Nieuws

Europese cfo's bezorgd over wetgeving en compliance

Het voldoen aan nieuwe wetgeving en compliance vormt volgens cfo's een groot risico voor bedrijven. Hoewel hun vertrouwen in de economie in West-Europa is gestegen, staat economische onzekerheid nog steeds bovenaan de bedrijfsagenda.

Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), een wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder finance professionals en cfo’s. Ten opzichte van andere regio’s blijven cfo’s in West-Europa zich zorgen maken over nieuwe wetgeving en compliance, zoals de implementatie van de CSRD.

Cfo's in de financiële dienstverlening vinden compliance een significant groter risico dan hun collega's bij andere bedrijven. Deelnemers maken zich vooral zorgen dat bedrijven de snelle transformaties en dynamische ontwikkelingen niet bij kunnen houden.

Vertrouwen

Daarbij noemen ze als ontwikkelingen onder meer de groeiende geopolitieke onrust, met het hoogste aantal nationale verkiezingen in de geschiedenis van Europa. Ook talentschaarste door een krappe arbeidsmarkt, verloren kennis door vergrijzing en de opkomst van AI samen met de dreiging van cybercriminaliteit en ransomware worden genoemd.

Het vertrouwen is in het eerste kwartaal van 2024 voor het eerst in een jaar gestegen, maar blijft onder het gemiddelde. De stijging in het vertrouwen duidt op lichte verbetering in het begin van 2024. Het vertrouwen is het laagst in West-Europa, ten opzichte van alle andere regio's.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.