Jonge professionals vrezen burnout
Banken, advocatenkantoren en accountantspraktijken worden steeds vaker geconfronteerd met uitval van junior personeel, als gevolg van een burnout. De coronacrisis zorgt voor hoge werkdruk en tegelijk voor meer geestelijke problemen door het thuiswerken.
Dat meldt de Financial Times. Volgens de Britse krant geven junior professionals in de advocatuur en consultancy steeds vaker signalen af dat ze last hebben van burnout-verschijnselen. Dat heeft alles te maken met lange dagen, eenzaam achter de laptop aan de keukentafel of de werkkamer thuis.
De grote advocaten- en advieskantoren vrezen voor een uittocht van jong talent dat de carrière heroverweegt. De toegenomen vraag naar juridisch en zakelijk advies tijdens de coronacrisis, in combinatie met een wereldwijde verschuiving naar het werken op afstand, zorgt volgens senior partners van de kantoren voor groeiende psychische problemen onder jongere professionals. Zo spreekt Ben Tidswell, voorzitter van advocatenkantoor Ashurst, van zowel "een retentieprobleem, als ook een welzijnsprobleem". Als gevolg van de pandemie worden advocatenkantoren en adviesbureaus overspoeld met verzoeken van bedrijven die moeten worden geherstructureerd.
95 uur per week
Ook bij banken loopt de druk op, door fusies en overnames en private equity-deals. Recent gaf een groep eerstejaars financieel analisten bij Goldman Sachs tegenover het management aan dat ze gemiddeld 95 uur per week werkten. Dat resulteerde onder meer in slapeloosheid en angst.
Jonge medewerkers vragen zich af hoe lang ze het nog volhouden. Het teamgevoel mist en is ingeruild voor lange dagen vol met “weinig glamoureus werk vanuit de slaapkamer”, aldus een partner van een Brussels advocatenkantoor. Zaken die het hoge werktempo de moeite waard maakten, zoals de vrijdagmiddagborrels of gezamenlijke uitjes, worden nadrukkelijk gemist. Met meer tijd om alle opties te overwegen, “wordt het voor sommigen van ons steeds duidelijker dat we twijfelachtige levenskeuzes hebben gemaakt”, aldus een Amerikaanse advocaat.
Law Care, een speciale ondersteuningslijn voor advocaten, stelt tegenover de FT dat de helft van de telefoontjes in 2020 afkomstig was van jonge advocaten die zorgen hadden over hun isolement, de lange werkdagen en een gebrek aan toezicht door het werken op afstand.
Geen netwerk
Ook vanuit het accountantsberoep klinkt zorg. Zo stelde de Britse PwC-voorzitter Kevin Ellis zich zorgen te maken over de drieduizend nieuwe jonge collega’s die in 2020 ‘online’ hun opwachting bij de organisatie maakten. "Ze zullen geen netwerk van vrienden op kantoor hebben."
Volgens Ellis ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de kantoren om de juiste omgeving te bieden als mensen uiteindelijk weer op kantoor komen en zo de loyaliteit te bevorderen. Ook andere grote accountantskantoren spannen zich in. Zo heeft Deloitte een ‘koffieclub’ opgezet, die werknemers via Zoom aan elkaar moet koppelen.
Tegelijk gaan er soms zaken fout vanuit het management. Bill Michael, de voormalige ceo van KPMG UK, vertrok na ophef over een online vergadering, waarin hij medewerkers had verteld dat zij moesten "stoppen met zeuren" over de gevolgen van de coronapandemie voor hun situatie.
Vanuit financiële instellingen en advocatenpraktijken klinken vergelijkbare geluiden over incidenten. De aanvankelijke euforie over de voordelen van thuiswerken maakt zo steeds meer plaats voor zorgen over het geestelijk welzijn van werknemers.
Gerelateerd

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Vooral jongere generaties ervaren minder werkgeluk
De algemene tevredenheid en het werkgeluk zijn in Nederland iets afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door advies- en...

Europese Rekenkamer: nog te weinig toezicht op controle coronafonds
De Europese Commissie kan niet waarborgen dat alle EU-landen het geld uit het coronaherstelfonds op een juiste manier uitgeven. EU-geld dat bedoeld was voor economisch...

TNO en RIVM: gebruik AI door werknemers kan voor stress zorgen
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer heeft ook risico's, naast dat het veel kansen biedt en taken uit handen kan nemen. Werk wordt moeilijker...

Voormalig Zuidas-accountant was soms al na twee uur werken klaar
Een interview in Het Parool met voormalig Deloitte-accountant Marissa Bonants, die overstapte naar een vastgoedbedrijf en uiteindelijk de Zuidas verliet om voor...