NOAB/Fiscount: kantoren investeren fors in ICT
Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren investeren fors in ICT, zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark van NOAB en Fiscount. De totale kosten stegen bij de deelnemende kantoren vorig jaar met gemiddeld 5 procent, maar de ICT-kosten met 14 procent.
Daarmee stijgt het percentage dat de ICT-kosten uitmaken van de totale kosten van 5,7 naar 6,7 procent. "Hoewel nog steeds klein in vergelijking met de personeelskosten, neemt het belang van ICT toe", aldus de organisaties. Dit jaar deden 377 kantoren aangesloten bij NOAB en/of Fiscount mee aan het onderzoek.
Steeds meer kantoren investeren in procesautomatisering via scan & herken en het inboeken zelf, blijkt uit de benchmark. Ruim driekwart van de kantoren heeft dit uitgerold bij haar klanten (vorig jaar 65 procent) en 8 procent is of gaat daarmee bezig (vorig jaar 11 procent). Deze stijging kan een mogelijke verklaring zijn voor de stijgende ICT-kosten, aldus NOAB en Fiscount.
Boekhouden in de cloud wordt inmiddels door 84 procent van de kantoren gebruikt. Nieuwe vormen van dienstverlening, zoals data-analyse, benchmarking en KPI-dashboards ontwikkelen zich gestaag. 30 procent van de kantoren heeft inmiddels KPI-dashboards geïmplementeerd (vorig jaar 25 procent) en nog eens 17 procent zal dat dit jaar of volgend jaar doen. Van de kantoren stelt 82 procent tussentijdse cijfers op voor haar klanten. Het grootste deel (93 procent) doet dit in ieder geval per kwartaal.
Ruim driekwart van de kantoren gebruikt inmiddels een vorm van adviessoftware als hulpmiddel, tegen 38 procent vorig jaar. Ook dit kan volgens de organisaties één van de punten zijn die de hogere investeringen in ICT verklaren.
Omzetgroei vlakt af, meer strategisch advies
De omzetgroei bij de kantoren vlakt af, zo blijkt uit de benchmark, van 7,5 procent in 2018 naar 4,6 procent vorig jaar. De personele bezetting steeg in 2019 met 3,6 procent. Daarbij is een productiviteitsverbetering te zien van 1,0 procent.
Het grootste deel van de omzet wordt nog steeds gehaald uit administratieve dienstverlening en het samenstellen van jaarrekeningen (62 procent, tegenover 61 procent een jaar eerder), maar de omzet uit overige advisering laat een sterke groei zien. Het percentage omzet uit het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bedraagt 19 procent. De omzet fiscale en overige (strategische) advisering omvat nog steeds 17 procent van de omzet, waarbij de omzet overige advisering met 9 procent groeide. "Langzaam maar zeker neemt strategische advisering een belangrijkere rol in", aldus NOAB en Fiscount.
Gerelateerd

EY: politie heeft financiële huishouding niet op orde
De politie heeft onvoldoende zicht op de eigen financiële huishouding. De kosten van de informatievoorziening stijgen snel, het IT-landschap is verouderd en de sturing...

Omzet zakelijke dienstverlening hoger in vierde kwartaal 2024
De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het vierde kwartaal van 2024 gemiddeld 4,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Over heel 2024...

Dalende productiviteit in accountancy ondanks omzetgroei
De accountancy heeft te maken met een groeiende vraag naar accountantsdiensten, maar ook met een dalende productiviteit in de sector.

RSM doorbreekt als zesde kantoor wereldwijde omzetgrens van tien miljard dollar
Na de big four en BDO is ook accountants- en adviesorganisatie RSM er in geslaagd om wereldwijd een omzet van meer dan tien miljard dollar te behalen over het boekjaar...

Crowe Foederer-partners zetten handtekening onder private equity-deal met Rivean
Crowe Foederer heeft de deal met private equity-firma Rivean Capital getekend. Het Eindhovense accountants- en advieskantoor, dat de omzet afgelopen jaar met ruim...