Recorddalingen ondernemersvertrouwen en aantal vacatures
Het ondernemersvertrouwen in Nederland is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten en het aantal openstaande vacatures is fors gedaald.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming in het bedrijfsleven sinds 2008 peilt. De coronacrisis zorgt in alle bedrijfstakken voor somberheid.
Het ondernemersvertrouwen kwam aan het begin van het tweede kwartaal uit op min 37,2. In het eerste kwartaal kwam de stemmingsindicator nog uit op een plus van 6,4. Een negatieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer pessimisten zijn dan optimisten.
Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan moesten horecagelegenheden, kappers en andere uitvoerders van contactberoepen de deuren noodgedwongen sluiten. Ook veel winkels bleven dicht. Tegelijkertijd verstoorden fabriekssluitingen ook veel productieprocessen.
Al die factoren bij elkaar maken dat ondernemers nog negatiever zijn dan op het hoogtepunt van de financiële crisis. Die zorgde in 2009 voor een voorlopig dieptepunt tot min 30 van het ondernemersvertrouwen. De daling van het vertrouwen tussen het eerste en tweede kwartaal van 2020 is ook de sterkste neergang ooit gemeten, meldt het CBS.
In de enquête vraagt het CBS ondernemers onder andere naar hun verwachtingen over de omzet, werving van personeel en de productie. Over al die factoren waren ondernemers duidelijk negatief. Ze denken bovendien dat het ergste van de crisis nog moet komen. Bijna 69 procent van de ondernemers verwacht een verslechtering van het economisch klimaat, terwijl maar 3 procent op een verbetering rekent.
Horeca
Van alle sectoren is het ondernemersvertrouwen in de horeca het laagst. Ook vervoer- en opslagbedrijven kijken met grote vrees vooruit, net als autodealers en -garages.
"We zien alle statistieken een duikvlucht maken", constateren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. "Deze metingen zijn bovendien van begin april en de situatie is nog niet veel rooskleuriger op geworden. In veel sectoren moet de klap bijvoorbeeld nog komen."
De lobbyclubs maken zich er hard voor dat in het verlengde noodpakket van de overheid, dat waarschijnlijk komende week bekend wordt, ook een bijdrage komt voor vaste lasten en andere kosten van ondernemers. "Dit is belangrijk, naast de bijdrage in de personeelskosten, omdat veel activiteiten nog langere tijd verlieslatend gaan zijn in de 1,5 meter-samenleving." VNO-NCW en MKB-Nederland hopen dat het kabinet volgende week ook al wat eerste contouren kan schetsen over hoe we door slim te investeren in de toekomst uit de crisis komen. "Alleen zo ontstaat ook weer wat perspectief in deze gitzwarte tijden."
Recorddaling aantal vacatures
Het aantal openstaande vacatures is als gevolg van de coronacrisis inmiddels fors gedaald. In drie maanden tijd verdwenen ruim 60 duizend vacatures. Daarmee was sprake van de grootste daling ooit gemeten en ook van de eerste daling in zeven jaar tijd.
De sterkste afname tot nu toe werd gemeten tijdens de financiële crisis. In het vierde kwartaal van 2008 nam het aantal openstaande vacatures met 49 duizend af. Het kwartaal erop ging het om een daling met 44 duizend.
Met name in de detailhandel en horeca vervielen veel vacatures. In de handel werden de meeste vacatures vervuld. Het gemiddelde aantal banen groeide met 23 duizend. Dat aantal was volgens het CBS aanzienlijk minder dan in de voorgaande kwartalen.
Maatregelen zichtbaar
Het CBS benadrukt dat de coronamaatregelen die het kabinet halverwege maart aankondigde vooral zichtbaar zijn in het aantal weergegeven vacatures. In de cijfers over het aantal werklozen en het aantal banen is de impact van de intelligente lockdown maar beperkt zichtbaar.
In het eerste kwartaal ontstonden 266 duizend nieuwe vacatures. Daartegenover stond een record van 331 duizend vervulde en vervallen vacatures. De vacaturegraad, het aantal vacatures per duizend banen van werknemers daalde tot een stand van 26. De gemiddelde vacaturegraad was in het vierde kwartaal van 2019 nog 33.
- CBS: 'Ondernemersvertrouwen in tweede kwartaal laagste ooit gemeten'
- CBS: 'Aantal vacatures daalt met 60 duizend in eerste kwartaal'
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd

Vertrouwen van Nederlandse producenten neemt af in maart
Producenten in de Nederlandse industrie waren in maart iets negatiever gestemd dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.