FIOD bekeek in 2020 ruim 400 'coronameldingen'
Gehackte websites waar illegale coronamedicijnen te koop werden aangeboden, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De FIOD beoordeelde afgelopen jaar ruim vierhonderd meldingen die te maken hadden met corona.
Zeker tien zaken zijn verwezen naar het strafrecht, blijkt uit het jaarbericht van de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst. Ook in 2021 blijft de aandacht van de FIOD gericht op mogelijk misbruik van steunmaatregelen en andere fraude die te maken hebben met het coronavirus, aldus het jaarbericht.
Het virus vertraagde afgelopen jaar strafrechtelijke onderzoeken: observaties van verdachten en doorzoekingen van panden moesten aangepast gebeuren, net als het horen van verdachten of getuigen. "Hoe triest ook, juist in deze periode maken criminelen misbruik van de situatie, onrust en het gebrek aan middelen."
Wiswassen
Ook witwassen blijft de aandacht van de FIOD houden. Onderzoekers schatten de omvang ervan in Nederland jaarlijks op dertien miljard euro. "Geld wordt ingezet als wapen: criminele netwerken worden kleine multinationals, investeren in voor hen belangrijke logistieke netwerken, kopen mensen om en laten zich bijstaan door knappe koppen die complexe fiscale- en bedrijfsstructuren opzetten." Afgelopen jaar rondde de FIOD ruim negenhonderd onderzoeken naar fiscale of financieel-economische fraude, witwassen en corruptie af, waarvan 319 op verzoek van het buitenland.
In 2021 zet de FIOD in op verdere samenwerking met private partijen voor de bestrijding van witwassen. Ook op andere fraudethema’s, zoals corruptie, wordt de samenwerking verder versterkt met publieke en private organisaties waaronder ook de NBA, aldus het jaarbericht.
Bron: ANP/FIOD
Gerelateerd

Dienst gevangenissen doet aangifte van diefstal van 120.000 euro
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft aangifte gedaan van "het wederrechtelijk onttrekken" van middelen bij het gevangeniswezen. Het gaat om een bedrag van...

Europese Rekenkamer: nog te weinig toezicht op controle coronafonds
De Europese Commissie kan niet waarborgen dat alle EU-landen het geld uit het coronaherstelfonds op een juiste manier uitgeven. EU-geld dat bedoeld was voor economisch...

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...

Vrijspraak voor voormalige bestuurders bank Monte dei Paschi
Twee voormalige topbestuurders van de Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena zijn door de hoogste rechtbank definitief vrijgesproken van fraude.

Banken willen inzage in telefoongegevens tijdens overboekingen
Banken willen bij telecomaanbieders kunnen checken of iemand telefonisch in gesprek is tijdens het overboeken van geld. Dat moeten klanten beter beschermen tegen...