In heel Europa forse toename cybercrime door coronavirus
De coronapandemie en de lockdownmaatregelen van overheden leiden in de Europese Unie tot een toename van cybercrime, staat in een rapport van Europol.
Volgens de onderzoeks- en samenwerkingsorganisatie van Europese politiediensten komen er ook meer namaakproducten in omloop, wordt er meer fraude gepleegd en vinden oplichting, diefstal en vermogensdelicten vaker plaats.
Criminelen hebben snel kansen gezien in de uitbraak van het nieuwe coronavirus, aldus Europol in Den Haag. In maart en de eerste week van april nam het aantal gevallen van cybercrime fors toe. Sindsdien neemt het aantal gevallen weer geleidelijk af. Omdat mensen thuiswerken en van hun computer en internet afhankelijk zijn, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit. Daarmee proberen zij gevoelige informatie van gebruikers buit te maken. Die aanvallen werden volgens Europol snel geraffineerder en complexer.
Bij aanvallen met gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, slaan criminelen sneller toe. Er zit minder tijd tussen de besmetting van de computer van slachtoffers met de schadelijke software en de activatie ervan. Ook maakt Europol zich zorgen om de verhoogde mate van verspreiding van beelden van kindermisbruik. Volgens het agentschap vinden er online meer gesprekken plaats tussen potentiële daders, waarin zij de toegenomen aanwezigheid en kwetsbaarheid van kinderen online bespreken.
Op middellange termijn blijft cybercrime het eerste punt van zorg. Maar ook de handel in nep- en namaakproducten en oplichting zal toenemen. Oplichters zullen volgens Europol vaker inspelen op tekorten aan bijvoorbeeld onder meer mondkapjes, coronatesten en handgels. Ook duiken er naar verwachting vaker nepvaccins op.
Op langere termijn moeten politiediensten waakzaam zijn voor de effecten van de komende wereldwijde economische crisis. Onder meer mensensmokkel en uitbuiting zullen dan vaker voorkomen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Europese Rekenkamer: nog te weinig toezicht op controle coronafonds
De Europese Commissie kan niet waarborgen dat alle EU-landen het geld uit het coronaherstelfonds op een juiste manier uitgeven. EU-geld dat bedoeld was voor economisch...

Aantal incidenten met gijzelsoftware licht gedaald
Het aantal gemelde incidenten met gijzelsoftware in Nederland is afgelopen jaar iets gedaald. Dat is verrassend te noemen, omdat de wereldwijde trend juist is dat...

Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...

Vitamine A: Liesbeth Holterman over accountancy en cyberveiligheid
In de 57ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met Liesbeth Holterman, strategisch adviseur bij Cyberveilig Nederland....

Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.