Marcel Pheijffer toezichthouder op financiën politieke partijen
Prof. mr. dr. Marcel Pheijffer RA wordt lid van de Commissie van toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp). Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Ollongren voor de benoeming van Pheijffer. De benoeming gaat in per 1 mei. Pheijffer volgt oud-minister Liesbeth Spies op, die per 1 februari 2018 op eigen verzoek terugtrad als lid van de Ctfpp.
De Ctfpp adviseert sinds begin 2014 de minister van BZK bij de uitvoering van de Wet financiering politieke partijen. De commissie werd ingesteld na het van kracht worden van die wet in 2013. De Ctfpp brengt onder meer advies uit over neveninstellingen van politieke partijen en houdt zich bezig met de openbaarmaking van persoonsgegevens bij giften en het opleggen van bestuurlijke boetes wanneer partijen in strijd met de wet handelen.
Minister Ollongren heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de benoeming van Pheijffer. De Ctfpp bestaat uit drie leden die voor hoogstens vier jaar worden benoemd. De leden kunnen twee keer worden herbenoemd.
Marcel Pheijffer is hoogleraar accountancy aan Nyenrode en Universiteit Leiden, lid van de Monitoring Commissie Accountancy en bekend als columnist voor het FD en Accountant.nl. Ook is hij lid van het College van Beroep van de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB).
Gerelateerd

Voorjaarsnota: Kabinet int meer inkomstenbelasting
Het kabinet compenseert het schrappen van de hogere btw op cultuur, media en sport door meer inkomstenbelasting te innen. Dat staat in de Voorjaarsnota. Deze maatregel...

Rekenkamer onderzoekt gevolgen van verwerpen begroting door parlement
De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer de gevolgen in kaart gebracht van het verwerpen van een oorspronkelijke ontwerpbegroting door het parlement.

Kabinet start met structurele bezuiniging bij Rijksoverheid
Het kabinet wil dat de Rijksoverheid effectiever en efficiënter gaat werken en daarbij duidelijke keuzes maakt. Bijvoorbeeld als het gaat om externe inhuur, administratieve...

Overheid kiest vooral EY en Deloitte als preferred suppliers voor financiële adviesdiensten
De Rijksoverheid heeft na een openbaar aanbestedingsproces opnieuw voorkeursleveranciers gekozen voor diensten op het gebied van financieel advies. Vooral EY en...

Inkoopbeleid overheid moet nog klimaatbewuster
Door klimaatbewust inkopen te doen heeft de overheid de afgelopen jaren steeds meer CO2-uitstoot voorkomen, maar de stijgende lijn vlakt af. Om de eigen doelstellingen...