DNB: 'Banken moeten data beter beschermen'
De komst van nieuwe partijen en de intrede in het datatijdperk maakt de markt voor bancaire diensten uitdagender. Banken en andere partijen moeten in deze dynamische omgeving prioriteit geven aan zorgvuldige bescherming, governance, optimale benutting en de kwaliteit van data.
Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in haar DNBulletin en in het rapport 'Veranderen voor vertrouwen. Lenen, sparen en betalen in het datatijdperk'. DNB zegt banken nadrukkelijker te gaan aanspreken op de omgang met data.
DNB: "In alle toekomstbeelden neemt het belang van data toe. Data - variërend van transactiemomenten, aankoopgedrag tot persoonskenmerken - worden gebruikt om bancaire kernprocessen te verbeteren en om klantgerichte aanbiedingen te doen voor bijvoorbeeld hypotheken of spaarrekeningen. Ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie en data-analytics spelen een steeds centralere rol en raken vrijwel alle bancaire diensten. Nieuwe partijen met een achtergrond in de technologie betreden nu ook de markt voor bancaire diensten en gaan de concurrentie aan met bestaande marktpartijen."
Volgens DNB is er door al die ontwikkelingen meer aandacht nodig voor de omgang met data om zo het publieke vertrouwen te behouden. "In enquêtes geven consumenten aan groter vertrouwen in banken te hebben dan in technologiebedrijven als het gaat om het zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens. Nederlandse consumenten hechten zeer aan zorgvuldige omgang met hun persoonsdata. Dit legt daarmee ook een zwaardere plicht bij banken om deze vertrouwensrelatie te behouden."
DNB zegt daarom financiële spelers te zullen aanspreken op de kwaliteit en toekomstbestendigheid van hun datahuishouding. "DNB ziet in het kader van beheerste en integere bedrijfsvoering toe op de inrichting van de governance rondom data die in de kernprocessen gebruikt worden. Daarbij gaat het om vragen als waar de data vandaan komen, waarvoor deze wel en niet worden gebruikt, wie er toegang toe heeft, waar deze worden bewaard, hoe deze worden beveiligd, ge-update, getest en hoe de representativiteit van data wordt bepaald."
Kunstmatige intelligentie
De toezichthouder wijst ook op de toepassing van kunstmatige intelligentie die gebruik maakt van data, variërend van chatbots tot leningenoffertes. DNB heeft over dat onderwerp een Engelstalig rapport gepubliceerd, 'General principles for the use of Artificial Intelligence in the financial sector'. "DNB wisselt kennis uit met de sector, en is met instellingen in gesprek over principes rondom verstandig AI-gebruik. Daarbij draait het om aspecten als soliditeit, verantwoordelijkheid, eerlijkheid, ethiek, deskundigheid en transparantie", aldus de toezichthouder.
Gerelateerd

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

Nederlandse werknemers positief over toenemende automatisering
Meer dan negen op de tien Nederlandse werkgevers verwacht dit jaar verder in te zetten op automatisering van bedrijfsprocessen. De voornaamste redenen hiervoor zijn...

Zonder zelf na te denken
Pieter de Kok bericht over de stand van zaken rondom Machine Learning. Geen vervanging, maar wel een hulpmiddel voor auditors.
Een langzaam ontluikende liefde; AI en de accountant
AI en accountants. Het zou op papier een geweldig huwelijk kunnen zijn, maar alleen een select groepje accountants durft een versierpoging aan. En zoals dat vaak...

Bunq verzuimde controleverklaring Deloitte te publiceren
Online bank Bunq heeft verzuimd de controleverklaring bij de jaarrekening 2023 te publiceren. Accountant Deloitte liet weten dat bij deponering van de jaarrekening...