'Twijfel over rechtmatigheid winsten bij zorgbedrijven'
Hoge winsten bij zorgbedrijven zijn mogelijk onrechtmatig tot stand gekomen. De jaarrekeningen van de bedrijven worden zelden gecontroleerd, waardoor aandeelhouders miljoenen euro's zorggeld aan zichzelf kunnen uitkeren.
Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money, met gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Binnen de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de thuiszorg is een winst van drie procent gangbaar. De onderzoekers vonden echter bij 97 zorgbedrijven veel hogere winstmarges. Gemiddeld ging het om ruim twintig procent winst, met individuele uitschieters tot wel 66,8 procent.
De onderzoekers realiseren zich dat incidentele hogere winsten mogelijk zijn, bijvoorbeeld na verkoop van een bedrijfsonderdeel of subsidies, maar voor 97 instellingen is de hoge winst "structureel en niet eenvoudig te verklaren".
Dat dit mogelijk is, komt volgens de onderzoekers door een gebrek aan controle. Er vindt wel een accountantscontrole plaats, maar daarin zou volgens de onderzoekers niet op de winstpercentages worden gelet; dat is aan de Raad van Toezicht van een zorginstelling. Die blijkt bij sommige bedrijven echter uit vrienden of familie van de eigenaar van de instelling te bestaan.
Eerder onthulde de onderzoeksgroep al dat thuiszorgorganisatie Privazorg miljoenen euro's zorggeld had weggesluisd om aandeelhouders uit te kopen en een ongewoon hoog salaris uit te keren aan de oud-directeur. Dit leidde tot Kamervragen van John Kerstens (PvdA), waar aanvankelijk op 27 juni over gesproken zou worden in een Kamerdebat. Dit is echter verplaatst naar 11 september.
Gerelateerd

Omgaan met fouten: wat accountants kunnen leren van ziekenhuizen
In de zorg wordt kwaliteitsverbetering niet alleen gerealiseerd door protocollen en checklists, maar steeds vaker door het stimuleren van een open cultuur waarin...

ACM ziet problemen met zorg-ICT, wil openheid informatiesystemen
De ICT-markt in de zorg werkt niet goed vanwege de geslotenheid van informatiesystemen. Dit remt innovatie en de toetreding van nieuwe spelers, waardoor zorgaanbieders...

Zorginstellingen: over bedrijfsresultaten en hun accountants
Hoe zien de financieel-personele 'plaatjes' van zorginstellingen eruit? Hoe verhouden uitkomsten zich tot elkaar? Wat zijn de bedrijfsmatige kenmerken van bovengemiddeld...

BNR: financieel ploeterende ziekenhuizen zien kansen in beleggen
Ziekenhuizen stoppen steeds meer geld in aandelen en obligaties. Sinds 2019 is de totale waarde van hun beleggingen met ruim vijftig procent toegenomen.

BDO: Ziekenhuizen presteren financieel slechter, sector op kantelpunt
De financiële prestaties van algemene ziekenhuizen zijn in het afgelopen jaar verder verslechterd. Bij een toenemend aantal ziekenhuizen is sprake van financiële...