Nieuws

Kabinet neemt bekritiseerd handelsregister op de schop

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ondergaat een flinke verandering. Waar organisaties of mensen nu nog gegevens van ondernemers kunnen opvragen tegen betaling, wordt het register straks gefinancierd door een jaarlijkse bijdrage van ondernemers die functies ervan willen gebruiken.

Door een nieuw voorstel van demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken, vervalt het "verdienmodel van ongewenst datagebruik door derden". Het register met bedrijfsinformatie werd de laatste jaren steeds vaker gebruikt voor ongewenste marketing. Ook kregen sommige ondernemers te maken met dreigende situaties, omdat hun gegevens openbaar zijn. Daarom nemen kabinet en de KvK het register op de schop.

Misbruik

Adriaansens erkent dat er "jammer genoeg” misbruik gemaakt wordt van het openbare karakter van het Handelsregister. De ingrepen moeten dat misbruik zoveel mogelijk tegengaan. "Tegelijkertijd blijft het mogelijk bepaalde gegevens te controleren om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te behouden en fraude tegen te gaan."

De maatregelen moeten eind 2025 zoveel mogelijk zijn doorgevoerd en worden nu gepubliceerd ter consultatie. Een verbod op gebruik van gegevens uit het register voor ongewenste directe marketing wordt in een later wetsvoorstel vastgelegd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.