Fraude bij Rijkswaterstaat groter dan gedacht
De fraude bij Rijkswaterstaat is groter dan gedacht. Een eerder dit jaar tegen de lamp gelopen medewerker heeft niet voor 1,7 miljoen, maar voor ruim 2,3 miljoen euro aan valse facturen ingediend.
Onderzoek wees uit dat de inkoopmedewerker al sinds 2012, en niet pas sinds 2014 in de fout ging. Hij of zij verkocht ook goederen van Rijkswaterstaat aan een leverancier, om de opbrengst van 18 duizend euro in eigen zak te steken. Dat alles is de betrokkene, die alles heeft bekend, op strafontslag komen te staan.
Alles wijst erop dat de ambtenaar alleen handelde, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Hij of zij was verantwoordelijk voor kleinere inkopen voor Rijkswaterstaat, tot een bedrag van 15 duizend euro. Daarbij had de medewerker vrijwel de vrije hand en alleen te maken met de budgethouder. Die vertrouwde zijn collega.
Controle
Onderzoekers van buiten concluderen dat fraudeurs bij kleine inkopen te weinig in de weg wordt gelegd. Daarom neemt Van Nieuwenhuizen maatregelen. Zo wordt voortaan scherper gecontroleerd of een nieuwe leverancier wel bestaat en inderdaad aan Rijkswaterstaat levert. Nu is die controle nog niet waterdicht.
Ook gaat de minister de verhouding tussen budgethouder en inkoopmedewerker verduidelijken en het toezicht op de kleine inkoop verscherpen. Ze gaat na of ze kleine inkopen voortaan bijvoorbeeld kan bundelen in grote contracten, waarvoor de regels strenger zijn.
Er wordt nog nader onderzocht of er meer dubieuze facturen zijn ingediend. Daarvoor zijn vooralsnog geen aanwijzingen gevonden.
Intern onderzoek
Het interne onderzoek naar de frauderende medewerker is bijna afgerond. Rijkswaterstaat onderzoekt nog hoe het mogelijk was dat de betrokkene eigendommen van de werkgever voor eigen gewin verkocht. Voor alle zekerheid gaat Rijkswaterstaat ook na of nog op andere terreinen is gefraudeerd.
Ook het politie-onderzoek is bijna klaar. Het Openbaar Ministerie kan vervolgens tot vervolging overgaan.
Bron: ANP
Gerelateerd

Rekenkamer onderzoekt gevolgen van verwerpen begroting door parlement
De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer de gevolgen in kaart gebracht van het verwerpen van een oorspronkelijke ontwerpbegroting door het parlement.

EY: politie heeft financiële huishouding niet op orde
De politie heeft onvoldoende zicht op de eigen financiële huishouding. De kosten van de informatievoorziening stijgen snel, het IT-landschap is verouderd en de sturing...

Dienst gevangenissen doet aangifte van diefstal van 120.000 euro
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft aangifte gedaan van "het wederrechtelijk onttrekken" van middelen bij het gevangeniswezen. Het gaat om een bedrag van...

Kabinet start met structurele bezuiniging bij Rijksoverheid
Het kabinet wil dat de Rijksoverheid effectiever en efficiënter gaat werken en daarbij duidelijke keuzes maakt. Bijvoorbeeld als het gaat om externe inhuur, administratieve...

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...