaire economie en accounting vraagstukken. De eerste drie casussen waren:
- Road-as-a-Service: Pursuing the financial reality of the circular road
- The Circular Facade: Building a sustainable financial reality with Facades-as-a-Service
- Valorising Residual Resources: Mitigating food waste - how cooperatives can boost the circular economy
Deze reeks zal worden afgesloten met een overview paper. De verwachte publicatiedatum daarvan is september 2021.
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....