Kristalprijs 2018: op zoek naar ketentransparantie
Hoe transparant is een organisatie over de ketens waarin deze opereert, over mogelijke risico’s voor het bedrijf en de (in)directe risico's voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal? Die vraag staat centraal bij de toekenning van de Kristalprijs 2018.
De Kristalprijs wordt dit jaar toegekend aan de organisatie met het meest inspirerende voorbeeld van ketentransparantie in het jaarverslag. Ketentransparantie is één van de basisprincipes van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Veel organisaties zijn transparant over een (deel van) hun ketens, andere bedrijven worstelen nog met ketenverantwoordelijkheid en de transparantie daarover.
Goed beeld
Maatschappelijke verslaglegging en transparantie zijn in toenemende mate van belang voor het bestaansrecht van organisaties, aldus de organisatoren van de Kristalprijs. Stakeholders willen zich een goed beeld kunnen vormen van duurzame prestaties en de maatschappelijke meerwaarde van organisaties. Daarom zijn zij steeds meer geïnteresseerd in niet-financiële en meer toekomstgerichte informatie over strategie, governance, verdienmodel, waardecreatie en relevante (ook financiële) risico's daaromtrent.
Die relevantie neemt toe door de financiële impact en de urgentie van bijvoorbeeld Nederland Circulair 2050, maar ook door internationale ontwikkelingen zoals de klimaatdoelen uit het akkoord van Parijs en de Sustainable Development Goals (VN).
Nomineren
Belangrijk bij de beoordeling voor de Kristalprijs is of organisaties in geval van problemen openstaan voor kritiek en hun verantwoordelijkheid nemen. Veel bedrijven reageren vooral defensief en ook pas als ze in de media komen.
De organisatie van de prijs roept op om bedrijven met inspirerende voorbeelden op het terrein van maatschappelijk transparante verslaggeving te nomineren voor de Kristalprijs 2018. Aanmelden kan tot 18 augustus aanstaande via www.transparantiebenchmark.nl.
Toekenning van de jaarlijkse Kristalprijs is voortaan om en om gebaseerd op nominatie en op de uitkomsten van het tweejaarlijkse Transparantiebenchmark-onderzoek van het ministerie van EZK. De prijs is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NBA. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is verantwoordelijk voor de uitvoering.
Gerelateerd

Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees...

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.