PLUS en Philips winnen Kristalprijs voor openheid over keten
Supermarktketen PLUS en elektronicaconcern Philips zijn de winnaars van de Kristalprijs 2018. De maatschappelijke jaarverslagen van deze organisaties blinken uit op het gebied van ketentransparantie. Ook Zeeman en Unilever waren genomineerd.
Terwijl politieke partij 50 Plus een deur verder in congrescentrum Antropia in Driebergen stevig aan het ruzie maken was, zette de jury van de Kristalprijs de genomineerde bedrijven in het zonnetje. De vier waren genomineerd voor hun openheid over mogelijke gevolgen van hun activiteiten voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal. Daarbij ging het dit jaar specifiek over ketentransparantie.
Alfa-bestuursvoorzitter en bekend innovator binnen het accountantsberoep Fou-Khan Tsang benadrukte bij de start nog eens het grote belang van niet-financiële informatie en het goed rapporteren daarover. "Als je economische beslissingen neemt is duurzaamheid daar tegenwoordig altijd onderdeel van."
Transparantiebenchmark
De Kristalprijs was dit jaar voor het eerst een themaprijs. De Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, tot nu toe jaarlijks de basis voor de prijs, wordt voortaan tweejaarlijks opgesteld; voor het eerst in 2019.
Behalve de winnaars werden daarom dit keer ook criteria voor de Transparantiebenchmark 2019 bekendgemaakt. De benchmark draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van rapportages en zorgt zo voor meer maatschappelijk draagvlak, benadrukte David Pappie, directeur Topsectoren en Industriebeleid bij EZ.
Themaprijs
De jury, die naast voorzitter Monica Milz bestaat uit Martin Hoogendoorn en Petri Hofsté, kreeg voor de themaprijs van dit jaar ruim twintig verslagen onder ogen. Daaruit werden de genoemde vier genomineerd.
De toppers van afgelopen jaren waren wat minder vertegenwoordigd, wellicht vanwege het thema ketenaansprakelijkheid, meende juryvoorzitter Milz. Voor de prijs van dit jaar was er geen harde puntentelling, maar werd gekeken naar de verbinding van de missie van een bedrijf met de activiteiten in de hele keten. Ook het geboden inzicht in dilemma’s en het lerend vermogen van de organisatie woog mee.
Bij de vier uiteindelijk genomineerden was sprake van een tweedeling, stelde Milz: naast twee multinationals die traditioneel hoog scoren in de Transparantiebenchmark (Philips en Unilever) ook twee verrassende organisaties, die zich meer op één of enkele nationale markt(en) richten (PLUS en Zeeman). Vanwege die onvergelijkbaarheid besloot de jury dit jaar twee Kristalprijzen uit te reiken.
Voor de jury was de mate van onderscheidend karakter binnen de sector daarbij doorslaggevend: "PLUS is in haar sector een 'best practice' qua uitwerken van het ketenbeheer en inzichtelijk maken van hun verantwoordelijkheden", aldus Milz. Philips geeft een indrukwekkend inzicht met haar Environmental Profit & Loss, inclusief maximale assurance. Verbeterpuntje bij Philips was nog wel de leesbaarheid van het verslag voor stakeholders.
De Kristalprijs is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de NBA. Eerdere Kristalprijs-winnaars zijn Royal BAM, Alliander, AkzoNobel, NS, Philips, DSM en KPN.
Gerelateerd

Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees...

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.