RAI Vereniging: kilometerprijs is enige oplossing voor klimaatdoelstellingen
De klimaatdoelstellingen van het kabinet voor 2030 worden niet gehaald zolang het huidige autobelastingenstelsel niet op de schop gaat. Het is tijd voor een systeem van betalen naar gebruik.
Dat stelt RAI Vereniging, op basis van een onderzoek in samenwerking met adviesbureau Revnext. De beste maatregel is een systeem van eerlijk betalen naar gebruik. Daarbij moeten bestaande autobelastingen worden omgevormd naar een kilometerprijs gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto. Zo moeten de belastinginkomsten op peil blijven, terwijl de bereikbaarheid verbetert.
Volgens Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging, is er geen andere conclusie mogelijk dan dat eerlijk betalen naar gebruik zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. Volgens het aanstaande klimaatakkoord moeten personenauto’s in 2030 circa 23 procent minder CO2 uitstoten dan in 2017. Om deze doelstelling te halen zet het kabinet vooral in op elektrificatie van personenauto’s.
Kilometerprijs
Volgens het onderzoek wordt de CO2-doelstelling echter niet gehaald als het kabinet het fiscale stimuleringsbeleid van elektrische auto’s de komende jaren doorzet. De enige oplossing is dat het huidige autobelastingstelsel van BPM en MRB plaats maakt voor een kilometerprijs. Het grootste reductie-effect wordt bereikt bij een kilometerprijs waarvan de hoogte afhankelijk is van de CO2-uitstoot. Ook de belastinginkomsten voor de schatkist vallen dan het minst terug.
Wanneer de overheid de bestaande autobelastingen niet omgooit verliest de schatkist tot 2030 circa 10,7 miljard euro aan inkomsten, exclusief accijnsderving, waarschuwt RAI Vereniging. Dit komt door het wegvallen van inkomsten uit MRB en BPM op benzine- en dieselauto’s. Bij invoering van een kilometerprijs met variabele heffing is de derving 'slechts' 2,8 miljard euro.
Volgens Van Eijck draait de gewone automobilist straks op voor de subsidies van elektrische auto’s, doordat de MRB en BPM op benzine en diesel fors worden verhoogd. Dat is onaanvaardbaar, meent hij. "Betalen naar gebruik is eerlijker en levert een veel groter maatschappelijk voordeel op."
Minder verkeer
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat automobilisten bij een variabele kilometerprijs bewuster nadenken over het autogebruik. Op die manier wordt de CO2-reductie niet alleen bereikt door de verkoop van nieuwe elektrische auto’s, maar door gedragsverandering van alle autobezitters. Dat moet uiteindelijk in 2030 leiden tot elf procent minder verkeer op de wegen en minder files.
Volgens Van Eijck kan niemand meer om betalen naar gebruik heen. "Het is nu tijd om door te pakken en lef te tonen."
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....